Folosirea sistemului electronic de vot de 180.000 euro, aprobată de consilierii generali

de:
29 oct. 2015
0 afișări
Folosirea sistemului electronic de vot de 180.000 euro, aprobată de consilierii generali

În ședința de joi a Consiliului General al Municipiului București s-a votat în unanimitate folosirea votului electronic. Tot azi, sistemul a fost testat de aleşii locali.

Folosirea sistemului electronic de vot, pe care Municipalitatea a dat 180.000 de euro, va permite înregistrarea individuală a votului consilierilor generali și includerea acestei informații în procesul verbal de ședință, astfel încât locuitorii orașului să cunoască opțiunile și activitatea reprezentanților săi.

Folosirea sistemului electronic de vot a fost întârziată în mai multe rânduri de respingerea înregistrării amprentei de către unii consilieri generali, ulterior de identificarea necesității de a modifica Regulamentul Consiliului (care nu prevedea această posibilitate de vot) și, ultima dată, de abținerea de la vot a câtorva consilieri care, astfel, au împiedicat realizarea cvorumului necesar, anunţă Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), într-un comunicat de presă remis B365.ro.

„Votul de azi al Consiliului General indică o tendință de deschidere a acestei instituții către un dialog cu locuitorii orașului. Presiunea bcureștenilor – care este un semn că locuitorii orașului vor să se implice și devin din ce în ce mai vigilenți și dispuși să se implice, a contribuit enorm. Totodată, există și consilieri care par să dorească un alt fel de politică. Sunt pași timizi, dar în direcția bună”, a declarat Sînziana Dobre, coordonator campanie Nu Aștepta Super Eroi/ director programe CeRe.

Reamintim că, la şedinţa CGMB de la finele lunii trecute, grupul PNL a propus votarea electronică a proiectelor de pe ordinea de zi, însă, potrivit viceprimarului Cornel Pieptea, consilierii PSD s-au opus acestui sistem de vot, motivând că nu au toţi cartele şi nici nu au fost instruiţi exact cum se votează. Asta în contextul în care sistemul zăcea nefolosit de mai bine de un an în sala de consiliu a CGMB şi, potrivit primarului general interimar, consilierii generali au participat deja la teste. În plus, unii aleşi locali au precizat că acest sistem de vot nu este prevăzut nici în regulamentul de organizare şi funcţionare al CGMB.

„În acest moment discuţiile sunt legate de legalitatea votului, dacă el va fi validat pentru că a fost exprimat electronic. Cert este că am discutat cu toţi liderii grupurilor de consilieri la şedinţa în care am discutat ordinea de zi. Am convenit cu toţii să votăm electronic, dar văd că apar discuţii diverse legate de legalitate. Din punctul meu de vedere acest vot electronic este legal şi consider că aceasta este doar o tergiversare a momentului în care toţi ne vom asuma votul la un moment dat. Sistemul electronic de vot există de mai bine de un an, a costat peste 150.000 de euro, doar că vechea conducere a Primăriei nu a dorit să-l implementeze. Nu e aşa de greu cu cartela şi am făcut teste înainte de această şedinţă, dar anumiţi consilieri, în momentul în care s-a făcut acel test, nu au introdus cartela în aparatul de vot. Dacă se vor întâmpla astfel de evenimente pe parcursul şedinţelor viitoare îşi vor asuma responsabilitatea că nu au vrut să voteze”, a declarat atunci Marin Ştefănel Dan, primarul general interimar al Capitalei.

Mai multe detalii aici.

Cookies