Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat online. ASF a aprobat proiectul miercuri, la București

29 mai 2022
348 Afișari
Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat online. ASF a aprobat proiectul miercuri, la București
Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat online. ASF a aprobat proiectul miercuri, la București | Sursă foto: Unsplash

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în data de 25 mai 2022, un proiect de normă ce prevede că formularul de constatare amiabilă va putea fi completat online de către șoferi.

Șoferii vor putea completa online formularul de constatare amiabilă

Actul normativ al proiectului ce a fost aprobat miercuri, 25 mai 2022, de către ASF a fost trimis către Monitorul Oficial. Acesta va intra în vigoare la 90 de zile după publicarea sa.

Astfel că, conform proiectului șoferii nu vor mai fi nevoiți să aibă în mapa din torpedoul mașinii o foaie de amiabilă.

Formularul va putea fi completat direct în format electronic. Această decizie vine atât în sprijinul păgubiților, cât și al vinovaților.

Noile reglementări informează că:

În cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Se modifică modul de acordare a despăgubirilor

Prin intermediul acestui act normativ a fost modificat și modul în care se vor acorda despăgubirile pentru înlocuirea temporară a mașinii, în cazul unui accident.

ASF a transmis următorul mesaj:

Noua procedură este mai simplă și mai clară și vine în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și de reparație și, în principal, al păgubitului.

Principalul scop al acestor noi reglementări a fost abrogarea și/sau modificarea unor prevederi ce nu erau conforme cu legislația europeană de la acest moment.

În anul 2021, tot prin inițiativa ASF, a fost eliminată obligativitatea șoferilor de a avea polițe RCA în format fizic. La acest moment, este suficientă prezentarea poliței în format electronic, în cazul unui control efectuat de agenții poliției rutiere.

Cookies