Firea, despre gardul Parlamentului: Nicușor Dan vrea traseu pentru bicicliști prin curtea Casei Poporului, dar a pierdut 10 milioane de euro pentru pistele din oraș

29 dec. 2021
331 Afișari
Firea, despre gardul Parlamentului: Nicușor Dan vrea traseu pentru bicicliști prin curtea Casei Poporului, dar a pierdut 10 milioane de euro pentru pistele din oraș
Firea, despre gardul Parlamentului: Nicușor Dan vrea traseu pentru bicicliști prin curtea Casei Poporului, dar a pierdut 10 milioane de euro pentru pistele din oraș

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, în prezent ministrul Familiei și Tineretului, scoate în evidență faptul că actualul edil Nicușor Dan ar fi pierdut 10 milioane de euro, bani care erau destinați pistelor de biciclete din București. Ea pune în opoziție cu acest subiect pista de bicilete care ar putea fi construită prin curtea Casei Poporului și pentru care ar trebui dărâmat gardul, temă pe care primarul Nicușor Dan a readus-o în discuție din mandatul lui Sorin Oprescu. Din mesajul Gabrielei Firea se deduce că ea nu a susținut în calitate de primar soluția dărâmării zidului întrucât ridică „probleme serioase”.

Legat de pierderea banilor pentru pistele de biciclete, Firea a afirmat că, în calitate de senator, fost primar și președinte PSD București, va vorbi cu Ministerul Mediului și cu toți consilierii generali ai PSD să vadă dacă și cum pot fi salvate fondurile pentru traseele alternative.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat, săptămâna trecută, că Municipiul București va pierde 60 de milioane de lei (10 milioane euro n.r.) alocați de la Fondul de Mediu pentru amenajarea de piste pentru bicicliști.
Banii se vor întoarce la bugetul de stat.

„Dăm înapoi 60 de milioane de lei de la Fondul de Mediu, din Fondul de Gaze cu Efect de Seră, la bugetul de stat, pentru că Bucureștiul nu a construit, nici anul acesta, pistele de biciclete”, a declarat ministrul Mediului la Digi 24.

Nicușor Dan s-a întâlnit astăzi cu principalii investitori imobiliari din București. Ce le-a cerut Primarul Capitalei
 

Opinia lui Nicușor Dan despre pistele de biciclete din București

Primarul Nicușor Dan a declarat în mai multe rânduri că este nevoie de piste de biciclete, însă pentru asta trebuie eliberat orașul de mașini parcate pe trotuar și pe prima bandă.

„Pistele de biciclete trebuie făcute și pe zeci sau sute de kilometri. Pentru asta trebuie să eliberăm orașul de mașinile parcate, iar asta se va face prin Strategia de parcare, apoi pistele de biciclete”, a spus Nicușor Dan în iunie, înainte de o dezbatere pe această temă, organizată de Ziua mondială a bicicletei.

El a spus că în București sunt „în jur de 15-20 de kilometri” de piste de biciclete realizate corect.

Gabriela Firea despre gardul Parlamentului

Gabriela Firea strecoară, în critica legată de banii retrași de Ministerul Mediului, și părerea sa legată de strada pe care Nicușor Dan a cerut-o prin curtea Casei Poporului și pentru care ar fi necesară dărâmarea gardului Casei Poporului.

”Nicușor Dan nu este nici măcar original sau un vizionar. Planul primarului general de a amenaja o pistă pentru bicicliști prin curtea Casei Poporului nu este nou, iar „spargerea” gardului care înconjoară Palatul Parlamentului ridică probleme serioase”, a mai declarat, miercuri, Gabriela Firea.

Primăria Capitalei a notificat Palatul Parlamentului pe 15 decembrie că vrea să facă o nouă stradă pentru pietoni și bicicliști, prin curtea Parlamentului, între Muzeul de Artă Contemporană și Catedrala Mântuirii Neamului, astfel încât Calea 13 Septembrie să fie legată cu bd. Națiunile Unite și centrul istoric al orașului. Proiectul pentru care este necesară spargerea gardului Casei Poporului face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, aprobat în vremea primarului Sorin Oprescu, dar din care nu s-a făcut nimic până acum. Acordul administrației Palatului Parlamentului, necesar pentru emiterea autorizației de construire și începerea lucrărilor. Fără acordul instituției, proiectul nu se poate face. Zona respectivă este acum în paragină.

Mesajul integral postat, miercuri, de Gabrielei Firea

Nicușor Dan vrea traseu pentru bicicliști prin curtea Casei Poporului, dar 𝗮 𝗽𝗶𝗲𝗿𝗱𝘂𝘁 𝟭𝟬 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗱𝗲 𝗲𝘂𝗿𝗼 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗠𝗲𝗱𝗶𝘂𝗹 pentru pistele din oraș! 🚴🏼‍♂️
❌ Ministrul Mediului a anunțat în urmă cu o săptămână că 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲ș𝘁𝗶𝘂𝗹 𝗽𝗶𝗲𝗿𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻ț𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗲𝗹𝗲 𝟰 𝘁𝗿𝗮𝘀𝗲𝗲 𝗱𝗲 𝗽𝗶𝘀𝘁𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗯𝗶𝗰𝗶𝗰𝗹𝗶ș𝘁𝗶. 🚲 Cu 10 milioane de euro, se amenajau în Capitală peste 48 de kilometri de piste, atât de necesare pentru transportul alternativ și pentru reducerea poluării.
📍Am preluat proiectele de la zero, cu specialiștii din primărie am realizat documentațiile și ne-am apucat de treabă. 🚴🏻‍♀️ Acum un an 𝗲𝗿𝗮𝘂 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘀𝗲𝗲𝗹𝗲 𝗣𝗶𝗮ț𝗮 𝗩𝗶𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲𝗶 – 𝗣𝗶𝗽𝗲𝗿𝗮, 𝗡𝗮ț𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗲 𝗨𝗻𝗶𝘁𝗲 – 𝗚𝗿𝗼𝘇ă𝘃𝗲ș𝘁𝗶, 𝗕𝗱. 𝗥𝗲𝗴𝗶𝗻𝗮 𝗘𝗹𝗶𝘀𝗮𝗯𝗲𝘁𝗮 – 𝗣𝗶𝗮ț𝗮 𝗘𝗿𝗼𝗶𝗹𝗼𝗿 ș𝗶 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝗮 𝗯𝘂𝗰𝗮𝘁ă 𝗱𝗶𝗻 𝗽𝗶𝘀𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗽𝗲 𝗖𝗮𝗹𝗲𝗮 𝗩𝗶𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲𝗶. 🚴🏻 Lucrările urmau să înceapă la traseul Națiunile Unite – Piața Alba Iulia – Bd. Basarabia, iar pentru cea mai lungă pistă, de la Piața Victoriei la Mihai Bravu, era emisă și autorizația de construire.
🙅🏻 𝗖𝗲 𝗮 𝗳ă𝗰𝘂𝘁 𝗡𝗶𝗰𝘂ș𝗼𝗿 𝗗𝗮𝗻? 𝗡𝗜𝗠𝗜𝗖, a blocat totul! A uitat că a promis în campania electorală „un sistem adevărat de piste de biciclete în Capitală, cu ajutorul fondurilor europene”. 🚳 Mai mult, a anunțat clar că nu vor fi prea curând piste în oraș.
⛔️ În ultimul an, nu s-a mișcat un pai pentru a continua proiectele doar pentru că pistele erau amenajate de o companie municipală care trebuia neapărat să dispară. 💵 𝗡𝘂 𝘀-𝗮 𝗽𝗹ă𝘁𝗶𝘁 𝘂𝗻 𝗹𝗲𝘂 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗹𝘂𝗰𝗿ă𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗿𝗲𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝗲 și din cauza asta se pierde finanțarea nerambursabilă.
🔇 S-au găsit tot felul de motive: că pistele sunt pe trotuar și nu pe carosabil, că pistele trec prin terasele amenajate ilegal pe trotuare și sunt un pericol, că sunt colorate în roșu și nu în verde etc. Nu a contat nici o secundă că proiectele aveau cel mai important aviz, al Poliției Rutiere 👮🏻‍♂️, pe lângă toate celelalte documente.
👀 Nicușor Dan nu este nici măcar original sau un vizionar. Planul primarului general de a amenaja o pistă pentru bicicliști prin curtea Casei Poporului nu este nou, iar „spargerea” gardului care înconjoară Palatul Parlamentului ridică probleme serioase.
📌 În calitate de fost primar general, senator de București și președinte PSD București, 𝘃𝗼𝗶 𝗱𝗶𝘀𝗰𝘂𝘁𝗮 𝗰𝘂 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗠𝗲𝗱𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗱𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 𝗧𝗮𝗻𝗰𝘇𝗼𝘀 𝗕𝗮𝗿𝗻𝗮, ș𝗶 𝗰𝘂 𝘁𝗼ț𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝗲𝗿𝗶𝗶 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶 𝗣𝗦𝗗 pentru a vedea dacă se poate găsi o soluție ca fondurile nerambursabile să nu fie pierdute.

 

 

 

 

 

 

 

Cookies