Florian Coldea a fost numit șeful interimar al SRI

de:
27 ian. 2015
3 Afișari
Florian Coldea a fost numit șeful interimar al SRI

Directorul Serviciului Român de Informații, domnul George Maior, și-a înaintat demisia de la conducerea SRI președintelui României, marți, 27 ianuarie.

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia, conform comunicatului Administrației Prezidențiale.

George Maior este și nașul de cununie al lui Victor Ponta și Dacianei Sîrbu.

Demisia lui George Maior vine în contextul conflictului iscat între Serviciul Român de Informații și Curtea Constituțională a României, pe marginea legilor „Big Brother”. George Maior a avut mai multe ieșiri publice, în ultimele zile, în care a criticat Curtea Constituțională atât de mult încît unii analiști au catalogat declarațiile șefului SRI drept adevărate amenințări.

Cine este Florin Coldea

Mihail Florian Coldea (n. 1971, comuna Târnova, județul Arad) este un general român de informații, care îndeplinește în prezent funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații (începând cu data de 1 august 2005). El a îndeplinit în perioada 20 iulie – 4 octombrie 2006 funcția de director interimar al Serviciului Român de Informații, ca urmare a demisiei lui Alexandru Radu Timofte din această funcție.

Mihail Florian Coldea s-a născut în anul 1971, în comuna Târnova (județul Arad), într-o familie de agricultori. După absolvirea Liceului industrial nr. 11 (în prezent Grupul Școlar „Csiky Gergely”) din Arad, a urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații din București, pe care le-a absolvit în anul 1996. Ulterior, a urmat și cursuri de pregătire pe profil antiterorist și de informații desfășurate în țară și străinătate.

După absolvirea facultății, a lucrat în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații, deținând o serie de funcții de conducere. În perioada 1996-2005, el a participat la o serie de misiuni, acțiuni și operațiuni complexe derulate pe profil antiterorist în cooperare cu parteneri străini ai SRI, conform wikipedia.org.

În perioada răpirii celor trei jurnaliști români în Irak (2005), numele lui a fost vehiculat de presa centrală ca fiind unul dintre cei care conduceau operațiunile de recuperare a acestora, alături de generalul SIE Adrian Isac. Potrivit informațiilor furnizate de presă, el s-a deplasat in timpul crizei la Ambasada României din Bagdad și a supervizat transportul și perioada de diebriefing la care au fost supuși jurnaliștii români la vila SRI-ului. De asemenea, a asistat și la audierea jurnaliștilor de către comisia de anchetă irakiană condusă de generalul Raad și locotenent-colonelul Moaed, deplasată la București imediat după eliberare. După cum declara mai târziu, „într-adevăr, este adevărat, Serviciul Român de Informații a avut o implicare în ceea ce înseamnă operațiunea de salvare. Pe un anumit segment de acțiune am reprezentat instituția, ca specialist în cadrul SRI, mai precis, în cadrul Inspectoratului pentru prevenirea și combaterea terorismului, iar cu privire la interferența acțiunii serviciilor, a SRI conform atribuțiilor noastre, nu am avut suprapuneri, cel puțin, atât cât eu am fost acolo, nu am fost toată perioada, cu o acțiune a așa-zisului doctor Yassin”.

La data de 27 iulie 2005, Florian Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prin Decret al Președintelui României în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații (și înlocuitor legal al directorului), cu rang de secretar de stat, începând cu 1 august 2005. A fost avansat la gradul de colonel la 24 martie 2006.

În perioada 20 iulie – 4 octombrie 2006, el a îndeplinit funcția de director interimar al Serviciului Român de Informații, ca urmare a demisiei lui Alexandru Radu Timofte din această funcție.

În aprilie 2007, în plin proces de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu, liderul PSD, Mircea Geoană a prezentat presei două note scrise de Florian Coldea, despre situația dosarelor a trei judecători de la Curtea Constituțională a României, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu și Ion Predescu. Liderul social-democrat l-a acuzat pe Coldea că urmărește să-i șantajeze pe judecătorii Curții Constituționale care au dat un verdict favorabil asupra legalității suspendării lui Traian Băsescu.

Coldea a fost audiat de către Comisia parlamentară de control al SRI. El a declarat că, după ce presa ar fi publicat articole conform cărora Serviciul ar șantaja judecători ai Curții Constituționale, SRI ar fi dispus „verificări interne” și s-au întocmit niște „notițe de birou”, care, la rândul lor, au apărut în presă. După cum a explicat el, „s-au făcut asemenea verificări. Au fost făcute niste notițe de birou, care au ajuns, într-o formă care nu s-a putut stabili, în mass-media”.

La data de 18 aprilie 2008, președintele Traian Băsescu l-a înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).

Generalul Florian Coldea este căsătorit și are un copil.

Potrivit Legii 14/1992, privind organizarea si functionarea SRI, presedintele tarii, Klaus Iohannis, este asteptat sa propuna un nou director al principalului serviciu special al Romaniei, dar acesta trebuie numit, mai departe, de Parlament, unde PSD are majoritatea, alaturi de UNPR, PC, PLR si PPDD.

De asemenea, intre Cotroceni si plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, viitorul director al SRI trebuie sa treaca si de audierea Comisiei comune a Parlamentului pentru controlul activitatii serviciului.

In acesta comisie, presedinte este deputatul PSD Georgian Pop. Alaturi de el, din comisie mai fac parte 3 liberali – Marius Octaivian Popa (vicepresedinte al comisiei), Teodor Atanasiu, Cezar Preda, inca 3 PSD-isti – Sebastian Ghita, Daniel Savu si Liviu Codirla, precum si un UDMR-ist – Verestoy Attila (secretar al comisiei). Doua mentiuni: Daniel Savu a fost ofiter declarat al SRI, iar Sebastian Ghita nu mai este membru al PSD, dar face parte din grupul parlamentar social-democrat.

Comisia da un raport consultativ, de care plenul reunit al Parlamentului poate tine cont in decizia de numire sau respingere a propunerii plecate de la Cotroceni.

„Serviciul Roman de Informatii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna, la propunerea Presedintelui Romaniei, in urma audierii celui propus de catre comisia insarcinata sa exercite controlul parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, care va prezenta un raport in fata celor doua Camere ale Parlamentului”, prevede art. 23 din lege.

La numirea in functie, directorul SRI depune in fata Parlamentului un juramint: „Eu,…, jur ca voi indeplini de buna-credinta si nepartinire, in deplinul respect al Constitutiei si legilor tarii, atributiile ce-mi revin in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii.”

Rolul decisiv al Parlamentului este prevazut si de art 65 al Constitutiei Romaniei, care prevede ca in sedintele Camerei Deputatilor si Senatului se decide „numirea, la propunerea Presedintelui Romaniei, a directorilor serviciilor de informatii si exercitarea controlului asupra activitatii acestor servicii”.

De asemenea, eliberarea din functie a directorului SRI se face de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea Presedintelui Romaniei sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor ori al senatorilor”, mai prevede art 23 al Legii de functiobare a SRI.

Cookies