ARHIVA B365

FLASH MOB în faţa Primăriei Capitalei, după anularea evenimentului Via Sport de pe Kiseleff UPDATE

Cei care s-au strâns în faţa Primăriei Capitalei şi-au exprimat nemulţumirea prin activităţi sportive: s-au jucat badminton, tenis sau au sărit coarda, potrivit Mediafax.

Considerăm că legea a fost un pic forţată în momentul în care acolo a fost instituit un şantier, asta în condiţiile în care doamna Firea a spus în repetate rânduri că nu îşi doreşte niciun eveniment acolo, şantierul fiind singurul mod oficial în care putea închide evenimentul. Pe de altă parte suntem aici pentru a milita pentru ideea noastră mai veche de oraş pentru oameni. Vrem ca autorităţile publice să renunţe la ideea de fluidizare a traficului. (…) Ideea de închidere a unei artere e o practică destul de comună mai în toate capitalele europene. Este ideea de a transmite un mesaj atunci când opreşti un trafic aglomerat ca e ok sa renunţi la maşină şi să ieşi în spaţiul public pe jos sa faci mişcare„, a declarat Irina Zamfirescu, unul dintre participanţii la flashmob.

Am venit aici pentru că ne-a jignit o decizie a primăriei din două motive. Unul, că a fost luată intempestiv, fără o dezbatere publică, fără o consultare autentică. Al doilea motiv este că pune în continuare automobilul deasupra sănătăţii cetăţenilor. Noi nu vorbim aici despre sport , nu sportul este principalul subiect. E vorba despre accesul automobilelor în centrul Capitalei. Densitatea traficului din centrul Capitalei produce victime între bucureşteni. Mor oameni. (..) Subiectul este să descurajeze primăria traficul spre centru şi să ţină cont, atunci când ia decizii, de o obligaţie pe care o are o persoana care e aleasă de cetăţeni, nu vine ca o boieroaică să hotărască peste noapte şi să impuna bucureştenilor ce crede ea că e bine„, spune un alt participant.

Oamenii au anunţat evenimentul pe pagina de Facebook ,,Bucureştiul nu stă pe tuşă!”, lansată după ce Gabriela Firea, primarul General al Capitalei, a demarat lucrările la marcajele stradale, fiind suspendate activităţile sportive în zona Kiseleff. Astfel, joi, de la ora 11.00, în faţa Primăriei Generale, tinerii s-au strâns să joace badminton, şotronul, să deseneze cu creta pe asfalt, să sară coarda sau să facă baloane.

Aceştia consideră că ideea de relocare a evenimentului Via Sport în parc contravine chiar ideei evenimentului, cu motto-ul: STOP TRAFIC! START JOC!

Maine, de la ora 11.00, în fața Primăriei Generale, ne adunăm la un flash mob sportiv ca răspuns la decizia doamnei primar Firea de a izola evenimentele publice dedicate oamenilor în favoarea fluidizarii traficului auto. Mai mult, având în vedere Legea adunărilor publice, precum și ideea de oraș ca bun comun al cetățenilor, opțiunea de a desfășura un eveniment într-un loc sau altul este a organizatorului, negocierea locului de desfășurare făcându-se strict în limitele legii și cu argumente ce țin de securitatea cetățenilor, nicidecum de fluidizarea traficului. Închiderea unui eveniment public pentru a deschide un șantier în zonă este, în opinia noastră, un pretext de a forța textul Legii, Primarul General manifestându-și în repetate rânduri dezacordul cu astfel de evenimente”, au transmis reprezentanţii Activewatch într-un comunicat de presă.

„În ciuda declarațiilor de presă, în acest weekend, Via Sport, eveniment ce aduna weekend de weekend oameni pe Șoseaua Kiseleff pentru evenimente sportive, a fost închis. Motivul – realizarea de marcaje rutiere (a fost instituit șantier timp de patru luni în zonă) și pentru că traficul motorizat trebuie fluidizat. Considerăm că ideea de relocare a evenimentului în parc contravine chiar ideei evenimentului Via Sport, cu motto-ul: STOP TRAFIC! START JOC!”, mai spun organizatorii flash mob-ului.

Primăria Capitalei a decis ca evenimentul sportiv Via Sport să nu se mai organizeze pe Bulevardul Kiseleff, întrucât Administraţia Străzilor Bucureşti începe o serie de lucrări de trasare a marcajelor rutiere.

 

CITEŞTE ŞI Gabriela Firea, despre anularea Via Sport: În spatele activității sportive sunt interese comerciale


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button