O nou epidemie în România. Sute de oameni au ajuns la spital în ultimele zile infectați cu Norovirus. Ce este boala numită Gripa stomacului

26 iul. 2021
779 Afișari
O nou epidemie în România. Sute de oameni au ajuns la spital în ultimele zile infectați cu Norovirus. Ce este boala numită Gripa stomacului
O nou epidemie în România, alertă Norovirus. Sute de oameni au ajuns la spital în ultimele zile infectați. Ce este boala numită Gripa stomacului. Sursa foto: Unsplash

Un focar de Norovirus crește de la o zi la alta în orașul Râșnov din județul Brașov. În cursul săptămânii trecute nu mai puțin de 140 de pacienți infectați cu acest virus s-au prezentat la spital cu simptomatologie specifică. Până la acest moment nu este cunoscută originea acestor infectări.

Anunțul privind focarul de infectări cu Norovirus a fost făcut de Direcția de Sănătate Publică Brașov. Astfel, potritivit instituției, 140 de persoane din orașul Râșnov au avut nevoie de îngrijri medicale din cauza infecției cu acest virus. Ancheta epidemiologică se află în acest moment în derulare, iar până la această dată nu este cunoscută sursa infectării, potrivit Digi24.

Evoluția pacienților infectați cu Norovirus este una favorabilă

Potrivit reprezentanților DSP Brașov, cadrele medicale au fost surprinse de numărul ridicat de persoane ce au prezentat simptome similare, precum vărsături, grețuri, durere abdominală, febră și frisoane, mai ales că este vorba de oameni din același oraș. În această anchetă au fost incluse 140 de persoane, care în acst moment au o evoluție favorabilă a stării de sănătate.

În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă. (…) Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 s-au prezentat la unităţi spitaliceşti, iar un caz – un copil de 5 ani, la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2 – a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună.

De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov”, a anunțat DSP Brașov în cadrul unui comunicat de presă.

Direcția Sanitară Publică Brașov a luat și probe din rețeaua de apă curentă a orașului Râșnov, însă autoritățile nu au găsit în acestea urme de contaminare cu germeni patogeni ai acestui virus. Totuși, ancheta epidemiologică se află în derulare, pentru a se identifica sursa acestui focar.

Tot ce trebuie să știți despre Norovirus – cum se transmite și ce simptome are

Denumit și virusul Norwalk sau popular „gripa stomacului”, Norovirus nu are nimic în comun cu infecția gripală.

Infecția cu acest virus este o afecțiune extrem de contagioasă ce are nevoie de o încărcătură virală pentru a se transmite de la o persoană la alta. Astfel, sunt necesare doar 18 particule de virus pentru ca o persoană să se infecteze, față de gripa obișnuită, unde este nevoie de minim 1.000 de particule.

Norovirusul se transmite pe mai multă căi: prin contactul cu persoanele infectate, prin contactul direct cu suprafețele contaminate sau prin consumarea de băuturi sau alimente contaminate. Astfel, se recomandă igienizarea corespunzătoare a mâinilor și a locuinței.

Pericolul infectării de la alimentele manipulate de persoane infectate cu Norovirus este extrem de ridicat în cazul mâncărurilor care nu au fost preparate termic.

Cookies