Firmele de salubritate ar putea fi obligate să colecteze separat deşeurile

de:
04 mart. 2016
1 Afișari
Firmele de salubritate ar putea fi obligate să colecteze separat deşeurile

„Dacă nu închidem lanțul cu obligația colectării separate a salubriștilor, nu o să putem face nimic. Acesta este adevărul. Dacă în Legea 101, care nu este a noastră, există prevederi și dacă la noi Garda de Mediu poate să aplice măsuri coercitive foarte serioase, până la urmă administrația publică locală, dacă nu are grijă la momentul întocmirii contractului cu un salubrist ca acela să aibă infrastructura respectivă și de mașini compartimentate să vină să ia (deșeurile — n. r.) nu se rezolvă mare lucru. Aceste aspecte încercăm să le îmbunătățim acum”, a spus Lupu.

Secretarul de stat a precizat că în momentul de față există o colaborare cu Ministerul Dezvoltării.

„Ministerul Mediului nu este ministerul salubrității. Ne-am propus — și se pare că reușim — o foarte bună colaborare cu colegii noștri de la Ministerul Dezvoltării, pentru că avem mare nevoie de ei. Sunteți un cetățean de bună credință dacă vă duceți sute de metri ca să găsiți un punct de colectare separată — o să o faceți o dată sau de două ori, dar dacă vine salubristul și o ia la grămadă…toți avem frustrarea aceasta. Asta nu este o problemă a Ministerului Mediului, dar simt că putem să o rezolvăm la nivel de colaborare foarte strânsă. Legislația este foarte amplă, foarte stufoasă, n-aș zice că lipsesc foarte multe din ea, însă s-a constatat o lipsă de responsabilitate serioasă a fiecărui actor de pe tot lanțul și aceea trebuie remediată”, a afirmat Corina Lupu, conform Agerpres.

De asemenea, ea a atras atenția că firmele de salubritate trebuie încurajate să ducă o cantitate mai mică la groapa de gunoi.

„Un alt aspect nefavorabil pentru România în momentul acesta este lipsa unui tarif corespunzător, astfel ca salubristul să ducă mai puține cantități la groapa de gunoi. Ar însemna să fie un preț mai mare astfel încât să-l descurajeze să ducă. Urmează să fie aplicat din 1 ianuarie 2017, respectiv 80 lei/tonă, și încercăm să aducem mai aproape aplicarea lui. Am luat în calcul ca, prin Administrația Fondului de Mediu, o parte din acele contribuții de 2 lei/kg în cazul nerealizării țintelor să se reîntoarcă în sistemul gestionării eficiente a deșeurilor”, a mai afirmat secretarul de stat.

Reprezentantul Ministerului Mediului a participat, vineri, la inaugurarea unui sistem de preluare a deșeurilor la Cora Lujerului din Capitală. Astfel, persoanele care au acasă ambalaje de plastic, sticlă sau doze de aluminiu, hârtie, carton echipamente electronice, lămpi, becuri, baterii și le aduc la Cora Lujerului vor primi bonuri valorice care pot fi folosite la cumpărături în magazinele Cora.

Stația automatizată de colectare de deșeurilor — SIGUREC — a fost instalată de Green Group, iar prețul unui astfel de echipament este între 80.000 — 120.000 euro, investiția fiind amortizată în circa 3-4 ani.

Cookies