Florin Cîțu a făcut anunțul: „Fără mască pe plajă de la 1 iunie”. Ce a mai declarat premierul legat de sezonul estival [VIDEO]

06 mai 2021
108 afișări
Florin Cîțu a făcut anunțul: „Fără mască pe plajă de la 1 iunie”. Ce a mai declarat premierul legat de sezonul estival [VIDEO]

Premierul Florin Cîțu a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că la deschiderea sezonului estival, pe data de 1 iunie, se va elimina obligativitatea purtării măștii de protecție, dar se va păstra distanțarea între șezlonguri. De asemenea, acesta a precizat că relaxarea pe litoral se va realiza în 2 etape și că persoanele vaccinate vor avea acces la capacitate maximă în restaurante și hoteluri.

Aflat astăzi la Constanța, Florin Cîțu a dat declarații de presă în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții HoReCa, din partea cărora a spus că a primit soluții și idei foarte bune, care vor asigura siguranța turiștilor și angajaților odată cu deschiderea sezonului estival de pe 1 iunie.

„Fără mască pe plajă de la 1 iunie”, a declarat Florin Cîțu

Cred că de la 1 iunie putem vorbi deja de eliminarea purtatului măştii pe plajă. Deci, aici este un consens. Am venit, bineînţeles, cu o condiţie: o distanţare pe plajă între şezlonguri, cu care industria este de acord. Cu această condiţie minimă, putem să anunţăm: fără mască pe plajă începând de la 1 iunie”, a spus Cîţu, potrivit Agerpres.

Premierul s-a declarat optimist cu privire la sezonul estival din acest an, despre care spune că poate fi un sezon de succes, dar doar dacă există colaborare.

„Vreau să arătăm că putem deschide în această vară sezonul estival în siguranţă. Iar după discuţia pe care am avut-o astăzi cu reprezentanţii industriei, am încredere că aşa va fi. (…) Am înţeles cu toţii că, pentru a avea un sezon de succes în această vară în România, pe litoral, trebuie să lucrăm împreună. (…) Foarte important, mă bucură susţinerea reprezentanţilor industriei pentru campania de vaccinare”, a declarat Cîțu.

Cum vor fi verificate persoanele care sunt vaccinate?

Premierul a precizat că în acest moment persoanele vaccinate pot fi verificate în cadrul bazei de date, pe baza CNP-ului, dar încă se caută cea mai bună soluție. Aceste declarații au fost făcute în contextul unei eventuale deschideri a hotelurilor și restaurantelor la capacitate 100% pentru persoanele vaccinate cu ambele doze.

„Deocamdată este o propunere pe care o discutăm în Comitetul interministerial, vom avea soluţii de la INSP. S-ar putea să existe şi acele aplicaţii care pot să… deocamdată astăzi ştim foarte bine, o luăm mai simplu, că se poate verifica dacă persoana este vaccinată în aplicaţia pe care o avem cu un simplu CNP. Deci, se poate verifica foarte uşor. Ne gândim să facem lucrurile mult mai simplu. Avem timp până la 1 iunie să găsim soluţii. Întâi să vedem care va fi forma pe care o vom avea acceptată în Comitetul interministerial pentru a redeschide restaurantele”, a precizat Florin Cîțu.

Întrebat dacă nu este o practică discriminatorie să permiți accesul în aceste locații doar celor imunizați anti-COVID 19, premierul a precizat că lumea trebuie să se vaccineze, deoarece este singura cale de a reveni la normalitate.

„Vrem să revenim la normalitate, să avem o situaţie în care nu trebuie să mai avem aceste discuţii. Şi putem ajunge în această situaţie când ne vom vaccina cu toţii. Nu există altă soluţie, să ştiţi. Şi nu este numai România în situaţia asta. Faptul că există un certificat verde sau că Europa vrea să introducă un certificat verde tocmai asta arată: că sunt beneficii pentru persoanele care se vaccinează. Sunt beneficii de a călători dintr-o ţară în alta. Eu vreau să nu avem acest certificat verde, vreau să putem să fim liberi fără să avem birocraţie. De aceea, trebuie să ne vaccinăm. Nu există altă soluţie”, a explicat acesta.

Hotelurile și restaurantele unde întregul staff este vaccinat vor fi marcate

Florin Cîțu a precizat faptul că hotelurile şi restaurantele în care întregul personal a fost imunizat vor fi semnalizate cu mesajul „Locaţie sigură, noi ne-am vaccinat”.

„I-am asigurat de toată susţinerea mea, de asta sunt aici şi voi fi mai des pe litoral. Înţeleg că în ultimii câţiva ani de zile prim-miniştrii nu au prea venit pe litoral. Am spart eu gheaţa, sunt aici şi voi fi aici şi în perioada următoare, pentru a susţine turismul românesc în această vară”, a subliniat premierul.

Acesta a adăugat că „încercăm să avem cele cinci milioane de persoane vaccinate ca să putem să avansăm relaxarea, dar și că relaxarea se va realiza în 2 etape – prima la 1 iunie, urmată de o a doua pe 1 august, dacă situația pandemică va continua să se îmbunătățească.

 

Cookies