Formularul PLF trebuie completat în continuare la intrarea în România. Guvern: Certificatul verde rămâne un document util, dar nu obligatoriu

09 mart. 2022
762 Afișari
Formularul PLF trebuie completat în continuare la intrarea în România. Guvern: Certificatul verde rămâne un document util, dar nu obligatoriu
Formularul PLF trebuie completat în continuare la intrarea în România. Guvern Certificatul verde rămâne un document util, dar nu obligatoriu | Sursă foto: Inquam Photos

Astăzi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunțat într-o conferință de presă de la Palatul Victoria că formularul de localizare a pasagerilor (PLF) va fi în continuare necesar persoanelor ce doresc să intre în România.

Formularul PLF rămâne valabil la intrarea in România

Formularul PLF a fost introdus în România ca urmare a unui context european. Majoritatea statelor europene l-au introdus pentru a veni în sprijinul persoanelor ce avea un risc crescut de a dezvolta complicații, în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2. La acest moment există demersuri ca România să renunțe la acest act. Cu toate astea, formularul de localizarea a pasagerilor va rămâne o necesitate pentru cei ce vin în România, până în momentul în care va fi abrogată Ordonanța de Urgență cu numărul 129 din 2021.

În ceea ce privește certificatul verde, acesta nu va mai vi un act necesar la intrarea în România. Nici o persoană ce va pătrunde pe teritoriul țării fără a avea certificat verde sau un test negativ, nu va fi obligată să stea în carantină, a declarat Dan Cărbunaru.

„Cetățenii români îl pot utiliza pentru călătoriile în alte țări. Rămâne așadar, un document util dar nu este necesar pentru a intra în România fără a sta în carantină.”

Ieri a fost ultima zi a stării de alertă

Ieri a fost ultima zi a stării de alertă de pe teritoriul României. Autoritățile responsabile de gestionarea pandemiei au decis că prelungirea acesteia nu mai este necesară. Astfel că, o parte din restricții au fost ridicate.

Alexandru Rafila a declarat ieri, 8 martie 2022, care sunt exact restricțiile la care s-a renunțat:

  • Masca in spațiile interioare și exterioare nu va mai fi obligatorie,
  • Nu vor mai fi limite privind accesul în spațiile publice,
  • Nu vor mai exista limite în privința orarului de funcționare a localurilor,
  • Persoanele ce nu prezintă un certificat verde sau un test negativ la intrare în țară, nu vor mai sta în carantină.

Cu toate că starea de alertă nu a mai fost prelungită, ministrul Sănătății a făcut anumite recomandări pentru cetățeni, precum:

  • Evitarea stațiilor aglomerate,
  • Spălarea frecventă a mâinilor,
  • Mijloacele de transport în comun trebuie dezinfectate periodic,
  • Persoanele ce prezintă simptome sunt sfătuite să se testeze.
  • Purtarea măștii în locurile închise și în transportul în comun este încă recomandată.
Cookies