Florin Piersic are septicemie, care îi poate pune viața în pericol, spun medicii de la Cluj. Actorul e acum internat la București

08 mai 2024
1230 afișări
Florin Piersic are septicemie, care îi poate pune viața în pericol, spun medicii de la Cluj. Actorul e acum internat la București
Florin Piersic are septicemie, care îi poate pune viața în pericol, anunță medicii de la Cluj. Actorul e acum internat la București. Sursa foto: Inquam Photos / Manases Sandor

Actorul ​Florin Piersic are septicemie, care este o infecție generalizată în organism și îi poate pune viața în pericol, a declarat astazi, pentru HotNews, managerul Institutului Inimii din Cluj-Napoca, Florin Crișan.

Florin Piersic, care are 88 de ani, este internat, de aseară, la Institutul Matei Balș din București, unde a fost transferat, cu un avion SMURD, de la clinica din Cluj în care a fost internat săptămâna trecută, după ce i s-a făcut rău la sfârșitul unui spectacol.

„Situația lui Florin Piersic era a unui pacient cu septicemie”

Și dr. Horia Roşianu, tot de la Institutul Inimii din Cluj, a vorbit azi, într-o conferință de presă, despre starea actorului. Într-o declarație citată de News.ro, medicul a spus că, atunci când a ajuns la spital, Florin Piersic era un pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge:

Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularităţi, şi anume două zone protetice: proteză de genunchi şi material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicină, acela că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în faţa unei infecţii severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează şi se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune aşa că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acţioneze împotriva germenilor care determină infecţia septicemică. Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acţiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparţine specialităţii noastre, dar în acelaşi timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de aşteptat, s-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă.

Medicul Roșianu a mai spus că, pentru a fi rezolvată problema infecţiei, era nevoie de îndepărtarea protezei de genunchi şi a stimulatorului cardiac pe care Florin Piersic le avea:

În noaptea de vineri spre sâmbătă, ne-am întors în ţară ca familie, sâmbătă dimineaţa, împreună cu domnul manager, împreună cu domnul doctor Ştef, şeful terapiei intensive, împreună cu un coleg ortoped de la Spitalul Militar şi cu alţi colegi din cardiologie, făcând o şedinţă de lucru multidisciplinară, i-am făcut o vizită amănunţită domnului Florin Piersic şi concluzia noastră a fost foarte clară trebuie îndepărtate focarele secundare de infecţie, proteza de genunchi şi / sau sondele şi stimulatorul cardiac. Ambele ar trebui îndepărtate ca să poţi rezolva problema infecţiei septicemice.

Astfel, medicii de la Cluj i-au făcut lui Florin Piersic, în decurs de câteva zile, două operații, una pentru scoaterea protezei, alta pentru îndepărtarea stimulatorului cardiac.

De ce și a fost decis transferul lui Florin Piersic la București

Directorul medical al Institutului Inimii a mai declarat, la aceeași conferință de presă de la Institutul Inimii, că transferul la București a fost decis după o discuție între ortopedul de la Cluj, care i-a scot proteza ce devenise periculoasă din cauza septicemiei, și cel de la București, care efectuase prima intervenție: 

Cei doi au discutat, s-a decis că această intervenţie poate fi efectuată şi la Cluj, şi la Bucureşti, urmând ca familia să decidă unde doreşte să se efectueze această intervenţie. Deci, ortopedul din Cluj nu a refuzat să facă această intervenţie, a spus, da, o fac, dacă familia doreşte acest lucru. Eu am luat legătură atunci cu medicul ortoped din Bucureşti, a spus, bine, să fie transferat, îl preiau la Bucureşti, dar mai întâi să fie internat la Balş pentru a fi evaluat din punct de vedere infecţios. Eu am discutat cu domnul profesor Străinu Cercel să mi se dea acordul pentru transfer, dânsul a fost de acord.

Medicul Adrian Molnar a mai spus că, inițial, transferul fusese programat pentru dimineața zilei de azi, dar a fost devansat pentru că ar fi apărut oportunitatea să fie luat de un avion SMURD, care se întorcea de la exercițiul NATO de la Budapesta:

Ieri, pentru că era o aeronavă care venea de la Budapesta la Bucureşti şi putea să se oprească la Cluj, am acceptat ca să se facă cu câteva ore mai devreme, pentru că astăzi dimineaţă era discuţia să fie transferat la Bucureşti iniţial. Ne-am dat acordul să fie transferat în cursul serii de ieri. Aeronava a aterizat la Cluj, a luat pacientul şi l-a dus la Bucureşti. Dec,i totul s-a făcut în urma înţelegerilor şi discuţiilor şi tot acest demers era cunoscut la Bucureşti şi acceptat şi asumat de familie şi de medicii care au acceptat transferul.

Medicii de la Balș, despre starea actorului: Este stabilă, dar poate fi imprevizibilă

După internarea la clinica de boli infecțioase de la București, Institutul Matei Balș a transmis, printr-un comunicat, că Florin Piersic este „într-o evaluare complexă legată de procesul infecţios” 

Starea actorului este stabilă în acest moment, mai spun medicii de la Balș, dar precizează că evoluţia  „poate fi imprevizibilă, date fiind vârsta şi comorbidităţile”.

Pe același subiect:

Cookies