ARHIVA B365

Firea îi cere ajutor lui Dacian Cioloş în rezolvarea situaţiei RADET-ELCEN

Pe termen scurt, stimate domnule prim-ministru, vă rog să aveți în vedere găsirea unor soluții urgente pentru a asigura necesarul financiar atât al RADET, cât și al ELCEN SA, în vederea trecerii perioadei de iarnă 2016-2017, cu precizarea că în prezent Primăria Municipiului București nu poate achita decât subvenția, care este plătită la zi. Totodată, vă cer sprijin, ca șef al Guvernului, în ceea ce privește elaborarea și promovarea unor acte normative menite să soluționeze situația prezentată„, se arată în scrisoarea trimisă de Gabriela Firea.

Ea a reamintit că a solicitat realizarea în regim de urgență a unui audit la RADET.

„Sper ca rezultatele acestuia, coroborate cu cele ale verificărilor făcute de Corpul de control al prim-ministrului la ELCEN vor contribui la o bună guvernare în folosul contribuabililor bucureșteni. Având în vedere că peste 60% din veniturile ELCEN sunt furnizate de clientul RADET, consider că soluția de rezolvare nu poate veni doar de la Primăria Municipiului București și este necesară implicarea atât a dumneavoastră personal și a structurilor Guvernului (Ministerul Energiei, Finanțelor, Dezvoltării), cât și a autorităților coordonate de Parlamentul României (ANRE), prin toate metodele legale, având ca scop găsirea unei soluții globale de identificare a datoriilor reale și a metodelor de scadențare sau eșalonare a acestora”, a menționat primarul general.

Edilul a apreciat că „politica extremă dusă de ELCEN”, care amenință constant cu sistarea furnizării agentului termic către RADET, precum și invocarea unei datorii istorice „nu fac altceva decât să afecteze echilibrul economic al Capitalei”, perturbând atât programul de investiții în infrastructură, cât și serviciile oferite bucureștenilor.

„Primarul general a explicat că nu se poate pune în pericol întreg bugetul Primăriei Capitalei, pentru școli, grădinițe, spitale, pentru proiectele de infrastructură și alte nevoi urgente, pentru a plăti în două — trei luni o datorie istorică de 10-15 ani pe care o au aceste unități economice. Mai mult decât atât, atitudinea ELCEN este nejustificată, mai ales că subvenția datorată RADET pe anul 2016 de către Municipiul București este plătită la zi în cuantumul aprobat de CGMB (din 657 milioane lei s-au plătit conform deconturilor 451 milioane lei). De menționat că subvenția nu este flexibilă, deoarece se bazează pe calculul gcal fizic consumate la prețul stabilit de ANRE. Asupra cuantumului valorii subvenției nicio autoritate publică a Capitalei nu poate interveni, așa cum solicită permanent ELCEN și ceilalți furnizori ai RADET”, reiese din comunicatul Primăriei.

Conform PMB, printr-un protocol aprobat de Consiliul General al Capitalei în decembrie 2008, protocol încheiat între Municipiul București, RADET, ELCEN, Ministerul Economiei și Finanțelor, s-a stabilit o datorie istorică de 743,4 milioane lei. Anexa la protocol stabilea un grafic de plată pentru perioada 2009-2011 din care reieșea, pe baza legislației existente la data Protocolului (OG 36/ 2006) că 45% din totalul datoriei — adică 334,5 milioane lei — urmau să provină din surse alocabile de la bugetul de stat prin Ministerul Economiei și Finanțelor, iar 55% din totalul datoriei urmau să se asigure de la bugetul local, adică 408,9 milioane lei.

„Plata obligațiilor legale la data încheierii Protocolului de către MEF (MAI și MDRAP) a fost viciată de anularea în practică a prevederilor OG 36/ 2006 prin OG 13/ 2009 și prin abandonarea obligațiilor de plată de către Guvernul României prin ministerele succesoare ale MEF (MFP și MAI, apoi MDRAP) în anul 2011, astfel că din totalul de 334,5 milioane lei au rămas neplătite până în prezent 58,9 milioane lei din principalul așa zisei datorii istorice”, a precizat PMB.

În plus, nici MFP nu a plătit Municipiului București în anii 2009-2014 la nivelul propriilor previziuni sumele din cotele defalcate din impozitul pe venit, pentru că Municipalitatea să constituie un eventual fond pentru compensarea sumelor nealocate (din totalul de 743,4 milioane lei stabilit prin Protocol au rămas nealocați 259 milioane lei), a menționat PMB.

„Așadar, Municipiul București a abandonat plata așa zisei datorii istorice pe temeiuri obiective (neîndeplinirea obligațiilor tuturor parților semnatare ale Protocolului)”, a menționat PMB.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button