ARHIVA B365

Florin Jianu: Prevederile Codului Fiscal au condus la închiderea și radierea a zeci de mii de firme

Potrivit acestuia, comparativ cu situația din martie 2015, în luna martie a acestui an s-au înregistrat 38.648 de radieri de firme (o creștere cu 90% față de aceeași perioadă a anului trecut), 10.453 de dizolvări de firme (o creștere de 92,65% față de numărul de dizolvări înregistrate în martie 2015) și 6.149 de suspendări de firme (o creștere cu 42% față de martie 2015), față de numărul de noi înmatriculări de firme, care reprezintă o creștere de doar 10% față de numărul înregistrat în martie 2015.

,,Toate aceste cifre sunt îngrijorătoare„, a avertizat Florin Jianu, președintele CNIPMMR, care reprezintă societăți comerciale din România cu o cifră de afaceri cumulate de 25 miliarde euro pe an, adică 15% din PIB. Potrivit acestuia, la nivelul României sunt înregistrate 786.061 de întreprinderi private mici și mijlocii, din care active sunt circa 375.000, dar și dintre acestea peste 120.000 au datorii, scrie Agerpres.

Florin Jianu a mai spus la conferința de presă că o cauză a numărului mare de firme dizolvate, radiate sau suspendate o constituie noile prevederi ale Codului Fiscal, precizând că CNIPMMR militează pentru amendarea acestui cod, în sensul eliminării dublei impozitări a clădirilor, sau pentru corectarea de acte normative (precum formularul 88, act care presupune întocmirea unui punctaj de risc de evaziune în baza căruia societățile care l-au completat pot intra în atenția Direcției de Antifraudă Fiscală).

În România întotdeauna se aplică legea ‘un ochi râde și un altul plânge’, adică sunt chestiuni bune ale Codului Fiscal, așa cum a fost scăderea impozitului pe dividende, sau scăderea TVA ori impozitarea diferențiată a IMM-urilor, funcție de numărul de angajați, de pildă, pentru IMM-urile debutante impozitul e doar de 1% timp de doi ani… dar există și acel impozit diferențiat funcție de destinația clădirilor care, inițial, a fost un demers bun, pentru că elimina persoanele fizice cu clădiri de birouri, însă problema este că s-a dublat cota de impozitare, pentru că de la 0,1% s-a ajuns la minim 0,2% și maxim 1,2%, lucru pe care noi îl cerem în amendarea Codului Fiscal, cu atât mai mult cu cât, atunci când am plecat de la Guvern, știam că încasările la bugetele locale erau superioare anului anterior, deci nu am înțeles de unde necesitatea aceasta de a mări impozitarea? (…) CNIPMMR are teme majore precum amendarea Codului Fiscal prin revenirea la impozitarea inițială, dar și să corectăm acel formular celebru 88 — cauza închiderii și radierilor. Ca om care a fost în administrația centrală știu că formularul e apanajul președintelui ANAF. Un ordin al unui președinte ANAF este un act administrativ absolut banal și să nu poată fi corectat după 5-6 luni, când așa ceva se poate face în câteva minute, este un dezinteres total sau un interes din altă sferă‘, a declarat Florin Jianu, fost ministru al IMM, Mediului de Afaceri și Turismului.

El a participat, vineri, la Galați, la o serie de manifestări organizate de filiala Galați a CNIPMMR cu ocazia Zilei Întreprinzătorului. Manifestările au fost centrate pe o descoperire recentă a unor acte ce atestă înființarea, în 1896, a Societății Branșelor din Galați, cea mai veche asociație patronală din exteriorul arcului carpatic.

Pentru a marca descoperirea acestui act istoric, vechi de 120 de ani, CNIPMMR Galați a organizat Simpozionul ‘Tradiție și istorie în mediul de afaceri gălățean. Rolul întreprinzătorului și al asociațiilor profesionale de tip patronal în dezvoltarea economico-socială a Galațiului’, în cadrul căruia a fost lansat volumul ‘Societatea Branșelor Galați’, a fost sfințit un monument funerar construit în 1906 în Cimitirul Eternitatea pe care sunt trecute atât denumirea Societății Branșelor din Galați, cât și numele membrilor consiliului de onoare al societății, și a fost prezentată și o reproducere a drapelului Societății Branșelor din Galați, realizat după datele existente în Arhivele Statului. De asemenea, Muzeul de Istorie Galați a adus la simpozion o diplomă cu antetul Societății Branșelor din Galați, act ce datează din 1906.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button