Firea, reacţie despre cazul Satul Francez vs Parcul Bordei: „Nu avem bani”. Vezi istoricul cazului

de:
06 iun. 2019
36 Afișari
Firea, reacţie despre cazul Satul Francez vs Parcul Bordei:

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Primăria București este obligată să îi plătească omului de afaceri Costică Costanda suma de 76 de milioane de euro, ca urmare a anulării contractului de schimb de terenuri din 2008, prin care Primăria Capitalei a oferit familiei Constanda un teren în Satul Francez, pentru terenul aferent Parcului Bordei. În schimb, Primăria București va primi înapoi terenul din Satul Francez. Gabriela Firea a reacționat miercuri.

„Toata aceasta epopee pentru care noi platim astazi, adica platim oalele sparte de altii, a inceput in 2003, cand primarul de atunci, Traian Basescu, a semnat o dispozitie. In 2007, Consiliul General a refuzat sa acorde documentatii urbanistice pentru construirea unui complex rezdential in Parcul Bordei, cu cladiri de 5 etaje.

Ce se va intampla? Daca Primaria are la dispozitie, ca si cum problemele financiare nu erau suficiente, acum, in cont, 115 milioane de euro, sa ii dea drept despagubire domnului Constanda… Nu avem acesti bani. Chiar nu avem acesti bani. Primaria Capitalei are mari probleme financiare.

Dupa ce vom primi motivarea si vom vedea exact ce scrie, probabil ca decizia va fi… Este clar ca trebuie sa respectam decizia Inaltei Curti, dar avocatii nostri probabil ca vor intra in dialog cu avocatii omului de afaceri Costica Constanda, pentru o executare amiabila, conform legii. Avem in sprijinul nostru o Ordonanta de Urgenta nr 22 din 2002, care explica modalitatea de plata atunci cand trebuie executata o datorie pe care o are o institutie publica.

In calcului sumelor care vor fi platite esalonat, se va tine cont in primul rand de datoriile urgente pentru functionarea institutiei. Dupa ce se scad sumele care reprezinta utilitate publica stringenta a bucurestenilor. cu siguranta se va face o calculatie pentru esalonarea acestor plati”, a spus Gabriela Firea.

Primăria București a remis un comunicat pe care îl redăm integral:

PMB: Potrivit deciziei ICCJ, dupa mai bine de 16 ani, Primaria Capitalei trebuie sa-i plateasca omului de afaceri Costica Constanda suma de 115 milioane de euro, care reprezinta contravaloarea Parcului Bordei si dobanzile aferente, iar Costica Constanda trebuie sa restituie PMB terenul din Satul Francez

Se vor initia discutii pentru executarea pe cale amiabila

Primarul General, Gabriela Firea, a facut astazi, 5 iunie, o declaratie de presa cu privire la decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie potrivit careia PMB este obligata sa-i plateasca omului de afaceri Costica Constanda 115 milioane de euro pentru neaprobarea in anul 2007 a unor documentatii de urbanism.

Primarul General, Gabriela Firea: „După cum știți, ieri a fost pronunțată decizia irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, în procesul cu omul de afaceri Costica Constanda. În anul 2003, adică acum mai bine de 16 ani, Primarul Traian Băsescu a retrocedat zona verde din Parcul Bordei, în suprafața de aproximativ 33.000 mp, în schimbul terenului de peste 28.000 de mp din Satul Francez, pentru care familiile Lincaru și Tudor aduseseră certificate de moștenitor și acte de proprietate, pentru a demonstra că le aparținuseră.

Domnul Costanda a cumpărat drepturile litigioase de la cele două familii Lincaru și Tudor. Precizez că alte rude ale celor două familii au fost despăgubite cu sume consistente în bani de către statul roman- ANRP, tot în perioada respectivă.
În anul 2007, unii consilieri generali nu au fost de acord să se construiască un ansamblu imobiliar cu clădiri de 5 etaje în Parcul Bordei. Ca urmare, suntem nevoiți acum sa plătim peste 115 milioane de euro, dintre care: 69 milioane euro contravaloarea terenului respectiv din Satul Francez, restul reprezentând dobânzi aferente din 2010 și până acum și alte cheltuieli accesorii.

Suma de 115 milioane euro înseamnă 20% din bugetul pe un an al Municipiului București.

Potrivit aceleiasi decizii ale ICCJ, Constanda trebuie sa restituie Municipiului București un teren în Satul Francez în suprafaţă de 28.500 mp şi construcţiile edificate pe acesta.

Litigiul soluționat irevocabil ieri de ICCJ a început în anul 2010″.

Se vor initia discutii pentru executarea pe cale amiabila

De asemenea, Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat: „Avand in vedere dificultățile financiare cu care se confrunta in aceasta perioada Primăria Capitalei, vom iniția discuții cu Costica Costanda pentru executarea pe cale amiabilă a deciziei, în conformitate cu prevederile OUG 22/2002 privind executarea obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii. Menționăm însă că dl Costanda are obligația, potrivit deciziei, să înapoieze Municipalității terenul liber de sarcini.

Încă de anul trecut, a fost consemnată suma de aproximativ 10 milioane euro într-un cont de cauțiune, pe care probabil Costanda îl va executa în perioada imediat următoare.

De asemenea, se vor analiza care sunt cele mai bune modalități pentru a recupera prejudiciul”.

Istoricul cazului

In luna septembrie a anului 2003, Primarul General, Traian Basescu a semnat doua decizii prin care i-a improprietarit pe Lincaru Eugen si Tudor Dumitru cu un teren-zona verde, cunoscut ulterior ca Parcul Bordei, in schimbul unui alt teren pe care acestia il revendicasera, si care se afla in Satul Francez.

Ulterior, Costica si Maria Constanda au cumparat de la cele doua persoane drepturile litigioase asupra parcului Bordei si au solicitat Consiliului General emiterea unui PUZ care sa le permita construirea in acea zona verde a unui complex rezidential.

Solicitarea acestuia a fost refuzata, Consiliul General al Municipiului Bucuresti motivand ca potrivit Planului Urbanistic General acel teren are destinatie de spatiu verde.

In consecinta, Costica si Maria Constanda s-au adresat instantei, argumentand faptul ca dreptul la proprietate le este afectat de refuzul CGMB.

In luna iunie a anului 2007, cand Primar General era Adriean Videanu, Curtea de Apel a confirmat decizia Tribunalului Bucuresti prin care CGMB a fost obligat sa aprobe PUZ-ul solicitat de Costica Constanda si obliga Primaria Capitalei sa-i platesca daune de 17 milioane euro.

Cu toate acestea, in luna octombrie a aceluiasi an, Guvernul publica un OUG (114/2007) prin care se interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, inclusiv private.

In consecinta, OUG impiedica punerea in aplicare a deciziei Curtii de Apel Bucuresti, parcul Bordei ar fi ramas parc iar Primaria Capitalei ar fi trebuit sa plateasca penalitatile de 17 milioane euro.

In octombrie 2007, Primarul General Adriean Videanu semneaza un acord intre PMB si sotii Constanda, prin care PMB primeste Parcul Bordei in schimbul Satului Francez.

Contractul avea ca obiect schimbarea proprietății asupra imobilelor „Satul Francez” – care trece în proprietatea soților Constanda și „Parcul Bordei” – care trece în proprietatea Municipalității (fiind ulterior inclus în domeniul public al Municipiului București).

De asemenea, PMB se obliga sa acorde sotilor Constanda anumiti coeficienti urbanistici in Satul Francez (CUT 3,5, inaltime maxima P+5 = 21 m) iar sotii Constanda renunta la daunele de 17 milioane euro.

Contractul de schimb cu sulta este aprobat prin HCGMB nr. 5 din 17 ianuarie 2008.

In anul 2009, cand Primar General era Sorin Oprescu, sotii Constanda propun CGMB un Plan Urbanistic Zonal pentru Satul Francez cu (Coeficientul de utilizare a terenului) de 3,5 dar cu o inaltime mai mare, 28 metri.

Planul Urbanistic Zonal este respins in doua sedinte, a treia oara nefiind discutat din lipsa de cvorum.

In ianuarie 2010, sotii Constanda se adreseaza Tribunalului Bucuresti reclamand ca Municipalitatea nu si-a respectat contractul, în sencul că CGMB nu a emis PUZ-ul solicitat de soții Constanda.

Prin cererea de chemare in judecata reclamantii Costica Constanda si Maria Constanda au cerut desfiintarea contractului de schimb cu PMB din martie 2008 si obligarea PMB a platii contravalorii terenului aferent parcului Bordei (145.391.279 Euro și 79.484.625 lei) care între timp fusese inclus în domeniul public al Bucureștiului cu destinația de parc.

In sumele cerute de familia Constanda erau incluse si despagubirile pe care Costica Constanta le-a pretins ca urmare a faptului că prin decizia 1146/21.06.2007 Curtea de Apel București a obligat CGMB în mod irevocabil la acoperirea prejudiciului pentru neemiterea PUZ în Parcul Bordei (la acea dată proprietatea dlui Constanda).

Prin HCGMB nr. 350 din 17 decembrie 2010, CGMB aproba Planul Urbanistic Zonal solicitat de sotii Constanda pentru Satul Francez.

In anul 2011, Tribunalul Bucuresti a admis cererea formulata de sotii Constanda, dispunand desfiintarea contractului de schimb intre PMB si acestia, obligand PMB sa plateasca suma de:

– 109.216.400 euro reprezentând contravaloarea terenului Parcului Bordei

– 6.417.669 euro reprezentând sulta achitată de reclamanți prin contractul de schimb

– 29.757.210 euro reprezentând despăgubiri si 79.484.625 lei reprezentând dobânda legală aferentă sumelor indicate anterior, calculată pentru perioada aprilie 2008-decembrie 2009.

Totodată, instanța de judecată a respins cererea conexă formulată de către Municipiul București reprezentată de Primarul General prin care a fost solicitată constatarea nulității absolute parțiale a contractului de schimb cu sultă, în ceea ce privește clauza cuprinsă în art. 6.8.

PMB a formulat apel impotriva sentintei civile pronuntata de Tribunalul Bucuresti.

In anul 2013, Curtea de Apel Bucuresti admite din nou cererea familiei Constanda de desfiintarea a contractului de schimb (Reamintim ca acel contract avea ca obiect schimbarea proprietății asupra imobilelor „Satul Francez” – care trece în proprietatea soților Constanda și „Parcul Bordei” – care trece în proprietatea Municipalității (fiind ulterior inclus în domeniul public al Municipiului București), repunerea partilor in situatia anterioara incheierii acestui contract, si obliga PMB sa plateasca urmatoarele sume:

– 109.216.400 Euro, reprezentând contravaloarea parcului Bordei precum şi dobânda legală aferentă acestei sume, începând cu data introducerii acţiunii – 20.08.2010 până la data plăţii efective a sumei;

– 6.417.669 Euro, reprezentând sultă achitată de Constanda Costică şi Constanda Maria precum şi la dobânda legală aferentă acestei sume, începând cu luna aprilie 2008, până la data plăţii efective a sumei.

De asemenea, familia Constanda a fost obligata la restituirea în deplină proprietate şi posesie către PMB a terenului din Satul Francez.

Recursul s-a judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie care, prin decizia 313/2013 a trimis cauza spre rejudecare Curtii de Apel Bucuresti.

În rejudecare, (anul 2018) Curtea de Apel București a dispus:

– Schimbă sentinţa apelată nr. 16546/27.09.2012 în sensul că respinge, ca neîntemeiată, acţiunea formulată de reclamantul Municipiul Bucureşti reprezentat de Primarul General al Municipiului Bucureşti vizând nulitatea clauzei 6.8 din Contract.

– Obligă PMB sa plateasca catre Costica si Maria Constanda a contravalorii terenului din Parcul Bordei – de 69.312.000 euro, în echivalent în lei la data plăţii, la care se adaugă dobânda legală aferentă acestei sume, începând cu data introducerii acţiunii – 20.01.2010 până la data plăţii efective a sumei.

– Obligă PMB la plata către Constanda Costică şi Constanda Maria a dobânzii legale aferente sumei de 6.417.669 euro la plata căreia a fost obligat cu titlul de sultă (prin sentinţa nr. 1309/05.07.2011, începând cu data introducerii acţiunii – 20.01.2010 până la data plăţii efective a sumei).

– Respinge ca neîntemeiata cererea familiei Constanda privind acordarea despăgubirilor în cuantum de 29.757.210 Euro.

– Ii obligă pe Constanda Costică şi Constanda Maria să restituie în deplină proprietate şi posesie catre PMB a Satului Francez (teren în suprafaţă de 28.500 mp şi construcţiile edificate pe acesta).

– Menţine restul dispoziţiilor sentinţei civile nr. 1309/05.07.2011.

Desi instanța de apel după casare a admis cererea de desființare a contractului de schimb dintre Municipiul București soții Constanda, suma care a fost acordată reclamanților de către instanță a fost diminuată semnificativ, ca urmare a expertizelor efectuate în dosar, cu cca 69,7 milioane euro si respectiv 79,4 milioane lei. De asemenea, soții Constanda au fost obligați la rândul lor să restituie municipalității Satul Francez, imobil ce constă în teren de 28.500 mp în zona de nord a orașului și clădirile edificate pe acesta.

Ieri, 4.06.2019 Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins irevocabil recursul Municipiului Bucuresti, PMB fiind obligata sa plateasca sumele stabilite de Curtea de Apel iar soții Constanda să restituie Satul Francez către municipalitate.

Cookies