ARHIVA B365

Firea: 70% din conductele de termoficare din Capitalei au o vechime de 30-40 de ani

Bucureştiul are circa 3.800 de kilometri de conducte de transport şi distribuţie a apei şi energiei termice. Este o lungime semnificativ mai mare decât distanţa Bucureşti-Londra sau Bucureşti – Paris. Dacă am înşira în linie dreaptă conductele de termoficare din reţeaua Capitalei, ne-am putea conecta direct la puţurile de petrol din Kuweit. Deci este o reţea enormă, iar problema e că 70% din conductele care alcătuiesc sistemul de termoficare bucureştean au o vechime de 30-40 de ani. Aceasta este motivul pentru care, pe segmentele de transport şi distributie pierdem circa 28%, adică mai mult de un sfert din căldura introdusă în sistem„, a spus primarul Gabriela Firea, la conferinţa „Oraşul meu în Europa Noastră”.

Edilul Capitalei a precizat că, în timpul vizitei pe care am avut-o recent la Bruxelles, a discutat cu comisarul european Corina Creţu despre posibilitarea prelungirii programului de reabilitare a peste 500 de kilometri de reţea de termoficare.

Suntem în etapa de realizare a documentaţiilor. Când am preluat mandatul, am constatat că nu s-a lucrat nimic în acest sens, nu s-a lucrat nici măcar strategia energetică a Capitalei, documentaţii pe care noua administraţie le-a realizat în timp record. Trebuie să venim cu proiecte concrete, trebuie să realizăm studii de fezabilitate şi să dovedim că suntem parteneri serioşi în obţinerea acestor fonduri care să îmbunătăţească calitatea vieţii cetăţenilor„, a spus Firea, potrivit news.ro.

CITEŞTE ŞI Gabriela Firea, acuzată de jurnalistul Dragoş Pătraru că „a minţit în CV”

Primarul a menţionat că, atunci când se vorbeşte de o dezvoltare competitivă a Bucureştiului, trebuie avută în vedere modernizarea reţelei de termoficare, ţinând cont şi de celelalte cauze care afectează eficienţa economică a RADET, cum ar fi tendinţa continuă a debranşărilor de la sistemul centralizat de termoficare şi schimbările climatice care redus numărul de zile pe an pentru care este necesară încălzirea din reţeaua de termoficare.

„Toate acestea au dus la înjumătăţirea consumului de energie din Capitală, la 5,1 Gcal în prezent, faţă de 10 Gcal în urmă cu două decenii, în 1996-1997. Toate aceste aspecte se reflectă în eficienţa economică a RADET care recent a intrat în insolvenţă pentru a proteja consumatorii bucureşteni. Vreau să profit de prezenţa doamnei comisar european (Corina Creţu, n.r.) pentru a risipi toate zvonurile mai mult sau mai puţin rău intenţionate, conform cărora insolvenţa RADET ar însemna pierderea fondurilor europene care pot fi atrase de municipalitate. Am purtat această discuţie la Bruxelles, iar doamna comisar european poate confirma că procedura insolvenţei nu va afecta în niciun fel capacitatea de absorbţie a fondurilor eurpene pentru reţeaua de termoficare din Bucureşti. Avem o alocare netă de 176 de milioane de euro, prin Axa Prioritară 7, Obiectivul Specific 7.2 „Creşterea eficienţei energetice în sistemul centralizat de furnizarea energiei termice în Municipiul Bucureşti”. Cu aceşti bani putem reabilita circa 500 de kilometri din reţeaua de transport şi distribuţie a sistemului de termoficare, adică o lungime puţin mai mare decât distanţa Bucureşti – Cluj-Napoca”, a precizat Firea.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button