Fostul director al BMB, care își exploata angajații, ar putea sta 10 ani în închisoare-INTERCEPTĂRI

de:
06 mart. 2015
124 Afișari
Fostul director al BMB, care își exploata angajații, ar putea sta 10 ani în închisoare-INTERCEPTĂRI

Angajații Bibliotecii Metropolitane au fost exploatați timp de două decenii de fostul director al instituției, Florin Rotaru. Oamenii au adus probe împotriva omului care i-a folosit pe post de sclavi: s-au filmat muncind în cele două gospodării ale acestuia și au păstrat bilețelele în care le dădea indicații. Deși fostul director nu a recunoscut niciodată că și-a exploatat angajații, acesta le scria în fiecare zi bilețele cu programul celor  care urmau să lucreze la casele lui: femeile trebuia să facă „curățenie generală”, iar bărbații se ocupau de grădinărit și reparații în casă, în timpul orelor de program, în uniformele de la Biblioteca Metropolitană, cu mașinile Bibliotecii (folosite inclusiv la cărat porumb).  B365.ro a obținut încă din mai 2013 biletele scrise de Rotaru din 2008 până în 2011, dar și poze și filmări cu angajații muncind din greu la casele lui.

AUDIO-Ascultă mărturiile femeilor sclave la director: „Trăim un coşmar” – Biblioteca Metropolitană

În rechizitoriul întocmit de procurori în cazul lui Florin Rotaru, fostul director este acuzat că a plătit, ilegal, salariile unor angajați ai bibliotecii, deși aceștia prestau, la locuințele sale, activități agricole sau de menaj. Anchetatorii au avut și doi martori, angajați din bibliotecă, care au recunoscut că munceau la casele lui Florin Rotaru.

Procurorii precizează în rechizitoriu că au intrat în posesia a 82 de bilețele, în original, care, conform declarațiilor martorilor, reprezintă dispoziții ale directorului Rotaru către angajații Serviciului Administrativ pentru prestarea de munci în folosul său personal. Bilețele au fost expertizate din punct de vedere grafic, dovedindu-se faptul că textele au fost scrise de Florin Rotaru.

Conform declarațiilor inculpaților în acest dosar, toți știau că angajații bibliotecii lucrau pentru Florin Rotaru. Deși inițial a spus că acest lucru nu este adevărat, Rotaru a recunoscut ulterior, în cadrul unei audieri, că angajații mergeau la imobilele sale și prestau diverse munci, dar spune că acest lucru se întâmpla cu o frecvență redusă, o dată la două luni, maxim trei ore pe zi. Conform probelor adunate de procurori, declarația directorului este una falsă.

Florin Rotaru a încercat, atunci când s-a început urmărirea penală în rem, să influențeze o parte din martorii și suspecții audiați, conform interceptărilor convorbirilor telefonice purtate de inculptat cu: martorii Velenciuc Ștefan și Tania Bagheolca, angajați ai BMB, suspecții Dumitrescu Mircia și Preda Florin, respectiv din convorbirile telefonice purtate de martorii Nicolescu Marius și Stupar Mircea.

INTERCEPTĂRILE PROCURORILOR:

1. Rotaru Florinel: să nu dai nicio declarație.
Bagheolca Tania: da, da, știu!

2. Velenciuc Ștefan: Da, da! Ei, pe mine nu m-a trecut și mă gândeam să fiu oarecum în temă, dacă cumva m-o chema să am habar de (cu referire la posibila sa chemare pentru a fi audiat în calitate de martor).
––––––
Velenciuc Ștefan: Da! Ei, de aia că vream să știu, să fiu cât de cât în temă dacă cumva mă cheamă.
Rotaru Florin: Dar cine mai era pe lista aia Ștefane? Cine mai era? (cu referire la anumite documente, situații solicitate de organele de urmărire penală în baza ordonanței de ridicare documente).

3.  Rotaru Florinel: E normal, oamenii săracii, nu au fost în viața lor măi Florine! Tu să nu crezi că este o chestie plăcută și frumoasă, mai ales chiar și cu amărâta asta de Paula, că eu nu sunt supărat pe ea. Poți să-i dai un telefon să-i spui: Băi, fată, una ai spus la Curtea de Conturi, am înțeles că a făcut ăla presiuni că te dă pe tine afară, că o dă pe fii-ta! Dar spune adevărul că acolo totuși se lucra.

Preda Florin: Da, nu știu, fiecare și-o trage cum crede.
––––––––

4. Niculescu Marius: (legat de ce l-a întrebat Rotaru Florinel la o întâlnire anterioară) „Auzi, Marius? Pe tine te-au chemat ăștia undeva pentru discuțiile alea de la bibliotecă?” Și eu zic: „da bineînțeles, acu vreo două săptămâni…”
––––––––––-
Niculescu Marius: Că el a vorbit cu nu știu cine, mare fost procuror sau asta, așa și pe dincolo, și că a zis: „Uite, domnule, cum se poate să fiu eu discreditat în felul ăsta și să fiu târât în astfel de chestii? Dar ce? Poate să spună cineva despre mine că am chemat și am cerut vreun leu? Nu știu ce!” Zic: Florine, eu nu am auzit așa ceva…! Și zice: „Bine, Bine! Vezi că eu sunt în cărți în continuare!” (cu referire la calitatea de consilier al secretarului general al Camerei Deputaților, calitate pe care, inculpatul o invocă în toate discuțiile telefonice purtate cu suspecții, martorii, respectiv terțe persoane)
Stupar Mircea: Da
––––––––––––––

5. Rotaru Florinel: … apropo și de Poliția Română care ne investighează pe noi, ne cercetează pe noi, știi? Da, dă-i în mă-sa de cretini, avem bani ca să cheltuim cu totul! (această convorbire purtată în faza urmării penale în rem, în care s-au ridicat încrisuri și audiat martori, dovedește caracterul duplicitar al inculpatului Rotaru Florinel și trebuie privită în paralel cu conținutul unei convorbiri din data de 3.09.2014 în care se plângea unei persoane cunoscute că de mai multe luni de zile se întreține din salariul soției sale, fiind ajutat cu câte 2000 lei pe lună și de soacra sa, pentru ca, după mai puțin de două săptămâni de zile la una dintre locuințele sale să se găsească suma de 17.500 de euro).
Preda Florin: Da, da
––––––––––

6. Velenciuc Ștefan: … v-am dat telefon, știți că Emil urma să meargă la anchetă acolo!
Rotaru Florin: Da, da

Velenciuc Ștefan: Și azi a mers acolo la anchetă. Eu îi spusesem: bă, tu dacă e să vorbești, vorbești așa numai ce ține de tine, de cutare. Că ai văzut că dacă cumva schimbi aia, după aia te ia de client, încearcă să te mulgă.
––––-
Velenciuc Ștefan: Mă rog, ăia întrebau a, dacă a lucrat la mine.
–––––––––––-

7. Velenciuc Ștefan: Dorina, nu știu ce a discutat ea acolo nu am putut să discut cu ea după, și au fost de la noi prima dată EMIL, după aia a fost CORNEL și după aia COSTICĂ. Pe ăștia, să zic așa, i-a anchetat cu procuror.

ROTARU FLORINEL: Hai, lasă-mă!

Velenciuc Ștefan: Da! și noi ne-am vorbit, ne-am făcut un plan dinainte și le-am spus: Bă, fraților, nu spuneți nimic! Deci în primul rând, EMIL, pentru că declarase cândva ceva, a zis: Băi, nene, eu am fost odată cu mașina dânsului, și am reparat la un tractor ceva, pe acolo, nu știu ce.

Rotaru Florinel: Da!

Velenciuc Ștefan: Așa, după aia a venit ăsta, LOVIN CORNEL, și ăla a zis: Domnule, eu n-am fost acolo, eu am fost la digitizare, am fost pe acolo, am fost la… în partea aia, eu nu am fost aici la bază, eu am fost detașat ba acolo, ba acolo! nu știu nimic! După aia l-am chemat pe VLĂDULESCU!

Rotaru Florinel: Da! (convorbirea se referă la audierea în calitate de martori a angajaților Serviciului Administrativ cu privire la prestarea unor activitați în timpul orelor de program, în beneficiul lui Rotaru Florinel sau a altor angajați BMB, audieri ce au fost realizate de inclusiv de către procurorul de supraveghere în data de 05.12.2014. Conținutul acestei convorbiri ulterioare audierilor dovedește că martorii Velenciuc Ștefan, Vlădulescu Constantin și Lovin Corneliu nu au dat declarații sincere când au arătat că ei nu au muncit în timpul orelor de program ale BMB la locuințele lui Rotaru Florinel).

Procurorii scriu în rechizitoriu că au certitudinea „că în afara martorilor Stângulescu Nicolae și Crișan Dorina, în timpul programului BMB, fiind remunerați din dispoziția directorului general Rotaru Florinel, au mai prestat diverse munci la imobilele acestuia și alți angajați ai Serviciului Administrativ. Împrejurarea că acestia, cu ocazia audierilor au arătat fiecare că nu știau ce făceau ceilalți angajați ai Serviciului Administrativ, ei vâzându-și doar de treaba lor este justificată de stilul autoritar cu care inculpatul Rotaru Florinel a condus instituția publică BMB, cât și de teama că acesta s-ar putea reîntoarce la conducerea BMB, în urma câștigării proceselor inițiate împotriva BMB și PMB, ca urmare a înlocuirii sale din funcția de conducere”.

S-a dispus sechestru asigurator pe o parte din averea lui Florin Rotaru:

– teren extravilan, în suprafața măsurată de 16.899 m2 înscris în cartea funciară cu nr. 70847 a localității Bilciurești, jud. Dâmbovița, nr. cadastral 433, tarla 1, parcela 2, în cotă parte de 1/2.

– teren în suprafață măsurată de 4866 m2, înscris în cartea funciară cu nr. 70863 (provenită din conversia de pe hârtie a CF nr. 2473) a localității Bilciurești, jud. Dâmbovița,, situat în Bilciurești, str. Bisericii, nr. 403 A, jud. Dâmbovița, nr. cadastral 434;

– trei construcții cu numerele cadastrale 434 – C1, 434 – C2, 434 – C3, situate la adresa Bilciurești, str. Bisericii.

– teren intravilan în suprafața măsurată de 1065 m2, înscris în CF nr. 53631 (provenită din conversia pe hârtie a CF nr. 998) a localității Buftea, jud. Ilfov;

– construcția înscrisă în CF nr. 53631 (provenită din conversia pe hârtie a CF nr. 988) a localității Buftea, jud. Ilfov;

– teren intravilan în suprafață măsurată de 10.000 m2, înscris în CF nr. 109972 (provenită din conversia de pe hârtie a CF nr. 12920) a localității Voluntari, jud. Ilfov, nr. cadastral 6032/24, până la concurența sumei de 5.094.745 de lei.

În plus, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra celor 688 de unități bibliografice enumerate în anexă, achiziționate de la persoana fizică Pavelescu Constantin în 2008 – 2012. 

Florin Rotaru se află încă din septembrie 2014 în arest preventiv. Conform rechizitoriului, procurorii au propus menținerea măsurii arestului preventiv luată față de Rotaru datorită numărului mare și diversității infracțiunilor reținute în sarcina sa, cuantumul ridicat al prejudiciului cauza BMB, atitudinii constante de negare a săvârșirii infracțiunilor. Florin Rotaru a prejudiciat instituția cu peste 4,8 milioane de lei.

În afară de Florin Rotaru, în acest dosar mai sunt inculpate alte 12 persoane. Procurorii au decis cercetarea, sub control judiciar, a Ioanei Gogoneaţă şi a Cristinei Baldovin. Cercetate mai sunt și Irina Bologa (46 de ani), șef serviciu în Direcția Cultură a Primăriei București și Rodica Cosmaciuc (63 de ani), director în cadrul Bibliotecii.

Conform rechizitoriului, „o parte dintre inclupați au susținut că au ales să semneze angajamentele globale, individuale/globale, propunerile aferente, ordonanțările de plată, respectiv ordinele de plată, după caz, datorită autorității pe care inculpatul Rotaru Florinel o avea în calitate de conducător al instituției publice, cât și datorită agresivității verbale a acestuia”. Însă această apărarea nu poate fi primită, scriu procurorii.

Contabila Ioana Gogoneață a declarat, conform rechizitoriului: „deși au existat demersuri din partea mea și a doamnei Cosmaciuc Rodica pe lângă directorul general pentru a solicita acordul Primărie referitor la organizarea simpozioanelor, acesta a refuzat de fiecare dată, aducându-mi cuvinte jignitoare”.

Ilegalitățile săvârșite de Florin Rotaru

Conform rechizitoriului,  timp de trei ani, între 2010 și 2012, Florinel Rotaru a organizat, în numele Bibliotecii Metropolitane și a Primăriei Municipiului București, evenimentele „Simpozionul Cartea, România, Europa” și „Școala de Vară”, fără să le înregistreze la Cabinetul Primarului General, deși instituția e subordonată Municipalității. Pentru aceste evenimente, din bugetul bibliotecii s-au achitat către anumiți furnizori și prestatori de servicii suma de 2.148.819 lei.

În fiecare an din perioada 2010 -2012, simpozionul a fost organizat, câte trei zile, cu plata integrală a cheltuielilor participanților, cu transportul și cazarea în regim „all inclusive” în valoare totală anuală de peste 125.000 de euro, sumă care a fost suplimentată cu peste 50%, în principal pentru organizarea în paralel a unei „Școli de Vară”.

Unele dintre aceste ilegalități au fost dezvăluite de fosta șefă a Institutului de Studii Orientale (în prezent Centru de Studii Euroasiatice şi Afroasiatice), Rodica Pop, pentru B365.ro, AICI

Rotaru a plătit, nejustificat, 2.662.634 lei pentru cărți. Anchetatorii au constatat „lipsa de oportunitate” a achiziționării celor 688 de volume, în perioada 2008-2012, de la un bătrân, Constantin Pavelescu. Cărțile „sunt de proveniență străină și editate în limbi străine și doar trei au fost solicitate spre cercetare și documentare”.

Anchetatorii au reținut că prețurile cărților cumpărate au fost supraevaluate cu până la de 125 de ori. 

După cum B365.ro a scris încă din 2012, Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, mult mai mari decât cele de pe piața internațională de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin, dar și de la organizatia neguvernamentală Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România, asociație al cărui președintele este, de la înființarea ei, directorul Florin Rotaru. Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane. 

Florinel Rotaru a intrat în conflict de interese atunci când, abuzând de funcția sa, a dispus angajarea nevestei sale, Julieta Rotaru, pe postul de cercetător științific, pe data de 09.12.2008.

Fostul director e acuzat de fals în acte pentru că nu și-a trecut toate terenurile în declarațiile de avere din anii 2010, 2011, 2012 și 2013.

Biblioteca Metropolitană a făcut o plată nelegală de 79.758 lei pentru prestări de servicii și lucrări neefectuate.

Plata nelegală pentru aceste servicii a fost făcută către firma RESPECT INVEST S.R.L.. Majoritatea lucrărilor din Biblioteca Metropolitană au fost realizate de firma RESPECT INVEST S.R.L., administrată de un apropiat al directorului Rotaru, Viorel Georgescu. Lucrările erau încredinţate direct, fără licitaţie, directorul BMB având grijă ca orice lucrare să se încadreze sub suma de 15.000 de euro. Chiar dacă erau realizate lucrări de anvergură, cu același profil, ele erau împărțite în lucrări mai mici și date firmei spre executare prin achiziție directă.

Mai multe despre ilegalitățile săvârșite de Florin Rotaru, AICI

Cookies