Firea, despre incidentele de la marşul unionist: Jandarmeria NU se consultă cu Primăria

de:
25 oct. 2016
1 Afișari
Firea, despre incidentele de la marşul unionist: Jandarmeria NU se consultă cu Primăria

În raportul Jandarmeriei Române referitor la această situație nu există nicio informație de natură a denigra activitatea sau legalitatea activităților Primăriei Municipiului București. Facem ferm precizarea că aceste informații colportate în spațiul public nu sunt veridice și nu aparțin Jandarmeriei Române„, informează Jandarmeria.

Potrivit sursei citate, respectivul raport face referire strict la activitatea Jandarmeriei de asigurare a măsurilor de ordine publică, „dintr-o perspectivă cronologică și nu conține speculații referitoare la activitatea Primăriei Municipiului București”.

Jandarmeria Română este un partener instituțional tradițional și corect al Primăriei Municipiului București, cooperând de fiecare dată legal în toate activitățile întreprinse în parteneriat cu Primăria Municipiului București„, se mai arată în comunicatul Jandarmeriei Române.

Intr-un comunicat remis presei, Primaria Capitalei precizeaza ca institutia nu este responsabila pentru incidentele din timpul marsului organizat de „Platforma Unionista Actiunea 2012” in weekend, desi primarul general Gabriela Firea a condamnat public atitudinea jandarmilor in acest caz.

„Avand in vedere informatiile vehiculate in mass-media in legatura cu un presupus raport al Jandarmeriei referitor la mitingul „Platformei Unioniste Actiunea 2012”, care a avut loc in acest weekend in Capitala, Primaria Municipiului Bucuresti face urmatoarele precizari:

1. Ca urmare a cererii formulate de „Platforma Unionista Actiunea 2012”, PMB a convocat, la datele de 10 si 12 octombrie 2016, Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice, inclusiv reprezentantii Directiei Generale a Jandarmeriei Municipiului Bucuresti, Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Bucuresti, Serviciului de Protectie si Paza, Directiei Generale de Politie Bucuresti si Brigazii Rutiere Bucuresticare au ca sarcina evaluarea gradului de risc al manifestatiilor.

George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, precum și alți trei participanți la marșul „Luptă pentru Basarabia”, au fost amendați cu câte 3.000 de lei fiecare pentru tulburarea ordinii publice, a anunţat căpitanul Mihai Vornicu de la Jandarmeria Capitalei. Detalii, aici.

La data de 12 octombrie a fost incheiat „Protocolul – Mars pentru promovarea ideii de reunificare a Romaniei cu Moldova”. Traseul de desfasurarea fost asumat, prin semnatura, atat de reprezentantii institutiilor care fac parte din comisie cat si de reprezentantul organizatorului. Traseul aprobat in urma discutiilor din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice a fost: Piateta Sf. Anton-Strada Franceza (prin spatele imobilului situat pe Bd I.C.Bratianu nr 44, langa sediul BRD) – trotuarul strazii Halelor- trecerea pentru pietoni de la Pta Unirii (Bd. I.C.Bratianu/Bd Coposu) si incadrare pe banda 1 pe Bd I.C.Bratianu (reincadrare pe banda 1 la intersectia cu strada Coltei)- PtaUniversitatii, Bd Nicolae Balcescu, Bd Gheorghe Magheru, Pta Romana, Bd Lascar Catargiu, Pta Victoriei (in spatiul delimitat de fortele de ordine).

Mai mult decat atat, in cadrul sedintei Comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice s-a stabilit ca traseul propus si aprobat pentru manifestatia mai sus amintita nu se intersecteaza cu nici un alt eveniment aprobat, dupa cum s-a speculat in mass-media.

Gala „Folk you!” reprezenta un eveniment de sine statator, intr-o zona distincta, Piata George Enescu, iar mitingul se desfasura cu deplasare pe marile bulevarde (Piateta Sfantul Anton – str. Franceza – trotuarul strazii Halelor – trecerea pentru pietoni de la Piata Unirii (Bd. I. C. Bratianu/Bd. Coposu) si incadrare pe banda I pe Bd. I. C. Bratianu – PiataUniversitatii – Bd. Nicolae Balcescu – Bd. Gheorghe Magheru – Piata Romana – Bd. Lascar Catargiu – Piata Victoriei).

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reactionat dupa incidentele de sâmbata din Bucuresti când jandarmerii au intervenit în forta în timpul manifestatiei pentru unirea Basarabiei cu România si a arestat 5 persoane, printre care si liderul platformei unioniste Alianta 2012, pentru ca ar fi încercat sa patrunda pe Calea Victoriei în timpul mitingului. DETALII, AICI.

Facem precizarea ca Directia Generala a Jandarmeriei Municipiului Bucuresti se afla in subordinea Ministerului Afacerilor Interne, deci a Guvernului Romaniei. Directia Generala a Jandarmeriei Municipiului Bucuresti nu se consulta cu Primaria Municipiului Bucuresti atunci cand intervine in teren.

Subliniem ca organizarea adunarilor publice se face potrivit Legii 60/1991, republicata, de catre Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice, la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti, comisie la care participa toti factorii implicati in asigurarea linistii si ordinii publice: Secretarul General al Municipiului Bucuresti, Directia Generala de Jandarmi, Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei Bucuresti, Serviciul de Protectie si Paza, IGSU, Directia Generala de Politie Bucuresti, Brigada Rutiera Bucuresti, Directia Venituri, Administratia Strazilor, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti, Politia Locala a Municipiului Bucuresti, ASSMB, Directia pentru Sport si Tineret a Municipiului Bucuresti.

Primaria Municipiului Bucuresti asteapta publicarea Raportului oficial al Jandarmeriei cu privire la mitingul organizat de „Platforma Unionista Actiunea 2012” si considera ca orice alte informatii lansate „pe surse” au ca scop inducerea in eroare a opiniei publice si denigrarea imaginii Primariei Capitalei.

Jandarmeria Romana este o institutie responsabila, cu atributii in asigurarea linistii si ordinii publice, si nu trebuie angrenata in jocuri politice prin difuzarea unor informatii neadevarate, tendentioase catre presa. In acest sens, consideram ca Raportul privitor la mitingul Platformei Unioniste trebuie adus la cunostinta opiniei publice si asumat de reprezentantii Jandarmeriei Romane”, sustine Primaria Capitalei intr-un punct de vedere remis la redactie.

Cookies