Filmul Colectiv, regizat de Alexander Nanau, dublă nominalizare la Oscar. Documentarul concurează pentru statueta de aur

15 mart. 2021
68 Afișari
Filmul Colectiv, regizat de Alexander Nanau, dublă nominalizare la Oscar. Documentarul concurează pentru statueta de aur

Filmul documentar ”Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. Luni, 15 martie 2021, filmul a fost nominalizat la două categorii (Film internațional și Documentar) printre cele 5 filme de la ambele categorii care vor concura pe 25 aprilie pentru statueta de aur.

Filmul Colectiv, regizat de Alexander Nanau, dublă nominalizare la Oscar

Lungmetrajul, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv, a fost selectat la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”, potrivit News.ro.

La categoria lungmetraj internaţional, filmul „Colectiv” concurează cu „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi „Quo Vadis, Aida?” (Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).

Filmul documentar „Colectiv”, produs de Nanau şi Bianca Oana, a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie, conform sursei citate.

Anunț istoric pentru România

Potrivit The New York Times, asistăm la cea mai impredictibilă ediție de până acum a Oscarurilor, din cauza pandemiei provocată de COVID-19. Mii de votanți Oscar din peste 90 de țări au votat pentru Colectiv, iar nominalizarea filmului documentar este un anunț istoric pentru România:

  • România este prima oară nominalizată la Oscar, după 35 de încercări.
  • E prima oară când un film românesc este nominalizat la Oscar sau la BAFTA, premiile Academiei Britanice de Film.
  • E a doua oară în istoria Oscarului, după Honeyland, când un film documentar, pelicula românească Colectiv, are două nominalizări, potrivit Libertatea.

Documentarul concurează pentru statueta de aur

„Filmul a avut şi înainte de pandemie un succes mare la public şi critică, dar, odată ce oamenii au realizat că realitatea din România pe care o văd este atât de aproape de societăţile lor, s-a bucurat de un succes ieşit din comun la presa internaţională, fiind, între timp, dat ca unul dintre cele mai bune din lume din anul 2020. Ceea ce ne ajută foarte mult pentru vizibilitate şi vom vedea mai departe cum se va traduce asta în sezonul premiilor din America”, declara Nanau în luna decembrie, într-un interviu acordat News.ro.

Decernarea premiilor Oscar va avea loc anul acesta, pe 25 aprilie, într-o ceremonie la Los Angeles.

În urmă cu o săptămână, filmul românesc a primit o nominalizare şi la premiile BAFTA, la categoria „cel mai bun documentar”. În weekendul 10 – 11 aprilie vor fi acordate aceste trofee.

Cookies