Firea publică adresa prin care Nicușor Dan propune prețul majorat al gigacaloriei în București | DOCUMENT

19 nov. 2021
2016 Afișari
Firea publică adresa prin care Nicușor Dan propune prețul majorat al gigacaloriei în București | DOCUMENT

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a publicat vineri o adresa trimisă de Nicușor Dan prin care le cere consilierilor să voteze majorarea tarifului plătit de populație până la 280 lei/Gcal în București. O ședință a CGMB ar urma să aibă loc în data de 26 noiembrie pentru a stabili noul preț la căldură în Capitală.

Scandal mare privind prețul termoficării din București, asta după ce Gabriela Firea, fost primar și actual senator PSD, anunță că edilul Nicușor Dan ar urma să propună o creștere cu 75% a facturilor la căldură de la 1 decembrie.

O ședință a CGMB în acest sens va avea loc în data de 26 noiembrie, dar Firea a intrat deja în posesia documentului trimis de primar și nu a ezitat să îl facă public pe Facebook.

Facturi mai mari la căldură, anunță Gabriela Firea

„Facturi uriașe în Capitală! Nicușor Dan “are grijă de bucureșteni”, așa cum a promis în campanie! În “Noul București”, primarul general solicită ca factura plătită pentru căldură și apă caldă, de către locuitorii Capitalei, să crească cu 75%, de la 1 decembrie!

După un an în care apa caldă și căldura mai mult au lipsit decât au fost, Nicușor Dan își arată adevărata competență: încarcă facturile oamenilor cărora oricum nu le livrează nici apă, nici căldură!”, a strigat sus și tare fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, pe Facebook, prezentând și documentul de mai jos

Documentul publicat de Gabriela Firea pe Facebook

Conform senatoarei PSD, Nicușor Dan ar propune un preț de 280 lei per gigacalorie în Capitală pentru acest an. Mai mult, prețul ar urma să scadă de la 1 ianuarie, de când intră în vigoare legea cu 5% TVA pentru termoficare, în loc de 19% cât este în prezent.

Propunerea de preț, discutată în ședința CGMB din 26 noiembrie

Firea a anunțat următoarea ședință a CGMB unde s-ar discuta prețul căldurii pentru Capitală și a venit chiar cu niște calcule în funcție de dimensiunea apartamentului.

„În următoarea ședință de Consiliu General, programată pe 26 noiembrie, Nicușor Dan va cere consilierilor să voteze majorarea tarifului plătit de populație până la 280 lei/Gcal!

Adică, în decembrie, pentru un apartament cu 3 camere, 3 persoane, creșterea va fi de la 200 lei la 344 de lei, iar pentru 2 camere, 2 persoane creșterea va fi de la 159 lei la 273 lei!”, a mai spus Gabriela Firea.

De asemenea, fostul edil l-a taxat pe Nicușor Dan după ce l-a acuzat că a trimis târziu cererea de ajutor privind subvenția de la Guvern. Totuși, majorarea vine după ce, la final de octombrie, Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei în Capitală. Mai mult, acesta este doar prețul de producție, la care se adaugă prețul de transport și distribuție, adică surplusul de bani pe care îl cere Termoenergetica pentru desfășurarea activității.

„Această majorare vine imediat după ce a trimis și târziu, și greșit, cererea prin care PMB solicita ajutor pentru încălzire de la Guvern. Evident, nu a primit niciun ban. În conditiile în care toate prețurile cresc și vor mai crește, bucureștenii sunt loviți direct, fără nici un avertisment, și de această nouă majorare! Unde este transparența clamată? A rămas doar o vorbă goală”, a mai scris Gabriela Firea.

Nicușor Dan spunea încă de miercuri că prețul termoficării din București depinde în mare parte de subvenția de la Guvern

Subvenția gigacaloriei în București depinde de ajutorul de 968 de milioane de lei de la Guvern, a explicat priamrul Nicușor Dan, care preciza încă de miercuri că în lipsa suportului financiar de la administrația centrală, Primăria Bucureștiului ar fi într-o situaţie imposibilă.

”Nu putem pune bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici Primăria nu poate să plătească 2 miliarde de lei”, a declarat primarul general la audierea sa de la Comisia de anchetă a prețurilor la energie.

„Pe ipoteza în care Guvernul ne asigură întreaga sumă, bucureştenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie. În ipoteza în care Guvernul nu ar putea să asigure niciun leu, PMB va fi într-o uriaşă dificultate. (…) Eu v-am spus cât este preţul total. (…) În ipoteza în care nu ai un ajutor din partea statului, suntem într-o situaţie imposibilă, adică nu putem pune bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici Primăria nu poate să plătească 2 miliarde de lei”, a susţinut Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

El a explicat că preţul total al gigacaloriei s-a dublat în acest an.

Cookies