Florin Cîțu îi dă replica lui Ludovic Orban: „Vaccinul va rămâne gratuit”

24 mai 2021
53 afișări
Florin Cîțu îi dă replica lui Ludovic Orban: „Vaccinul va rămâne gratuit”

Premierul României, Florin Cîțu, a declarat luni că vaccinul împotriva COVID-19 va rămâne în continuare gratuit în România, în ciuda declarațiilor susținute astăzi de președintele PNL, Ludovic Orban. Acesta a declarat că statul va mai oferi tuturor cetățenilor vaccinarea gratuită doar până în momentul atingerii pragului de imunitate colectivă, urmând ca în viitor doar cei vulnerabili să mai fie vaccinați anti-COVID-19 fără să plătească.

Florin Cîțu a declarat că nu a existat nicio discuție în cadrul Guvernului pentru ca vaccinul anti-COVID-19 să devină contracost în rândul populației, și dă asigurări că vaccinarea împotriva noului coronavirus va rămâne gratuită. Premierul i-a răspuns astfel lui Ludovic Orban, rivalul său la șefia conducerii Partidului Național Liberal, care a declarat luni că autoritățile vor mai suporta costul vaccinării doar până în momentul atingerii pragului de imunitate colectivă, urmând apoi ca românii să se vaccineze contracost.

„În România vaccinul este gratuit, nu a existat nicio discuție în Guvern, și va rămâne gratuit în următoarea perioadă”, a spus Cîțu în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Digi24.

Premierul a dat asigurări privind continuarea campaniei de vaccinare și din toamnă, dovadă fiind contractele încheiate de autoritățile române pentru procurarea de vaccinuri în anul 2022.

Din contră, deja avem comenzi pentru a continua campania de vaccinare și în toamnă, dar și anul viitor, pentru că nu știm exact cum va evolua pandemia”, a subliniat Cîțu.

Vaccinurile trebuie aduse aproape de cei din mediul rural, spune Florin Cîțu

Premierul României a declarat că trebuie schimbată puțin strategia în ceea ce privește campania de vaccinare, și că este necesară sporirea accesibilității la vaccinuri a cetățenilor din mediul rural, unde imunizarea nu s-a ridicat la așteptările autorităților.

„A mers bine cu maratoanele vaccinării. E clar că trebuie să avem astfel de acţiuni în fiecare oraş şi fiecare municipiu reşedinţă de judeţ. Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de cetăţeni. Avem rezultate bune la orașe, dar în rural nu avem aceleaşi rezultate. Trebuie să aducem vaccinul cât mai aproape de oameni”, a punctat Cîțu în cadrul conferinței de presă.

Acesta a precizat și necesitatea sporirii eforturilor privind accelerarea vaccinării, pentru a se evita pe cât posibil un eventual al patrulea val de infectări.

„A venit momentul, știam că vine aceste moment, în care va trebui să depunem și mai mult efort pentru a impulsiona campania de vaccinare. Vreau să ne asigurăm că reducem la nimim șansele unui al patrulea val. E important să continuăm ce am început şi a mers bine până acum”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a declarat luni că vaccinarea nu va mai fi gratuită în viitorul apropiat

Fostul premier a declarat că vaccinarea anti-COVID-19 ar putea să se realizeze fără costuri pentru toți cetățenii români doar până la atingerea pragului de imunitate colectivă. Astfel, după atingerea acestui prag, cei care nu se află în categoriile vulnerabile, precum vârstnicii și imunodepresivii, ar trebui să scoată bani din buzunar dacă doresc să se vaccineze. Acest concept este folosit deja în cazul vaccinării antigripale.

„Noi organizăm vaccinarea gratuită, statul suportă toate costurile acum. E o situție excepțională. Mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la imunizarea de grup, dar până la urmă se va merge la mecanismul de la vaccinarea antigripă, de exemplu, în care doar persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, celelalte categorii de cetățeni vor trebui să se vaccineze că e răsăpunderea lor. E vorba de sănătatea fiecăruia”, a declarat Ludovic Orban astăzi, la Pitești.

Și președintele Camerei Deputaților s-a declarat mulțumit de campania de vaccinare, însă este de părere că este nevoie de sporirea eforturilor privind vaccinarea cetățenilor din mediul rural, unde Orban este de părere că ar fi benefică implicarea primarilor, preoților, a medicilor de familie și a asistenților comunitari.

Cookies