Florin Cîțu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui să fie ultima variantă. Despre eșecul campaniei de vaccinare? Premierul zice că el nu-i firmă de advertising

24 sept. 2021
568 Afișari
Florin Cîțu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui să fie ultima variantă. Despre eșecul campaniei de vaccinare? Premierul zice că el nu-i firmă de advertising
Florin Cîțu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui să ultima variantă. Despre eșecul campaniei de vaccinare? Premierul zice că el nu-i firmă de advertising

Scenariul vaccinării obligatorii împotriva COVID este un subiect recurent, dar acum se vorbește mult mai mult și mai sonor despre o asemenea variantă în contextul unui înfricoșător val 4. Florin Cîțu spune însă că vaccinarea obligatorie e ultima variantă.

Premierul Florin Cîțu a fost la televizor cu o zi și-un pic înainte de ziua cu marea sa miză politică – alegerile pentru președinția PNL, la Congresul liberalilor de la Romexpo. A vorbit și despre bătălia lui cu Ludovic Orban – o poveste care a acaparat, practic, agenda publică în această vară în care, teoretic, prioritatea absolută era campania de vaccinare. Dar nu despre asta e vorba acum, ci despre eventuala vaccinare obligatorie și ce spune premierul Florin Cîțu despre o așa soluție. Ei, bine, spune că ar trebui să fie ultima variantă.

Florin Cîțu: Vaccinarea obligatorie, ultima variantă

”Opţiunea mea este ca toată lumea să se vaccineze, este cel mai important lucru. (…) Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă dacă celelalte (certificatul verde sau testarea – nota red.) nu merg. (…) Este discuţia această despre vaccinarea obligatorie, dar eu vreau să ducem discuţia către următorul, pas: introducem vaccinarea obligatorie şi aici nu mi s-a răspuns încă foarte clar. Ce facem dacă cineva refuză? Ce decizie luăm? Sancţiune salarială, desfacem contractul de muncă, este penal, cum mergem mai departe? Şi aici sunt discuţiile, pentru că e uşor să vii cu vaccinarea obligatorie, să impui această măsură, dar vreau să ştiu ce facem şi după aceea cum mergem mai departe. Ştiţi foarte bine că sunt multe astfel de decizii în România cu amenzi şi aşa mai departe care de multe ori sunt ignorate. Aici este discuţia pe care trebuie să o avem în coaliţia de guvernare noi şi UDMR, să luăm o decizie să spunem în ce direcţie mergem”, a spus premierul Florin Cîțu la Digi24.

Premierul a mai declarat că, între timp, în Parlament va ajunge un proiect de lege al Guvernului care prevede  testarea obligatorie pe cheltuială proprie a anumitor categorii profesionale. Tot prin proiect de lege se impune și în cazul eventualei vaccinări obligatorii.

„Zilele acestea vom lămuri. Deocamdată avem această măsură clară cu testarea care se plătește. Trebuie să mergem în Parlamentul României cu proiect de lege, nu se poate prin ordonanță de urgență. ”, a spus premierul.

Noile măsuri – mai întâi, testare obligatorie pe cheltuială proprie – se vor aplica mai întâi medicilor, dar și cadrele didactice ar putea fi pe listă, la fel cum se poate îăntâmpla și cu alte categorii de angajați din sectorul public care intră în contact direct cu clienți și/sau contribuabili.

Scenariul „Vaccinarea obligatorie” și situația vaccinării în România, la zi

În România, în acest moment, potrivit informațiilor oficiale furnizate de Guvern, în România s-au vaccinat, cu scema completă – doza 1 și rapel – mai puțin de 5 milioane 300 de mii de oameni. Procentual, rata de vaccinare este undeva la 30%.

Florin Cîțu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui să ultima variantă. Despre eșecul campaniei de vaccinare? Premierul zice că el nu-i firmă de advertising
Până în acest moment, în România s-au vaccinat, cu schema completă, aproximativ 5.300.000 de oameni. Sursa info + foto: vaccinare-covid.gov.ro

În primăvară, la începutul campaniei de vaccinare în masă, premierul Florin Cîțu era foarte optimist. Spera că o să sărbătoarească, la 1 septembrie,  10 milioane de persoane vaccinate. Dar septembrie e pe sfârșit, iar pragul de 10 milioane e pe undeva pe la jumătate. După toate criteriile, campania de vaccinare nu e tocmai un succes.

Centru de vaccinare din București

Ce spune premierul despre eșecul campaniei de vaccinare: „Nu-s firmă de advertising”

Vaccinarea în România a avut cam o lună de glorie (din multele luni ale unui an), atunci când se organizau maratoane și vedeai cozi la care oamenii așteptau răbdători. Le mai țineți minte pe cele din București? Dar puterea oficială de convingere, dacă ea o fi contribuit cu ceva la acel moment (;-) ) s-a stins repede și, foarte curând, centrele de vaccinare aveau să devină pustii. Florin Cîțu crede că mai degrabă „responsabilii din societate” sunt responsabili.

Să ştiţi că nu sunt o firmă de advertising. Ceea ce trebuia să facă Guvernul am făcut (…)  Pot să fiu acuzat că eu nu sunt cel mai convingător om din lume. Da încrederea în instituţiile statului şi mai ales eu, ca liberal care vreau să reduc influenţa statului în economie, este puţin contradictoriu. Dar aş vrea să văd responsabili din societate, oameni care sunt lideri de opinie, influenceri, câte ore au dedicat campaniei de vaccinare?

În final, rămân cifrele: o rată a vaccinării mică, o rată a infectării mare. Ne vedem la bilanț.

 

Cookies