Fostul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, în prezent ministru al Familiei, a acuzat Primăria Generală că va pierde 300 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru că nu a pornit la timp licitația pentru proiectarea și execuția unor lucrări de schimbare a conductelor vechi de termoficare. În replică, Nicușor Dan spune că înlocuirea celor 210 km conducte, cu bani europeni, nu poate fi făcută înainte de schimbarea altor 63 km de conducte, restanță din mandatul Gabrielei Firea.
UPDATE 12:20: Primarul Bucureștiului Nicușor Dan a reacționat, la scurt timp, la acuzațiile lansate de Gabriela Firea legate de posibilitatea ca Bucureștiul să piardă banii europeni. „Atribuirea este în curs. Am semnat pentru asta parteneriatul cu ANAP și cu Banca Mondială.”, spune acesta, precizând că întârzierea este o consecință a dezastrului financiar în care a fost lăsată Primăria Generală de către fostul primar PSD.
„Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de situația termiei din București.
Să ne uităm din nou la graficul cu alocările de bani pentru termie din ultimii ani. În loc să dea bani pentru termie, a dat bani pe târguri, concerte și tot felul de prostii. Banii care lipsesc din alocare ar fi permis înlocuirea la timp a rețelei.
În ceea ce privește fondurile europene pentru termie, nu a fost în stare timp de 4 ani să obțină banii europeni care erau alocați Bucureștiului.
Am preluat mandatul cu conturile blocate, cu furnizori neplătiți de 2 ani. Nimeni nu mai voia să lucreze cu Primăria Capitalei.
Din punct de vedere tehnic, înlocuirea celor 210 km conducte cu bani europeni nu poate fi făcută înainte de înlocuirea altor 63 km de conducte. Toți cei 63 de km au fost alocați de administrația Firea companiei municipale Energetica, care în mandatul Firea a reușit să înlocuiască 7 km!
A trebuit mai întâi să deblocăm situația financiară (pentru că nu mai venea nimeni să lucreze cu Primăria) și apoi să scoatem la licitație 40 de km din cei 63 (deoarece altfel, compania Energetica ar fi terminat cei 56 km rămași în 6-7 ani), pe care începem lucrările primăvara asta. Am lăsat 16 km la Energetica, care a făcut 9 km anul trecut. Abia apoi putem lucra la cei 210 km, pentru care atribuirea este în curs. Am semnat pentru asta parteneriatul cu ANAP și cu Banca Mondială.”, a mai spus Nicușor Dan.
Este „strigător la cer”, reacționează Firea, care spune că este inexplicabil de ce municipalitatea nu a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor, în aproape un an și jumătate de la semnarea contractului, realizată în mandatul său. „Sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat.”, spune ea, constatând că vor fi pierdute 300 de milioane de euro.
Și dacă licitațiile ar porni astăzi, tot ar fi prea târziu, declară fostul edil. Proiectul este finanțat pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, iar regulile spun că fondurile trebuie cheltuite până în 2023. Minimum un an si jumatate pentru licitatie si minimum tot atât pentru proiectare, e clar cā va iesi din calendar iar banii se vor pierde!, concluzionează Firea.
Firea precizează că fondurile de la Uniunea Europeană, pentru care echipa sa a muncit din greu ca să le obțină, erau pentru schimbarea a peste 200 km de țevi vechi. „Sute de documente și studii au fost gândite de specialiștii din fostul Radet și experții în fonduri europene. Am lăsat totul „la cheie” și mă doare sufletul când văd că proiectul nu a avansat. Nici măcar o hârtie.”, mai spune Gabriela Firea.
Ministrul PSD crede că „jocuri politice murdare” ar fi oprit utilizarea banilor.
„Nicușor Dan s-a grăbit doar să semneze contractul, în locul meu si al echipei mele, ținut în sertar de mentorul său politic. Nu cred că a uitat nimeni cum mărturisea fără scrupule Ludovic Orban că, odată cu venirea lui Nicușor la primărie, guvernul poate da bani pentru apă caldă și căldură!
Chiar meritau bucureștenii să fie pedepsiți așa pentru un joc politic murdar?”, acuză Firea.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, au semnat în noiembrie 2020 un contract de finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea a 210 kilometri din reţeaua principală de termoficare. Proiectul viza refacerea a 22% din rețeaua de termoficare a Capitalei.