Florin Rusu, medic urmărit penal pentru luare de mită, decorat de Iohannis. Reacția președinției

de:
26 mai 2015
1 Afișari
Florin Rusu, medic urmărit penal pentru luare de mită, decorat de Iohannis. Reacția președinției

Preşedintele Klaus Iohannis a mai semnat, luni, mai multe decrete de decorare a unor medici de la cel mai mare spital de copii din ţară „Grigore Alexandrescu”. Potrivit unor surse apropiate anchetei, în luna iunie dosarul în care este cercetat medicul va fi trimis în judecată, scrie adevarul.ro.

Ulterior, Administratia Prezidentiala a precizat intr-un comunicat de presa ca, de fapt, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Dan Mircea Enescu, a propus decorarea de catre presedintele Klaus Iohannis a medicului Florin Rusu. Conform sursei citate, Spitalul „Grigore Alexandrescu” a fost premiat de curand la Londra drept cel mai bun spital regional, iar managerul spitalului, acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu, a primit distinctia de manager al anului din partea Europe Bussiness Assembly din Marea Britanie.

„In acest context, Administratia Prezidentiala a propus acordarea unei decoratii domnului Dan Mircea Enescu. Domnia sa a considerat ca realizarile spitalului sunt insa rodul muncii de echipa si a propus spre decorare mai multe cadre medicale, printre care si domnul doctor Florin Dumitru Catalin Rusu”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Anestezistul Florin Rusu, reţinut în mai 2013 pentru luare de mită, alături de chirurgul ortoped Ştefan Oszvath, medic în aceeaşi unitate sanitară. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi cerut bani de la familiile unor copii care aveau nevoie de operaţie. De altfel, Rusu a recunoscut faptele de care a fost acuzat.

Florin Rusu, care a mai fost decorat şi de preşedintele Traian Băsescu în 2011, pentru modul în care a acţionat atunci când au fost salvaţi bebeluşii implicaţi în tragedia de la Maternitatea Giuleşti, este cercetat în stare de libertate.

Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarul, ancheta a pornit după ce părinţii unui adolescent de 16 ani au depus un denunţ la Parchetul Tribunalului Bucureşti în care arătau că li s-a pretins suma de 600 de lei pentru ca fiul lor să fie operat. Banii au fost ceruţi de chirurgul Ştefan Ozvath, care le-a explicat la vremea respectivă că alţi 200 de lei trebuie să meargă către mediul anestezist Florin Rusu. Anchetatorii au arătat că banii trebuiau puşi în plicuri separate, pentru a le putea da mai uşor fiecărui cadru medical în parte.

Cookies