Fiscul îi cere unui român să plătească 464 de lei impozit CAS pentru că ar fi încasat 9 lei

de:
21 feb. 2015
0 Afișari
Fiscul îi cere unui român să plătească 464 de lei impozit CAS pentru că ar fi încasat 9 lei

Dan Toader locuiește în Paris de mai bine de zece ani. Bărbatul a povestit pe pagina personală de Facebook că părinții lui au primit o decizie de impozitare pe 2012, la domiciliul acestora din România. În scrisoare, reprezentanții ANAF îi transmiteau bărbatului că a încasat 12 lei în 2012 și, conform legii, trebuie să plătească CAS pe salariul minim brut anual pe economie, mai exact 468 de lei. 

„Eu nefiind domiciliat în România – pașaport românesc ‘cu domiciliul în străinătate, scrisoarea recomandată mi-a fost luată de o vecină care are grija de casă cât sunt ai mei aici. Cum-necum rog un văr să se ducă, să facă scan-uri și să-mi le trimita. Le primesc, caut pe site-ul ANAF, le trimit ce cer ei și anume o petiție în care le spun că-s plecat de peste un deceniu, că nu văd temeiul de a plati etc.”, scrie bărbatul pe Facebook.

După un schimb de e-mailuri, reprezentanții ANAF l-au anunțat pe Dan Toader că au transferat la localitatea acestuia de domiciliu răspunsul.

Pentru că nu a primit niciun răspuns, bărbatul a mai trimis un e-mail către ANAF. „Mi se răspunde la e-mail respectuos și cu textul „rezolvării” de care nu aș fi avut de unde să știu. De ce? Fiindca au trimis din nou la părintii mei acasă o decizie de care nu aș fi avut de unde să știu fiindcă vecina, care a luat-o fără să se uite, nu sta să mă sune pe mine. Ea ia scrisorile, semnează și le lasă acolo până vine cineva să le ceară”, completează Dan Toader.

În rezolvarea petiției, reprezentanții ANAF i-au comunicat că suma de 9 lei este impozitată cu 468 de lei, deoarece, indiferent de cât de mică este suma, nu poate fi impozitată cu mai puțin de CAS-ul pentru salariul minim brut pe economie, pe care l-ar fi avut timp de un an – mai exact, echivalentul a 8.400 de lei. 

Deși suma venitului inițial pe care Dan Toader l-ar fi făcut în 2012, conform ANAF, ar fi fost de 12 lei, în cea de-a doua scrisoare a ANAF suma precizată de reprezentanți a fost de 9 lei. Suma ar fi fost „dividende de la SIF”. Dan Toader precizează „eu la cuponiadă nu am depus nimic la SIF, ci la niște societăți azi dispărute. Habar nu am cum s-a ajuns aici”. 

În cazul în care bărbatul ar vrea să conteste impozitarea, reprezentanții ANAF îi spun că trebuie să facă o contestație prin procură.  Însă pentru a face astea trebuie să plătească taxe consulare: 60 de euro doar taxa consulară goală (parafa). În afară de taxele consulare, trebuie să facă și poze, care ar costa aproxmativ 5 euro.  „Și dacă vreau să traduc de cineva autorizat (că eu sunt neabilitat) trebuie să plătesc cam 50 de euro pe pagină. Adica totul face cam 90 de euro”, mai scrie Dan Toader.

„Pentru o suma nevazută-neatinsă de circa 2-3 euro (mai exact între 9 lei și 12 lei) mă face să pierd timpul și îmi zice că eu trebuie să plătesc 250 de euro. În condițiile în care un eventual CAS nu mi-ar folosi la nimic fiindcă eu nu stau în România. Cum vine asta să plătești 250 de euro pentru 0 euro încasați? Mulțumesc Guvernului României, Parlamentului care dă legile, precum și celorlalți atenți la nevoile noastre de alegători”, concluzionează Dan Toader.

O altă femeie domiciliată în străinătate, Alina Maria Gheorghias, a postat un comentariu în care povestea că s-a aflat în aceeași situație, ANAF-ul cerându-i să plătească CAS-ul pentru 35 de lei venit în 2012. „Recomandarea făcuta de autorități a fost să contest decizia în instanță”, scrie femeia.

Cookies