BAZAR

Ce filme au fost desemnate câştigătoare la Kinofest 2013

„And the winners are”…

La categoria Fictiune, cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat filmul spaniol de 18 minute „Efemer” („Efimera”), realizat de Diego Modino in 2012, iar premiul juriului a mers la studentul polonez Bartosz Kruhlik cu filmul „Dogoarea” („The Heat”).

Alicia, fetita creata de Diego Modino, vine dintr-o lume a minunilor (moara idilica in care locuieste cu bunica sa, in mijlocul unui camp cu maci). Ea viseaza sa devina o balerina si merge la o auditie. Doar ca lumea exterioara nu este deloc asa de idilica precum credea ea. Aceasta este povestea calatoriei initiatice a Aliciei, din fantezia ei candida in realitatea intunecata. Si a efectului minunat dar efemer ca un parfum, pe care il lasa prezenta ei.
Filmul Efimera este calificat la premiile Oscar, Goya, Méliès; a fost selectionat in 86 de festivaluri (Cannes, Palm Springs, Shorts Shorts Film Festival, Belgrad, Cleveland, Malaga, Trieste, etc), si a primit 26 de premii (cel mai bun scurtmetraj la Busan Int’l Short Film Festival, Coreea de Sud; Maremetraggio, Italia; Imaginaria, Italia; 0110 Int’l Digital Film Festival, India; cel mai bun regizor la GIJÓN Film Festival, Spania; Medina del Campo, Spania; premiul juriului la Worldfest Huston, SUA; premiul publicului la Bilbao Int’l Fantasy Film Festival, Spania; Cinefiesta, PuertoRico; cea mai buna selectie la Kaothsun Taiwan, etc)

Motivatia Juriului Kinofest: „pentru momentul magic, datator de speranta, in care se intalnesc doua lumi radical opuse: una a inocentei si a fanteziei, cealalta a abrutizarii si a violentei”

Filmul „The Heat” este un thriller surprinzator produs de Scoala Poloneza Nationala de Film, Televiziune si Teatru in 2013. A fost selectionat la „Auburn Int’l FilmFestival for Children and Young Adults (Sydney Australia), la Fresh Film Fest (Cehia), Guanajuato Int’l Film Festival (Mexic).
Sinopsis: flacari, aer incins, vehementa sentimentelor.
Bartosz Kruhlik, autorul filmului, s-a remarcat debutand cu un documentar („Tomorrow”) castigator a 40 de premii. La Kinofest a mai fost prezent la editiile precedente cu scurtmetrajele de fictiune „Vanishing” si „http://”.

Premiul Kinofest a fost acordat de juriul Kinofest „pentru puternicul impact pe care il au asupra noastra imaginile, stimulandu-ne sa meditam la perversitatea raului si la vulnerabilitatea ingenuitatii”

Competitia de Animatie a fost castigata de scurtmetrajul polonez „Ex Animo” semnat de Wojciech Wojtkowski, in timp ce premiul juriului a fost castigat de productia franceza „Ca iepurii” („Like Rabbits”).

„Ex Animo” e un film de stare, o impresie animata. Personaje fantastice, o realitate originala, scene absurde si fara nici o legatura descriu regulile lumii din foaia de hartie a animatorului.

Filmul a fost apreciat de juriu pentru tehnica manuala folosita, realizarea plastica, pentru creativitatea si fantezia personajelor.

„Like rabbits” este al doilea episod al seriei „Croniques de la poisse”, al carei prim episod a fost prezentat la Kinofest in 2010. In 2013, omul cu cap de peste isi continua calatoria intunecata intr-un parc de distractii, distribuindu-si la intamplare bulele ghinioniste. Dupa cum sugereaza titlul, filmul se refera la iepuri. Dar sa nu uitam si de ciori! Si daca cumva recunosti in film un portet sordid al unei omeniri deplasate, atunci s-ar putea sa ai si tu o minte putin sucita.

Un premiu castigat pentru marea originalitate a filmului, pentru umorul negru, surprinzator, ironic, pentru grafica foarte actuala.

Premiul la categoria Micromovie l-a castigat animatia taiwaneza de aproape 2 minute „Trueheart goes fishing” (Eden Chan, 2013)

Sectiunea Micromovie de la aceasta editie s-a desfasurat online. Cele 17 filme finaliste au putut fi vizionate si votate timp de o luna pe site-ul Kinofest. Animatia studentului taiwanez Eden Chan a primit cele mai multe like-uri. Practic, premiul Cel mai bun Microfilm la Kinofest 2013 este un premiu al publicului.

La aceasta editie, premiile Kinofest au fost oferite de ARCUB, si totalizeaza 8000 lei.

Din juriul de fictiune au facut parte: Mihai Fulger (jurnalist si critic de film, redactor-sef la Cinemateca Romana), Alexandra Paun (scenarist si producator de film independent), Claudiu Paun (director de fotografie, producator artistic la Realitatea TV).
La animatie au jurizat: Radu Tinc (art director MEKA Creative Open Space, grafician,animator), Dan Vezentan (creative partner New Folder, artist vizual), Cristina Zaharia (critic de film, redactor sef Port.ro), Andrei Tripsa (‎creative partner Three)

Kinofest este un proiect cultural romanesc independent.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button