ESENTIAL

Firea: Trebuie modernizată reţeaua de termoficare pentru a plăti mai puţin la factură

Eu nu îmi permit să judec foștii primari generali, acest lucru îl face populația, dar eu — ca fost jurnalist din domeniul economic și ca actual primar — pot să fac următoarea apreciere: Bucureștiul este în urmă în ceea ce privește rețeaua de termoficare, pentru că, în primul rând, nu s-a dat voie până acum, spre exemplu, să intre în competiție companii private sau chiar de stat și să se creeze stații de cogenerare care ar fi desprins din captivitate bucureștenii de la ELCEN. În acest moment, ELCEN are un client principal, RADET, care acoperă 70% din producția ELCEN, iar cele două entități economice sunt interconectate„, a declarat edilul general la Digi 24.

Întrebată dacă e posibil să apară concurența în acest domeniu, Firea a răspuns afirmativ.

Cu siguranță. Sunt extrem de deschisă și fac și prin intermediul dumneavoastră acest anunț. Doar competiția și modernizarea rețelei de termoficare ne vor aduce în situația în care bucureștenii să plătească mai puțin la factură, în primul rând”, a precizat ea.

Gabriela Firea a arătat că rețeaua de termoficare a fost construită în urmă cu 30-40 de ani, fiind depășită din punct de vedere moral și fizic, în condițiile în care conductele au o durată de viață de 20 de ani. Primarul general a susținut că factura ar putea fi redusă la jumătate în momentul în care vor intra în contabilitatea Primăriei fondurile europene care vor permite modernizarea rețelei de termoficare.

În altă ordine de idei, Firea a subliniat că bucureștenii nu sunt vinovați de faptul „că ani de zile au existat decizii de management greșite” și nu trebuie să plătească o datorie istorică „inventată”.

S-a constatat de către specialiștii în energie că toată această datorie istorică pe care ar avea-o de achitat RADET către ELCEN este de fapt o sumă formată din facturi — să spunem — inventate, pentru că este vorba de acumularea unor penalități la penalități — procedeu facilitat prin faptul că a fost un ordin de ministru care a creat o distanță de 60 de zile, ulterior micșorată la 45 de zile, între momentul în care RADET încasa banii de la populație și agenții economici și trebuia să plătească către ELCEN”, a spus primarul general.

Ea a atras atenția asupra faptului că fostul CGMB a adoptat o hotărâre în baza căreia a fost interzisă realizarea unui audit, care ar fi permis analiza datoriei istorice, punctând faptul că experți din domeniul energiei consideră că datoria istorică a fost făcută „din pix”.

Am mare încredere în domnul avocat Gheorghe Piperea. Casa de insolvență a domniei sale a câștigat și a fost admisă de instanță să înceapă procesul de reorganizare și sunt convinsă că se va afla adevărul despre aceste sume inventate, ca și datorie istorică, pe care RADET, care este în subordinea Primăriei, ar avea-o de plătit către ELCEN, care este în subordinea Guvernului. Interesul major este cel al asigurării apei calde și căldurii pe timpul sezonului rece, către populației„, a conchis ea.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button