Fix asta ar mai lipsi! Un vulcan adormit de 800 de ani amenință acum toată Europa. Avertizarea a fost trimisă peste tot | VIDEO

04 mart. 2021
2800 Afișari
Fix asta ar mai lipsi! Un vulcan adormit de 800 de ani amenință acum toată Europa. Avertizarea a fost trimisă peste tot | VIDEO

Este vorba, așa cum probabil vă imaginați, de un vulcan din Islanda, țara în care dai peste vulcani la tot pasul. Unii mai agitați, alții mai lenevoși și lipsiți de activitate de niște sute de ani. Acum, un vulcan dintre cei adormiți strâmbă amenințător din nas.

O primă erupție de lavă pare iminentă, după ce specialiștii au raportat mişcări telurice tipice deplasării spre suprafaţă a unui val de lavă. 

Este vorba despre un vulcan din sud-vestul Islandei, la o distanță de circa 30 de kilometri de capitala țării, Reykjavik. Autoritățile islandez, care au monitorizat activitatea vulcanului și au lansat avertismentul, spun că nu se tem de consecinţe majore pentru rezidenţi şi nici pentru traficul aerian.

Vulcanul adormit care dă semne de viață

Mișcările telurice sunt în zona Muntelui Keilir, în mica peninsulă Reykjanes, un loc deja afectat de un cutremur major cu magnitudinea 5,7 săptămâna trecută.

„Posibilitatea unei erupţii este reală, dar trebuie să vedem cum evoluează activitatea”, a declarat Freysteinn Sigmundsson, cercetător în geofizică la Universitatea din Islanda, citat de Agenția France Presse. El a continuat:   „Nu este sigur, situaţia poate dura ore sau chiar mai mult, cu foarte multe cutremure mici”.

Vulcanologii spun că în această peninsulă nu a avut loc nicio erupţie vulcanică de opt secole.

Între timp, poliţia a blocat şoselele din apropierea muntelui. Aeroportul internaţional Keflavik şi micul port pescăresc Grindavik sunt la doar câţiva kilometri distanţă, dar zona din imediata vecinătate a posibilei erupţii este nelocuită şi nu a fost anunţată, deocamdată, nicio evacuare.

Scenariu: lavă, dar nu și erupție majoră

Freysteinn Sigmundsson este, totuși, optimist: „În caz de erupţie, ne aşteptăm ca lava să curgă….nu ne aşteptăm la o erupţie explozivă mare, cu impact minim asupra atmosferei, traficului aerian şi condiţiilor de viaţă ale oamenilor”.

Agerpres scrie că zona a fost supravegheată în ultimele zile din cauza unui număr foarte neobişnuit de mici replici ale cutremurului de 5,7 din 24 februarie, seism care s-a resimţit până la Reykjavik şi într-o mare parte din vestul Islandei.

Peste 16.000 de mişcări telurice mai mult sau mai puţin severe au agitat seismografele în ultimele opt zile. E un număr îngrijorător, pentru că media într-un an în mod obişnuit este de doar aproximativ 1000.

CITEȘTE ȘI: 

Vulcanul adormit din țara europeană cu cei mai mulți vulcani

Islanda este cea mai mare şi mai activă regiune vulcanică din Europa. Aici se înregistrează, în medie, o erupţie la fiecare cinci ani.

Ultima erupţie a fost în 2014-2015 la Holuhraun, unde s-a produs o fisura sistemului vulcanic Bardarbunga, care este o zonă nelocuită din sud-estul ţării.

Dar cea mai faimoasă erupție din vremurile noastre este erupția din 2010 a vulcanului Eyjafjallajökull, din sudul ţării. Uriașa coloană de fum  a provocat cea mai mare perturbare a traficului aerian în timp de pac. Pur și simplu a paralizat cerul de deasupra Europeni pentru o lună.

VIDEO | Vulcanul adormit din Islanda

 Citește și:

Cookies