Firme de reciclare a deșeurilor din București și împrejurimi, bănuite de evaziune fiscală și înșelăciune. 14 percheziții la prima oră a zilei

05 oct. 2022
261 Afișari
Firme de reciclare a deșeurilor din București și împrejurimi, bănuite de evaziune fiscală și înșelăciune. 14 percheziții la prima oră a zilei
Firme de reciclare a deșeurilor din București și împrejurimi, bănuite de evaziune fiscală și înșelăciune. 14 percheziții la prima oră a zilei. Imagine simbol: Inquam Photos/ Octav Ganea

Autoritățile efectuează, miercuri dimineață, 14 perecheziții domiciliare în București și Ilfov, dar și ridicare de înscrisuri, de la 7 firme care se ocupă cu reciclarea deșeurilor și care sunt bănuite de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în declarații și uz de fals. Prejudiciul produs este de aproape 80 de milioane de lei.

14 percheziții la prima oră a zilei în București și Ilfov

Ilegalitățile ar fi fost comise de către persoane care erau implicate în operațiuni false de reciclare deșeuri de ambalaje și deșeuri de echipamente electrice și electronice (D.E.E.E.). Aceste operațiuni fictive au avut un impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu, transmite I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice.

Totodată, oamenii legii vor pune în aplicare 3 mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite. Acestea vor fi conduse la sediul unității de poliție pentru a li se aduce la cunoștință faptele pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acestora, pentru clarificarea situației de fapt.

„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020-2021, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, în scopul obţinerii unor sume de bani, cu titlu de bonificaţie, de la organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (denumite O.I.R.E.P., respectiv Asociații autorizate), persoanele bănuite ar fi furnizat acestor entități documente justificative în care ar fi consemnat activități nereale de colectare și reciclare a 22.236.016 kilograme de deșeuri (de ambalaje și DEEE)”, anunță Poliția Română.

Firme de reciclare a deșeurilor, bănuite de evaziune fiscală și înșelăciune

Raportarea cantității de deșeuri în sistemul de transfer de responsabilitate a produs un prejudiciu în valoare totală de 79.085.258 de lei, pentru Administraţia Fondului pentru Mediu.

La acțiuni participă polițiști din cadrul IGPR, cu sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și al Institutului Național de Criminalistică.

Cookies