Firma Geomar Ideal SRL a vândut un sfert de tonă de carne de cal drept vită

de:
06 sept. 2011
1 Afișari
Firma Geomar Ideal SRL a vândut un sfert de tonă de carne de cal drept vită

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au prelevat probe din carnea aflată la vânzare la cinci agenţi economici din Hala Obor, care, deşi era vândută sub denumirea de vită sau mânzat, prezenta elemente care indicau faptul că ar fi vorba de carne de cal. Din cele cinci magazine, care vindeau o tonă de carne, doar unul a vândut în continuare carnea, suficient însă pentru ca clienţii să achiziţioneze 250 de kilograme.

Vineri, inspectorii ANPC s-au întors la Hala Obor cu rezultatele analizelor, care atrătau, fără putinţă de tăgadă, că este vorba de carne provenind de la cabaline. Inspectorii ANPC nu se pot pronunţa dacă acest tip de carne este bun pentru consumul uman sau nu, aceasta fiind atribuţia Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor: „ANSVSA are medic permanent în Hala Obor care ar trebui să verifice toate alimentele aflate la vânzare. Un medic specialist ar fi văzut de la distanţă că aceasta este carne de cal şi nu de vită sau de mânzat” – a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

Restul cărnii de cal, până la o tonă, a fost trimisă la Protan, spre ardere. Controlul a fost efectuat la sesizarea Serviciului de Investigare a Fraudelor Sector 2.

Carnea de cal este mai închisă la culoare decât cea de vită şi în contact cu aerul capătă o culoare albăstruie, ca şi cum ar fi stricată.

Cookies