De azi, e obligatoriu formularul digital de localizare în România (PLF). Dispare declarația epidemiologică pe proprie răspundere

20 dec. 2021
300 afișări
De azi, e obligatoriu formularul digital de localizare în România (PLF). Dispare declarația epidemiologică pe proprie răspundere
Mașini la vamă. Foto simbol. Sursa: Unsplash

Astăzi (luni, 20 decembrie) este prima zi în care, în România, se intră cu formularul digital de localizare (PLF), a cărui completare este obligatorie. Nu trebuie tipărit, au spus autoritățile, dar trebuie completat cu 24 de ore înainte de a ajunge în vamă.

Este una dintre cele mai aglomerate perioade în vămile din România, unde se întorc, de sărbători, zeci de mii de români care muncesc în străinătate. De azi, se intră în țară cu formularul digital  de localizare (PLF). În aplicația oficială, care a fost funcțională încă de ieri, au fost create până duminică, la ora 18:00, peste 35.000 de conturi.

Aplicația pentru PLF e operațională de duminică, 19 decembrie

Într-o comunicare oficială, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, potrivit datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de la lansarea aplicației https://plf.gov.ro și până duminică, la 18:00, au fost create 35.549 de conturi în platformă, iar 14.212 persoane au generat formulare digitale de localizare de intrare în România (PLF). 

De unde vine diferența? Oamenii și-au creat cont în platformă ș ca să vadă cum arată aplicația, ce informații sunt solicitate sau care sunt pașii necesari pentru completare.

Pe unde vor intra cei mai mulți români în țară, conform aplicației PLF

Cele mai multe persoane au completat formulare pentru următoarele puncte de trecere a frontierei:

  1. Aeroportul International „Henri Coandă” – 5.221
  2. Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj – 1.193
  3. Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac – 955
  4. Punctul de Trecere a Frontierei Borș – 742
  5. Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – 708

Serviciul de Telecomunicații Speciale a operaționalizat platforma https://plf.gov.ro duminică dimuneață, astfel încât persoanele care vor intra în țară în cursul zilei de luni, 20 decembrie, să aibă timpul necesar să completeze formularul digital.

Începând cu 20 decembrie 2021, toate persoanele care sosesc în țară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF).

Acesta este un document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat  recent și de Guvernul României.

Coșmarul de la vămi

Punctele de trecere a frontierei erau și înainte de pandemie foarte aglomerate ăn preajma sărbătorilor de iarnă. Acum, să treci prin vamă e un coșmar pentru zeci de mii de oameni. Sunt reguli speciale, sunt declarații de completat, sunt triaje epidemiologice de făcut.

Pe Aeroportul Internațional Otopeni au fost, zilele acestea, cozi uriașe și o aglomerație incredibilă. În Arad, pe la Nădlac 2, au trecut peste o mie de oameni pe oră. După alte multe, foarte multe ore ade așteptare în câmp, în frig.

 

Cookies