Fondurile alocate pentru „Prima Casă” se vor epuiza în trei luni

de:
18 iun. 2013
1 afișări
Fondurile alocate pentru

De la lansarea programului, în 2009, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 94.000 de garanţii, valoarea finanţărilor ajungând la aproape 3,5 miliarde de euro, potrivit Mediafax.

Valoare medie a finanţării accesate pe toată perioada de derulare a programului este de circa 39.000 euro, iar 28% din valoarea garanţiilor acordate a fost destinată achiziţiei de imobile construite între anii 2008 şi 2013. Rata de default se menţine scăzută, la doar 0,1% din totalul creditelor acordate.

„Programul poate continua, în limita fondurilor disponibile, până la sfârşitul anului 2013, factorul determinant fiind ritmul de acordare a finanţărilor de către bănci şi implicit rapiditatea consumării plafonului alocat fiecărei bănci”, au declarat reprezentanţii Fondului.

Banii alocaţi programului ar putea să nu ajungă însă pentru întreg anul în contextul în care, în doar trei luni, au fost cheltuite aproape 300 de milioane de euro. Dacă se menţine ritmul actual de absorbţie a sumelor, până la finele anului ar fi necesare circa 600 de milioane de euro, faţă de disponibilul actual de 300 de milioane de euro.

Beneficiarii programului sunt persoane care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă sau care au în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin „Prima Casă”, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp.

Cookies