Formare la distanță sincron, asincron sau mixt?

24 sept. 2021
116 Afișari
Formare la distanță sincron, asincron sau mixt?
Formare la distanță sincron, asincron sau mixt?

Noile tehnologii și învățarea digitală au avut un cuvânt decisiv de spus în ceea ce privește modalitățile de formare în diverse domenii. Deși formarea tradițională rămâne modalitatea de instruire predominantă, din ce în ce mai multe persoane sunt atrase de formarea la distanță, prin intermediul internetului, iar acest lucru nu este deloc de neînțeles, având în vedere condițiile de trai actuale.

Însă ce modalitate de instruire este cea mai bună? Formarea sincron sau asincron în cazul în care se alege instruirea la distanță?

Formarea la distanță sincron: aspecte specifice

Instruirea în mod sincron implică faptul că un anumit număr de cursanți participă, în același timp, la o sesiune de instruire sub formă de prelegere, sesiune de tutoriale, webinar, atelier de grup etc. Sincronicitatea nu se aplică doar predării față în față, dat fiind că și în ​​contextul formării online poate exista un număr mare de participanți care pot urma același curs, în același timp, într-o sală de clasă virtuală, audio sau prin videoconferință. În acest din urmă caz, întâlnirea față în față cu formatorul (instructorii) este pur și simplu „digitală”.

Un prim avantaj major al acestei modalități de formare la distanță este reprezentat de interactivitatea dintre formator și cursanți, deoarece, prin definiție, aceștia pot face schimb în timp real de informații, impresii, păreri. Cursurile virtuale permit cursanților să adreseze întrebări formatorului, să aibă feedback direct sau să facă schimb de informații sau idei, pe o tablă virtuală, cu alți cursanți. Această modalitate de formare la distanță are avantajul de a consolida spiritul de grup și coeziunea dintre participanți, dar are și anumite dezavantaje care se pot referi la programul fix al întâlnirilor. 

Formarea la distanță asincron: aspecte specifice

Așa-numitul sistem de formare „asincron” include module de predare online pe care cursantul le poate urma offline. Cu alte cuvinte, cursanții au la dispoziție pe o platforma e-learning diverse resurse educaționale (fișiere audio, videoclipuri, întrebări cu răspunsuri multiple, conținut interactiv etc.) pe care le pot consulta atunci când au timp sau nevoie. Prin urmare, cursantul și formatorul nu sunt implicați în același timp în procesul de instruire, iar schimburile de informații și idei pot avea loc prin e-mail sau un forum de discuții dedicat. Principalul avantaj al acestei metode de predare este flexibilitatea sa, deoarece cursanții se pot instrui atunci când doresc, în ritmul lor. 

Formarea mixtă, soluția ideală de instruire la distanță 

Combinarea celor două forme de formare la distanță este varianta ideală de instruire, dat fiind că păstrează flexibilitatea oferită de formarea asincron, însă le oferă cursanților șansa de a interacționa cu formatorul sau alți cursanți atunci când au nevoie de lămuriri sau explicații suplimentare. 

Cookies