Filozoful Friedrich Nietzsche, celebrat de Google printr-un Doodle inedit

de:
15 oct. 2013
0 Afișari
Filozoful Friedrich Nietzsche, celebrat de Google printr-un Doodle inedit

Google Doodle Nietzsche: 

Motorul de căutare Google sărbătoreşte cu un Doodle inedit.

Încă din tinereţe, este confruntat cu problema credinţei în Dumnezeu şi înclină mai degrabă spre ateism, fapt ce se va reflecta mai târziu în gândirea sa filozofică.

Filosofia lui Nietzsche a avut o influenţă importantă asupra culturii secolului al XX-lea şi a unor reprezentanţi ai ei ca Emil Cioran, Thomas Mann, Hermann Hesse, Sigmund Freud, Martin Heidegger, André Gide.

Opera lui Nietzsche a fost revendicată de nazismul german şi de fascismul italian, interpretându-se în mod barbar ideea de „voinţă de putere” în sprijinul doctrinei totalitare.

Nietzsche s-a născut la 15 octombrie 1844 în Röcken, Germania, într-o familie protestantă, tatăl său fiind pastor. A murit la 25 august 1900 în Weimar, Germania, la vârsta de 55 de ani. A studiat teologia şi filologia clasică la Universitatea din Bonn, apoi, a studiat filologie la Universitatea din Leipzig .

A studiat teologia şi psihologia la Universitatea din Bonn, iar mai târziu, filosofia la Universitatea din Leipzig.

La numai 24 de ani, deşi nu îşi finalizase încă doctoratul, Friedrich Nietzsche devine profesor la Universitatea din Leipzig.

Pornind de la premisa voinței de putere, Nietzsche dezvoltă o psihologie abisală, care pune pe prim plan lupta sau asocierea instinctelor, a impulsurilor și afectelor, conștiința nefiind decât perceperea tardivă a efectelor acestui joc al forțelor subconștiente.

FRIEDRICH NIETZSCHE face distincție între morala celor slabi și cea a celor puternici. Astfel, în concepția lui, mila, altruismul, toate valorile umanitare sunt de fapt valori prin care omul se neagă pe el însuși pentru a-și da aparența unei frumuseți morale și a se convinge de propria-i superioritate.

FRIEDRICH NIETZSCHE a dorit să restructureze societatea criticând aspectele culturii moderne, ale filozofiei oficiale universitare, negând ideile de civilizație și acelea ale democrație

În anii ’20, opera lui Nietzsche a fost revendicată de nazismul german și de fascismul italian, interpretându-se în mod barbar ideea de „voință de putere” în sprijinul doctrinei totalitare.

Friedrich Nietzsche este considerat precursorul curentului postmodernist prin ideea ca nu există un centru de la care se revendică toate valorile general umane. El este autorul care sparge conceptul de dogmă, înțeleasă ca limita dincolo de care nu se mai poate trasa niciun orizont. Fărâmițarea valorilor prin filiera nietzscheană s-a impus ca un concept major în curentul postmodernist.

Cookies