Follow the money! De ziua lui Nea Nicu, aflați cine-a pus mâna pe averea soților Ceaușescu, unde au ajuns blănurile lu’ Leana și puștile lui de vânătoare aurite

26 ian. 2021
195 Afișari
Follow the money! De ziua lui Nea Nicu, aflați cine-a pus mâna pe averea soților Ceaușescu, unde au ajuns blănurile lu' Leana și puștile lui de vânătoare aurite
Nicolae si Elena Ceausescu, pe vremea cind aveau doar haina de pe ei

Că bine zice înțelepciunea românească: nu luăm nimic cu noi în groapă. Niciun palat cu peste o sută de camere, cum este Palatul lui Ceausescu din Primăverii, niciun Mercedes, niciun Boeing și nici măcar o blană de vulpe argintie care să ne țină de cald în lumea de dincolo. În decembrie 1989, România avea 23 de milioane de cetățeni și o armata de 760.000 de informatori. Era condusă de un bătrân bâlbâit cu patru clase, diabetic, zgârcit, paranoic și de o băbuța primitivă, incultă și tare răutăcioasă, spaima României, madam CO2. Nicu și cu Leana. Cum au sfârșit, știm. Ce s-a ales, însă, de casele lor, de bunurile lor, de pijamalele lor, de averea lor? La cine au ajuns periuțele lor de dinți cu coadă de argint? Mai jos, să ne transformăm în copoi, să ne ridicăm nările în vânt și să urmărim obiectele tovarăsilor scoase la mezat, in ultimii 30 de ani.

Nu știu dacă vă mai amintiți scena aia din Zorba Grecul când moare Bubulina și vin babele alea urâte cu bărbii ascuțite și basmale negre să se înfrupte din bunurile moartei. Cam așa s-a întâmplat și cu agoniseala soților Ceaușescu. Averea s-a risipit în cele patru zări, ca fumul, nici măcar nu a ajuns într-un muzeu, să înțeleagă și tinerii din ziua de azi cine-am fost și ce a însemnat comunismul pentru noi.

limuzina, sotilor, ceausescu
Limuzina sotilor Ceausescu, Paykan Hillman-Hunter, primita de la Sahul Iranului, adjudecata cu 37.000 de euro

Follow the money: toate drumurile duc la RA-APPS (fosta Gospodărie de Partid)

În baza Sentinței Penale Definitive 1/1989 a Tribunalului Militar Sectorial București, prin care s-a dispus confiscarea totală a averii soților Nicolae și Elena Ceaușescu, în proprietatea RA-APPS ( fosta Gospodărie de Partid a PCR) au fost incluse mai multe bunuri, provenite din cadouri și confiscări, din care cea mai mare parte a fost vinduta în perioada 1999-2001 prin licitații, cu strigare sau pe Internet, sau prin consignație. Bunurile au fost depozitate și mutate începând cu 1990 în diferite locații, cum ar fi subsolul clubului Dacia, Mausoleul din Parcul Libertății, subsolul Ana Aslan de la Otopeni.

costumul, de vinatoare, al lui nicolae Ceausescu
Costumul de vinatoare al lui Nicolae Ceausescu realizat de firma Eduard Kettner. S-a vindut cu 700 de euro.

Cât pe ce ca RA-APPS să vândă și reședința soților Ceaușescu din Primăverii, noroc că până la urmă a devenit muzeu, în anul 2015, iar directorul de atunci al RA-APPS, Georgian Surdu, a fost anchetat de DNA și condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru o șpagă, a avut o combinație cu Dorin Cocoș. Georgian Surdu a rezistat sub patru premieri și a învârtit afaceri grele.

tabla, de, sah, a lui Nicolae Ceausescu
Masa de sah care a apartinut lui Nicolae Ceausescu, insotita de certificat RAPPS s-a vindut la Casa de licitatii Artmark cu 16.000 de euro

Averea Geniului Carpaților a fost vânduta bucată cu bucată, la licitație

După 1989, RA-APPS a vândut bunuri de patrimoniu, vile în mijocul orașului, dar și terenuri și case pe Litoral. După 1999, când Guvernul a decis să vândă bunurile Ceaușeștilor, ani în șir, a scos la licitație tot felul de lucruri care au aparținut soților Ceaușescu, si le-a emis certificate de proveniență. Mobilier, mașini, cristal, porțelan, blănurile doamnei, puștile domnului, tot ce era de valoare. Tot, tot, tot. Rata medie de adjudecare a fost de 77% iar cele mai mari încasări le-a înregistrat licitația din anul 2014, aflăm din surse Artmark. Printre cele mai scumpe obiecte vândute se numără și o monumentală garnitură de birou sculptată și intarsiata, realizată la comandă CC al PCR, cadou pentru cea de-a 72-a aniversare a Cârmaciului, ceva frumos, din lemn de paltin. Preț de pornire 10.000 de euro, adjudecat pentru 55.000 de euro.

pantofii, elenei, ceausescu
Pantofii Elenei Ceausescu, lot format din plic si pantofi din piele. S-au dat cu 600 de euro. O frumusete!

Anul trecut s-a vândut și tabla de șah adusă de la reședința de la Snagov. Cu 16.000 de euro

In anul 2020, Casa de Licitații Artmark a scos la vânzare cinci cuțite de vânătoare și o monumentală masă de șah. Cutitele s-au dat cu 800 de euro. Aveau mânere făcute din coarne de cerb, din trofee vânate chiar de Ceaușescu, iar masa de șah, de mari dimensiuni, sculptată manual la Arad, era o adevărată capodoperă. A fost adjudecată pentru 16.000 de euro, după ce a plecat din meschinul preț de 250 de euro.

elena si nicolae ceausescu
Elena Ceausescu pe vremea cind mai avea blana pe ea
Avem clienți străini care cumpără obiectele soților Ceaușescu și le revând în străinătate”

Clienții noștri sunt în general colecționari, români care trăiesc în străinătate, dar și foarte mulți străini foarte interesați de obiecte care au aparținut soților Ceaușescu. Ei le cumpără fie ca să le revinda în străinătate, fie le consideră o investiție. Obiectele provin de la persoane particulare și sunt însoțite de certificatul de autentificare eliberat de RA-PPS. Din păcate, nu va putem spune cât sunt comisioanele, este o informație confidențială” a declarat pentru B365, Alina Panico, PR manager Casa de licitatii Artmark.

pusca, de, vinatoare, a lui, ceausescu
Pusca de vânatoare a lui Ceausescu, marca Holland& Holland, a apartinut Regelui Carol al doilea, decorată cu aur, functională, s-a dat cu 32.600 de euro.
Blana Leanei, din vulpe argintie, s-a dat cu 900 de euro, iar limuzina Tovarăsului cu 37.000 de euro

Toată lumea îi făcea daruri lui Ceaușescu, toate capetele încoronate. Șahul Iranului, Reza Pahlavi, i-a făcut cadou în 1975, anul în care Ceaușescu a devenit Președinte al RSR, o limuzina Paykan Hillman-Hunter, fabricată în 1974. Preț de pornire 4000 de euro, adjudecată pentru 37.000 de euro. Asta la licitația din anul 2014. O pușcă de vânătoare marca Holland& Holland, fabricată în 1933 pentru Carol al 2-lea, decorată cu aur, confiscată și modificată apoi special pentru Ceaușescu, s-a dat cu 32.500 de euro. Clienții străini au devenit tot mai interesați de obiectele lui Ceaușescu. Chiar și câteva muzee din Europa dedicate comunismului sau Războiului Rece au dorit să intre în posesia unor suvenuri profund comuniste, tablouri muncitorești, servicii de porțelan aurit, orice. Blana Leanei din vulpe argintie a fost cumparata cu 900 de euro. Sabia aurită primită de Marele Cirmaci de la armata română a fost adjudecată pentru 7000 de euro.

tapiserie, sotii, ceausescu
Tapiserie din lâna cu sotii Ceausescu si parintii lui Nicolae, s-a dat cu 1600 de euro
Un stilou de la Împăratul Hirohito și două porumbite din argint au zburat din Palatul Primăverii

Nici vesela Elenei nu a scăpat nevinduta. Un serviciu de porțelan aurit format din biscotiera și zece farfurii, un serviciu de tort din porțelan aurit, o blană de leopard, cravate de pionier, reclame la Cico, tablouri, tapiserii, toate au s-au evaporat în colecții private din România, dar și din Sua, Japonia și Marea Britanie.Două porumbite din argint, o superbă carte de la Șahul Iranului, o piele de leopard african. Un stilou Pilot Elite, făcut din bachelită și cu vârf de aur, primit de la Împăratul Japoniei, Hirohito. Preț de pornire 2000 de euro.

pălaria elenei ceausescu, tip, melon
Palaria Elenei Ceausescu, tip melon, facuta la Vidra-Orăstie s-a dat cu 800 de euro
Omul de afaceri Ovidiu Tender a cumpărat ARO-ul lui Ceaușescu

Tot ce s-a putut scoate la mezat, s-a scos. Afaceristul Ovidiu Tender a cumpărat primul ARO făcut special pentru Ceaușescu. Mercedesul Dictatorului, fabricat în anul 1973 a fost vândut la Stuttgart. S-a dat și ăla cu 49.450 de euro, a fost vândut de casa de licitații Bonhams. “ Poporul român a îndurat un deceniu de austeritate dureroasă, pentru că dictatorul să plătească datoria externă a României, cauzată, de altfel, de împrumuturile sale nesăbuite din anii 70, care, fără dubiu, au fost folosite și pentru achiziționarea acestui Mercedes”, se arată în prezentarea casei de licitații Bonhams.

cizmele lui, nicolae, ceausescu
Cineva i-a cumparat cizmele de vânatoare ale lui Ceausescu, marca Atlas-65, cu 350 de euro
Avionul lui Ceaușescu a devenit cisternă pentru soldații americani

Fostul avion al lui Nicolae Ceaușescu, un Boeing 707 “Carpați”, cel cu care a călătorit Ion Iliescu până în 1995, a fost cumpărat de o firmă americană și acum a devenit cisterna Forțelor Navale și Aeriene Americane. Boeingul a părăsit România în anul 2012 și de atunci nu a mai zburat, în prezent urmează să realimenteze în aer avioanele americanilor. Cât despre averea copiilor soților Ceaușescu, după 20 de ani de procese, fiul cel mare, Valentin Ceaușescu și singurul rămas în viață, a reușit să recuperere o parte din bunurile sale și ale fraților săi, confiscate în anul 1989. Tablouri valoroase, obiecte personale, adică tot ce au putut să strângă niște copilași de dictatori, in toată viata lor. “O desărtaciune a desărtaciunilor, căci totul este desertăciune si goană dupa vint”, cum bine spune Eclesiatul.

cutitele, lui, ceausescu
Cutitele lui Ceausescu care astăzi nu mai taie si spinzură, 800 de euro.
Cookies