Firma care a livrat ventilatoarele din TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș: „Aparatele nu aveau probleme tehnice și funcționau în parametrii normali”

13 apr. 2021
91 Afișari
Firma care a livrat ventilatoarele din TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș: „Aparatele nu aveau probleme tehnice și funcționau în parametrii normali”

Compania Medist SRL, firma care a livrat ventilatoarele din TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș, declară că, în urma cercetărilor preliminare, ventilatoarele furnizate „nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali”. Cercetările au fost demarate în urma incidentului de luni seară de la Spitalul Victor Babeș, când trei pacienți cu COVID-19 au murit după ce s-a oprit instalația de oxigen.

Firma care a livrat ventilatoarele din TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș precizează că aparatele nu aveau probleme tehnice și funcționau în parametrii normali.

„Am aflat de incidentul care a avut loc în cursul zilei de 12 aprilie la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Victor Babeș din București. În acest moment este în derulare o anchetă a organelor în drept pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă. Suntem în legătură cu autoritățile implicate în anchetă și vom pune la dispoziția acestora toate informațiile necesare. Conform cercetărilor preliminare, ventilatoarele livrate de către compania noastră nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali. Dorim să transmitem condoleanțe familiilor îndurerate”, au declarat ieri reprezentanții Medist SRL pentru Hotnews.ro.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, la momentul defectării aparaturii de luni, un reprezentant al Medist SRL, firma distribuitoare a ventilatoarelor, se afla în curtea Spitalului Victor Babeș însă acesta a refuzat să intre în TIR-ul ATI pentru a remedia situația, de teama contactării COVID-19 de la cei opt pacienți aflați înăuntru, deși personalul medical i-a oferit acestuia tot echipamentul necesar pentru protecție. În cele din urmă, acesta a părăsit curtea unității medicale.

Ce precizări a făcut Departamentul pentru Situații de Urgență în urma incidentului

„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.
În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.
La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.
Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.
Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.”, au declarat cei de la DSU pe pagina de Facebook a instituției.

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în urma celor trei decese de la Victor Babeș

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, din cei opt pacienți aflați în unitatea mobilă la momentul incidentului, un pacient se află pe o secție proprie a Spitalului Victor Babeș, unul a fost transferat la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan), doi se află la Spitalul Bagdasar Arseni și unul la Spitalul Floreasca. Din păcate, trei pacienți au fost declarați decedați după ce au intrat în stop cadio respirator.
În urma acestui incident, Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis luni seară un dosar penal pentru ucidere din culpă. Dosarul a fost preluat între timp de Parchetul București, iar în cursul serii de luni au fost audiate nu mai puțin de șapte persoane, atât cadre medicale, cât și personal tehnic. Momentan este luată în calcul ipoteza unei erori umane, deși ancheta este departe de a se încheia.
Sursa foto: rohealthreview.ro
Cookies