Florian Coldea, şeful interimar al SRI: Resping categoric toate acuzaţiile care mi se aduc

de:
09 feb. 2015
0 Afișari
Florian Coldea, şeful interimar al SRI: Resping categoric toate acuzaţiile care mi se aduc

UPDATE: Georgian Pop, șeful Comisiei de control a SRI din Parlament a declarat, după audierea concluziilor raportului intern al SRI referitor la acuzațiile la adresa lui Florian Coldea – „Doamna Udrea nu a făcut nicio acuză concordantă cu cele din ultima vreme, până săptămâna trecută. Am constatat că până joi avea public o părere laudativă la adresa SRI. După ce a fost audiată la DNA și a citit dosarul și-a schimbat declarațiile. Tot ce am făcut s-a bazat pe întrebări foarte clare și declarații foarte clare. Deși sunt informații clasificate, sunt documente oficiale ale statului român și orice magistrat poate să verifice dacă ne-am făcut treaba bine. Nicio întrebare sau acuză din spațiul public nu a rămas nediscutată în comisie. Răspunsurile au fost concludente” – a spus Georgian Pop. 

„Resping categoric acuzaţiile exprimate public la adresa SRI şi a mea. Le cataloghez ca fiind unele denigratoare şi lipsite de orice fundament real. Orice persoană responsabilă care are cunoștință de încălcări ale legii trebuie să se adreseze instituțiilor competente, în speță Parchetului General sau Comisiei de control a SRI din Parlament”, a spus Coldea, referitor la cele spuse de Elena Udrea despre el.

Iată declarațiile lui Florian Coldea – „Am pus la dispoziţia Comisiei toate informaţiile solicitate şi am răspuns la întrebările adresate de fiecare membru al Comisiei, la cele cinci puncte ale ordinii de zi.

Am prezentat faptul că pe durata anului trecut, an puternic marcat de retorică electorală, atât instituţia cât şi conducerea SRI au acţionat în condiţii de deplină neutralitate şi echidistanţă politică, iar activitatea în relaţia cu reprezentanţii Justiţiei, ai Ministerului Public (Parchet General, DNA, DIICOT) s-a desfăşurat strict în limitele legii şi ale protocoalelor de cooperare.

În ceea ce priveşte afirmaţiile publice din ultima perioadă la adresa instituţiei şi a mea personal, după ce am răspuns tuturor întrebărilor am solicitat Comisiei permisiunea de a mă retrage, astfel încât Directorul General pentru Securitate, cel care a iniţiat şi realizat verificarea internă, să poată prezenta, în condiţii obiective, informaţiile rezultate din această verificare şi să răspundă la întrebările Comisiei.

Resping categoric afirmaţiile exprimate public la adresa SRI şi a mea, pe care le consider denigratoare şi lipsite de orice fundament real. Desigur, însă, cred că orice persoană responsabilă care consideră că are cunoştinţă despre posibile încălcări ale legii sau regulamentelor SRI poate şi trebuie să se adreseze instituţiilor abilitate, respectiv Ministerului Public şi/ sau, după caz, Comisiei Parlamentare de Control al activităţii SRI.

Am asigurat membrii Comisiei, şi pe această cale îi asigur pe toţi cei interesaţi, că SRI îşi face datoria în continuare cu bună credinţă, la aceleaşi standarde de calitate şi legalitate pentru protejarea intereselor de securitate ale României şi ale cetăţenilor săi.

Vă multumesc !”

Acesta a solicitat Comisiei de control a Parlamentului permisiunea de a se retrage din sedinta in perioada in care directorul general pentru securitate al SRI, care a realizat o verificare interna in cadrul SRI, sa prezinte concluziile raportului.

Georgian Pop, preşedintele comisiei de control al SRI, a spus, la finalul audierilor, că nu s-au finalizat în totalitate audierile de azi. Potrivit acesuia, s-au parcurs 4 puncte de pe ordinea de zi, care vizează evaluarea starii de securitate nationala a Romaniei la inceputul anului 2015; analiza principalelor riscuri (riscuri geopolitice, asimetrice – terorism, trafic de armament – cibernetice, spionaj, criminalitate organizata transnationala etc.), perspectivele de evolutie ale principalelor riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei in anul 2015 si pregatirea SRI pentru contracararea acestor riscuri, analiza situatiei generate de demisia domnului George Maior din functia de director al SRI, analiza situatiei generate de afirmatiile/acuzatiile la adresa SRI si a conducerii interimare a SRI, aparute in spatiul public in ultimele zile şi analiza impactului modificarilor legislative din ultima perioada asupra activitatii SRI

Punctul 5 de pe ordinea de zi viza autosesizarea comisiei privind acuzaţiile la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea. „Reafirm că până acum la comisia de control a SRI nu a venit nicio plângere scrisă sau măcar un telefon. La acest punct, fiecare membru al comisiei a adresat personal domnului director interimar acele întrebări necesare analizării acuzaţiilor din spaţiul public. Domnul general pentru securitate al SRI va prezenta comisiei raportul la zi privind verificarea internă din SRI. Am convenit de comun acord ca această parte să se realizeze fără prezenţa domnului Coldea”, a spus Pop.

Florian Coldea a precizat ca „orice persoana responsabila care are cunostinta de incalcari ale legii poate si trebuie sa se adreseze institutiilor abilitate ale statului” si i-a „asigurat pe membrii comisiei si pe toti cei intersati ca SRI isi face datoria in continuare cu buna credinta in interesul apararii sigurantei nationale si a cetatenilor ei”.

Directorul interimar al Serviciului Roman de Informatii, Florian Coldea, a fost audiat luni, timp de cinci ore, de Comisia de control din Parlament.

…..

Senatorul PSD Daniel Savu a fost întrebat dacă raportul intern de anchetă a fost înaintat comisiei parlamentare.

„Da, dar vine chiar generalul care l-a făcut. Ăsta e un capitol separat, raportul intern (…) E în dezbatere (subiectul legat de acuzaţiile Elenei Udrea, n.r.), dar vine raportul intern care se prezintă în lipsa domnului general Coldea, pentru că este o chestie de subordonare. După ce mai avem întrebări de pus vine şi raportul, ne facem o imagine completă. Dar vrem ca la întrebări să stea şi cei care au făcut raportul ăsta, ca să ştim ce vrem noi să întrebăm”, le-a spus senatorul PSD jurnaliştilor care aşteaptă concluziile audierilor.

El a menţionat că generalul Coldea va pleca de la audieri în momentul prezentării raportului, document care nu a fost înaintat Comisiei înaintea şedinţei de luni.

…..

 

Georgian Pop, preşedintele comisiei de control al SRI, a declarat, luni, că, şeful SRI Florian Coldea este audiat, luni, în Parlament. Potrivit acestuia, în cadrul audierii se va discuta activitatea SRI. Totodată, Coldea va fi audiat în urma declaraţiilor făcute de Elena Udrea. „Ne aflăm la comisie în situaţia de autosesizare pentru că până în momentul de faţă nu am primit nicio sesizare privind anumite lucruri. Nimeni nu ne-a trimis nimic la comisie ca să verificăm”, a declarat Georgian Pop.

„Am venit pentru a lamuri problemele de pe ordinea de zi. Vorbim la final”, a fost singura declarație făcută de Florian Coldea.

„Mulțumesc ca ati dat curs invitației. Vom discuta printre altele, evoluția privind dinamica riscurilor de securitate, impactul modificărilor legislative din ultima perioada, acuzațiile făcute în spațiul public la adresa SRI și a conducerii SRI. Ne aflăm în situația în care comisia s- a autosesizat, nu am primit nicio sesizare de la cineva chiar dacă au fost formulate acuzații în mass media”, a declarat președintele Comisiei, Georgian Pop, la începutul ședinței.

„Tematica audierilor de astazi a fost comunicata de saptamana trecuta printr-un comunicat: analiza starii de securitate a Romaniei la inceputul anului 2015, principalele riscuri la adresa securitatii Romaniei in 2015, impactul modificarilor legislative asupra activitatii SRI – ne referim la legile respinse, vom analiza situatia generata de demisia domnului Maior si impactul acuzatiilor publice facute in ultima perioada la adresa SRI (lansate de Elena Udrea – n.red.). Ne aflam la comisie in situatia de autosesizare in acest caz, nu s-a primit nicio adresa, nicio solicitare. Nimeni nu ne-a trimis nimic oficial la comisie sa verificam, suntem in situatia de autosesizare”, a declarat Georgian Pop, inainte de audieri.

„Desi acuzatii publice au fost facute de mai mult de o saptamana, nu am primit nicio solicitare din partea cuiva sa analizam vreun aspect. Tot ceea ce analizam stim din mass-media”, a adaugat Georgian Pop.

Camera Deputatilor precizase, anterior, intr-un comunicat, ca audierea conducerii interimare a SRI va include urmatoarele tematici:

– evaluarea starii de securitate nationala a Romaniei la inceputul anului 2015; analiza principalelor riscuri (riscuri geopolitice, asimetrice – terorism, trafic de armament – cibernetice, spionaj, criminalitate organizata transnationala etc.);

– perspectivele de evolutie ale principalelor riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei in anul 2015 si pregatirea SRI pentru contracararea acestor riscuri;

– analiza situatiei generate de demisia domnului George Maior din functia de director al SRI;

– analiza situatiei generate de afirmatiile/acuzatiile la adresa SRI si a conducerii interimare a SRI, aparute in spatiul public in ultimele zile;

– analiza impactului modificarilor legislative din ultima perioada asupra activitatii SRI.

Elena Udrea a declarat recent că generalul Florian Coldea i-a cerut 500.000 euro lui Dorin Cocoş, ca să-i dea lui Sebastian Ghiţă. „Eu am spus despre domnul Coldea că a solicitat fostului meu soț să îi ducă 500.000 euro lui Sebastian Ghiță pentru televiunea RTV. Nimeni nu îmi cere probele. Unii fug și se ascund de frică. Ar trebui întrebați cei nominalizați: Dorin Cocoș, Alina Bica, Florian Coldea, în primul rând. Domnul Sebastian Ghiță mi-a povestit la o cafea, că domnul Coldea nu a dorit ca eu să candidez și i-a spus să îmi transmită lucrul ăsta, că domnul Coldea mă urăște pentru că am fost întotdeaana o sursă alternativă de informații pentru domnul Băsescu și că domnul Coldea vrea toată puterea”, a declarat, miercuri, Elena Udrea.

Cookies