Filmele preferate cu și despre mâncare, ca să uităm de politică

15 sept. 2021
924 Afișari
Filmele preferate cu și despre mâncare, ca să uităm de politică
Filmele preferate cu și despre mâncare, ca să uităm de politică

De fiecare dată când deschidem internetul, știrile arată ca o competiție caricaturală, pe tema ‘Cine are IQ-ul mai mic?’. De aceea, la finalul unei zile în care ne-am întrebat încontinuu ‘ce dracu vor ăștia de fapt?’, avem nevoie ca mintea noastră să meargă în locuri mai frumoase. În acest scop, zeii au trimis pe pământ filmele cu și despre mâncare.

Ce veți citi mai jos este topul preferințelor personale, o listă de filme la care aș putea să mă uit și de 100 de ori pe an dacă aș avea timp.

Woman On Top (2000)

Mama și tatăl tuturor filmelor cu mâncare. Isabella Oliveira (jucată de superba Penelope Cruz) gătește dumnezeiește la un restaurant din Bahia, Brazilia, restaurant deținut de soțul ei (jucat de la fel de superbul Murilo Benicio). Isabella are rău de mișcare, de mașini, de scutere, de orice, dacă nu le conduce ea – i se face rău inclusiv dacă nu stă mereu deasupra în contexte conjugale 🙂 Sătul de această situație, soțul o înșeală cu o vecină, spunând o frază care a rămas emblematică ‘Isabella, I am a man, I need to be on top!!!’. Astfel, Isabella își ia creveții și pleacă în San Francisco, unde șarmul ei brazilian cucerește pe toată lumea.  Un film minunat, cu bossa nova, fructe de mare și culori.

Chef (2014)

Jon Favreau interpretează un bucătar foarte bun, foarte comic, dar care stă foarte prost cu nervii. După o seară în care îi aruncă un lava cake în cap unui critic culinar, în mijlocul restaurantului, și declanșează un scandal pe Twitter, e concediat de patronul localului. Consiliat de fosta soție (o latina superbă și amuzantă, jucată de Sofia Vergara – probabil cea mai haioasă actriță), își deschide un food truck cu sandviciuri Cubanos. ‘Chef’ e plin de muzică, de salsa, de viață, de arome. Jon Favreau îi gătește paste Aglio Oglio Pepperoncino lui Scarlett Johanson și Sofia Vergara dansează. Garantat să vă facă să uitați de Florin Cîțu. 

It’s Complicated (2009)

Meryl Streep și Alec Baldwin – e nevoie de mai mult? Mâncarea nu e tema centrală a filmului, ci posibilitatea reîmpăcarii unui cuplu foarte divorțat, cu copii mari, care își dau seama brusc că ar vrea să mai facă niște sex, și toate întâmplările foarte funny care derivă din asta. Meryl are o brutărie în California, iar scena în care îl invită pe Adam (jucat de Steve Martin) în bucătăria restaurantului ei să facă pateuri împreună e minunată.

The Hundred-Foot Journey (2014)

O familie de refugiați indieni deschide un restaurant într-un sătuc în Franța (cu mâncare indiană, desigur), fix peste drum – la doar ‘a hundred feet ‘- de un restaurant elegant, finuț, cu stele Michelin, condus de Madame Mallory (Helen Mirren). Atmosfera filmului e perfectă pentru o seară de toamnă cu un pahar de vinuț roșu în mână, sub cele două sute de pături de care vom avea nevoie fiindcă n-a rezolvat nimeni din București nimic cu termoficarea momentan.

Chocolat (2004)

Vianne Rocher (Juliette Binoche) și fiica ei, două nomade, se opresc într-un sat foarte catolic din Franța și deschid o ciocolaterie fix în Postul Paștelui, spre oroarea tuturor – în special a primarului, Contele de Reynaud (jucat de Alfred Molina). La un moment dat apare și Johnny Depp, care o cucerește iremediabil pe Vianne. Plin de metafore, filmul e despre plăcerile pe care ni le interzicem singuri, total aiurea, și despre cum ar putea arăta viața dacă am face ce vrem, ce ne place, fără să ținem cont de societate. Și nu ar arăta rău deloc.

My Big Fat Greek Wedding (2002)

O familie de greci – familia Portokalos, desigur –  care locuiesc în America încearcă să își mărite ultima fată rămasă fără consort. Mâncarea este un pretext infinit de glume, printre care legendara replică a mătușii Voula – ‘What do you mean he don’t eat no meat?!?! OK, I make lamb!’. Un film la are va trebui să puneți pauză din când în când ca să vă trageți sufletul după ce ați râs cu lacrimi.

Soul Kitchen (2009)

La fel de amuzant, filmul regizat de Fatih Akin, prezintă povestea foarte messy și haioasă a unui proprietar de restaurant grecesc în Hamburg. Soul Kitchen e inițial o dărăpănătură de cantină locală, ulterior o tentativă de a deveni haute cuisine datorită ambițiilor unui bucătar permanent nervos. Foarte european și foarte simpatic!

Julie and Julia (2019)

Poveștile paralele ale Juliei Child, femeia care a învățat America să gătească franțuzește, și a lui Julie, o bloggeriță nevrotică din Bronx care pornește un proiect de a găti toate rețetele Juliei Child din cartea ‘Mastering the Art of French Cooking’, la zeci de ani distanță. 

Atât de aici. Dacă aveți recomandări, ca să aibă și ochiul nostru la ce să se uite toamna asta, le așteptăm ca și când 🙂

Nota B365.ro: Oana a făcut lista asta de ca și cum ne-am fi adunat toți în redacție într-o vineri seara, am fi luat niște ginuț (sau vinuț, depinde) și niște ronțăieli păcătoase tocmai ca să stăm cu toții și să facem o listă cu filmele preferate cu și despre mâncare, ca să uităm de politică. Dar nu ne-am adunat, că n-am apucat. În schimb, ne-a dat lista. Un motiv în plus de