Florin Cîțu anunță o nouă inițiativă pentru a încuraja vaccinarea românilor. Fiecare român vaccinat va primi un voucher de 100 de lei, și, de asemenea, va începe și „Loteria Vaccinării”

11 aug. 2021
197 Afișari
Florin Cîțu anunță o nouă inițiativă pentru a încuraja vaccinarea românilor. Fiecare român vaccinat va primi un voucher de 100 de lei, și, de asemenea, va începe și „Loteria Vaccinării”
Florin Cîțu anunță o nouă inițiativă pentru a încuraja vaccinarea românilor. Fiecare român vaccinat va primi un voucher de 100 de lei, și, de asemenea, va începe și „Loteria Vaccinării”. Sursa foto: Capital

Valul al patrulea al pandemiei face deja ravagii în Occident, iar autoritățile încearcă să limiteze pe cât posibil apariția unui nou val de infectări și în această toamnă. Prin urmare, Florin Cîțu, Premierul României a discutat despre o serie de propuneri ce au ca scop creșterea numărului de persoane vaccinate. Printre acestea, se numără și oferirea de vouchere pentru persoanele care se vaccinează, precum și inițierea unei loterii a vaccinării.

Premierul Florin Cîțu aduce în fața populației proiecte menite să încurajeze vaccinarea în rândul populației, asta după ce pragul de 5 milioane de persoane vaccinate a fost atins cu aproape 2 luni mai târziu decât așteptau autoritățile. Deși a început extrem de promițător, campania de vaccinare anti-COVID 19 din România „s-a stins” mult prea repede, momentan vaccinându-se doar în jur de 10-15.000 de persoane pe zi.

Prin urmare, Cîțu a anunțat marți faptul că în coaliția de guvernare au existat discuții pe tema începerii unui proiect pilot în urma căruia persoanele care se vor vaccina vor primi 100 de lei sub forma unui voucher, și vor fi înscriși într-o loterie, potrivit News.ro.

„Am fost de acord să începem aceste proiecte pilot”, spune Florin Cîțu

Premierul a declarat că finanțarea pentru aceste vouchere va veni de la Ministerul Sănătății, în timp ce pentru loteria persoanelor vaccinate Cîțu ar urma să meargă la Ministerul Economiei. Florin Cîțu a reamintit, de asemenea, faptul că și în iarnă au existat programe de motivare a vaccinării – când medicii de familie trebuiau să primească bani în funcție de numărul de persoane vaccinate. Până la urmă, medicii nu au mai primit atunci aceste bonusuri, potrivit premierului.

Am fost de acord să începem aceste proiecte pilot, să vedem cum vor funcţiona ele, cu vouchere de câte 100 lei şi o loterie şi vom aloca şi aici bani. Banii vor veni de la Ministerul Sănătăţii, deja există un program acolo. La Ministerul Sănătăţii cel cu vouchere, cel cu loteria, cred că va trebui să mergem la Ministerul Economiei.

Vom vedea în funcţie de cum merg proiectele. În iarnă au mai fost făcute astfel de programe. Am alocat sume pentru medicii de familie. Ştiţi foarte bine că acele sume nu au fost cheltuite. Propunerea mea în coaliţie a fost să pornim cu un program mai mic şi dacă resursele vor fi epuizate, vom aloca noi resurse”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de marți a coaliției de guvernare.

Loteria vaccinaților se va inspira de la loteria fiscală organizată de ANAF, spune Florin Cîțu

Premierul a precizat că trebuie ca acest proiect să fie adoptat în ședința Guvernului, pentru ca apoi să fei o hotărâre de Guvern. De asemenea, acesta a declarat că în privința loteriei autoritățile se vor inspira de la sistemul loteriei bonurilor fiscale a celor de la ANAF. Trebuie menționat faptul că impactul bugetar al acestor proiecte-pilot este de 50 de milioane de lei.

„Eu aştept actul normativ să fie adoptat în şedinţă de Guvern şi apoi să putem să punem bazele. Cred că o să fie hotărâre de Guvern. Oamenii se vaccinează şi apoi primesc un voucher în valoare de 100 lei. Loteria încă nu ştim cum va funcţiona. Vor fi alocate resurse şi vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experţii. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF cu bonurile fiscale şi cred că de acolo ne vom inspira”, a subliniat Florin Cîțu.

Cookies