ARHIVA B365

FMI: Legea falimentului personal poate avea un impact negativ

FMI a trasnmis, duminică, o scrisoare către Parlamentul României cu privire la legea falimentului personal. Scrisoarea a fost transmisă inclusiv Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, cât şi miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor, dar şi guvernatorului BNR, potrivit Realitatea TV.

Şefa misiunii FMI pentru România arată, în scrisoare, că FMI este profund îngrijorat cu privire la adoptarea unei astfel de legi, în contextul în care nu există un studiu de impact şi nu s-a realizat o consultare cu toate părţile implicate. FMI mai atrage atenţia că o astfel de iniţiativă legislativă nu are niciun suport logistic. Potrivit FMI, legea falimentului personal ar avea un impact negativ.

FMI cere ca adoptarea unei asemenea legi să se facă după realizarea unui studiu de impact şi după consultarea tuturor factorilor implicaţi.

FMI îşi exprimă îngrijorarea şi cu privire la alte acte normative, precum conversia creditelor din valută în lei. Reprezentanţii Fondului spun că aceste iniţiative legislative periclitează sistemul financiar-bancar şi ar trebui ca parlament să se consulte cu specialiştii FMI.

Delegaţia FMI mai recomandă, în scrisoare, ca autorităţile române să se inspire din legislaţia altor ţări din UE care recent au implementat astfel de legi privind insolvenţa persoanelor fizice. 

Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.

„O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele”, se arată într-o scrisoare a FMI transmisă duminică ministrului Finanţelor, Darius Vâlvov.

În document se precizează că o astfel de lege va avea „un impact negativ” asupra pieţei financiare, dacă nu este bine pregătită.

„Sfătuim autorităţile să adopte legea falimentului personal doar după efectuarea studiilor de impact necesare şi după consultarea părţilor (…) Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa altor ţări, în special a ţărilor din UE care au adoptat recent legi similare”, se mai arată în scrisoare, potrivit Mediafax.

Scrisoarea a mai fost transmisă preşedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc şi guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button