Folosirea de arme chimice de către Rusia în Ucraina ar face NATO să ia în reconsiderare decizia de a nu interveni militar, susține președintele Poloniei, Andrzej Duda

13 mart. 2022
454 Afișari
Folosirea de arme chimice de către Rusia în Ucraina ar face NATO să ia în reconsiderare decizia de a nu interveni militar, susține președintele Poloniei, Andrzej Duda
Folosirea de arme chimice de către Rusia în Ucraina ar face NATO să ia în reconsiderare decizia de a nu interveni militar, susține președintele Poloniei, Andrzej Duda. Sursa foto: Gov.pl

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat în cadrul unui interviu că există posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme chimice în războiul din Ucraina. Mai mult, șeful de stat polonez susține că o astfel de decizie din partea Rusiei ar putea însemna implicarea directă a NATO în acest conflict.

Utilizarea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar putea însemna implicarea directă a NATO în război, potrivit unui interviu acordat de președintele Poloniei, Andrzej Duda pentru BBC.

„Dacă (Putin) va folosi arme de distrugere în masă, acest lucru ar însemna că toată chestiunea se va schimba radical”, susține Andrzej Duda

Întrebat dacă utilizarea de arme chimice de către Rusia în Ucraina ar reprezenta „o linie roșie” în ceea ce privește intervenția în conflict pentru NATO, președintele polonez a declarat că o astfel de decizie ar schimba total situația actuală.

„Bineînțeles, toată lumea speră că nu va îndrăzni să facă acest lucru. Dar… dacă va folosi arme de distrugere în masă, acest lucru ar însemna că toată chestiunea se va schimba radical”, a declarat Andrzej Duda, conform Hotnews.

Mai mult, șeful de stat al Poloniei a transmis că este necesar ca liderii NATO să se întâlnească și să discute posibilele urmări care ar apărea în acest scenariu.

„Cu siguranţă, Alianţa Nord-Atlantică şi liderii săi conduşi de SUA vor trebui să se aşeze la masă şi vor fi nevoiţi să se gândească serios ce vor face, pentru că atunci lucrurile ar începe să devină periculoase”, a adăugat Duda.

Președintele Poloniei, declarație îngrijorătoare: Cred că Putin poate folosi orice în acest moment (…) Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război

Andrzej Duda a declarat că este de părere că Vladimir Putin ar putea recurge la arme chimice în conflictul din Ucraina, adăugând că șeful de stat rus se află în prezent în impas, atât din punct de vedere militar, cât și din punct de vedere politic.

„Dacă mă întrebați dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice în acest moment, mai ales când se află în această situație dificilă. Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar din punct de vedere militar, nu îl câștigă”, a explicat președintele Poloniei.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a atras atenția cu privire la potențiale atacuri cu arme chimice din partea Rusiei, ceea ce ar fi sinonim cu crime de război.

Mai mult, Stoltenberg a respins acuzațiile venite de la Kremlin, potrivit cărora SUA a deținut laboratoare în Ucraina pentru a dezvolta arme biologice, avertizând că aceste acuzații ar putea reprezenta un „pachet de minciuni” în spatele cărora să se afle un posibil atac cu arme de acest fel din partea Rusiei.

Cookies