Filmul „Cravata galbenă” este regizat de Serge Celibidache, fiul dirijorului, și portretizează viața extraordinară a legendarului Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai renumiți, venerați, iubiți, respectați, dar și unul dintre cei mai controversați artiști ai secolului XX. “The Yelow Tie” va fi filmat integral în București, începând cu luna iunie 2023, și are o distribuție extraordinară.
Filmul recompune viața lui Sergiu Celibidache, de la copilăria sa în România, sub autoritatea unui tată sever, până la fuga sa dureroasă de acasă, pentru a-și urma visul dedicat unei cariere în muzică.
Filmul arată lupta lui Sergiu Celibidache pentru supraviețuire în Germania, în timpul celui de-al doilea Război Mondial și după terminarea lui, căderea și ascensiunea într-o carieră și o viață inimaginabile, care acoperă șapte decenii și toate cele patru colțuri ale globului.
“Cravata galbenă” este povestea de viață a unui artist de excepție, cu un destin remarcabil, dar sinuos, care a luptat împotriva prejudecăților, compromisului, convenției și comercialismului. Filmul ne face martorii unei căutări inspiraționale a unui om care și-a dedicat întreaga viață unui vis.
Actorul Ben Schnetzer a semnat pentru rolul lui Sergiu Celibidache și îl va interpreta pe celebrul dirijor în anii tinereții, în timp ce John Malkovich, câștigător a două premii Oscar, va juca rolul lui Sergiu Celibidache în ultima parte a vieții sale.
Ben Schnetzer este cunoscut pentru rolul principal din drama SF apocaliptică, „Y: The Last Man”, precum și pentru rolul din „The Nap” de pe Broadway, o producție regizată de Daniel Sullivan la Manhattan Theatre Club. De asemenea, din filmografia actorului fac parte „The Grizzlies”, „Goat” și „Pride”. În viitor, Ben Schnetzer va putea fi văzut în filmul Netflix „Three Body Problem”.
Miranda Richardson, dublu nominalizată la premiile Oscar, și Sean Bean, câștigător a două premii BAFTA, completează distribuția filmului ”Cravata galbenă”. Sean Bean a câștigat primul premiu BAFTA în anul 2018, pentru rolul principal din serialul Broken, iar pe cel de-al doilea în 2022, pentru rolul din serialul Time. Fanii actorului îl știu de asemenea pentru rolul său din celebrul serial Game of Thrones. Miranda Richardson a fost de două ori nominalizată la premiile Oscar, pentru rolurile din filmele Tom&Viv și Damage.
Pelicula este regizată de fiul dirijorului, Serge Celebidache, după un scenariu co-scris alături de James Olivier.
„El a primit de la tatăl lui un cadou pentru rezultate deosebite la școală. Tatăl lui știa că visează la o cravată mai elegantă. Și a primit cadou o cravată galbenă, pe la 15 ani. Iar la 18 ani, când a spus că nu prea vrea la Politehnică, ci vrea să facă muzică, tatăl lui nu a fost de deloc de acord. El a vrut să continue la București cu muzica, cu orice preț, și a întrebat dacă poate lua cravata cu el. Tatăl lui a spus: „Nu, cravata va rămâne aici”. Și a plecat. Cravata este un simbol al copilariei și tinereții lui, dar și al dorului de țară, de familie. El nu s-a mai întors și nu și-a mai văzut tatăl. Când s-a întors, în 1978, tatăl lui nu mai era”, a mărturisit Serge Celibidache pentru site-ul Cultura la dubă.
Serge Celibidache a mai realizat, în anul 1997, un documentar cinematografic despre tatăl său intitulat „Grădina lui Celibidache”. Filmul strânge laolaltă o colecție de interviuri, înregistrări din concerte și repetiții și, mai ales, uimitoarele lecții de perfecționare pe care le ținea Sergiu Celibidache. Grădina este o metaforă a vieții sale, o ilustrare excepțională a generozitații și a bogăției sufletești a maestrului, se arată în prezentarea documentarului.
Serge Celibidache: „Am avut șansa să fac această paralelă indispensabilă între muzică și natură. Tatăl meu a creat (la reședința sa de lângă Paris, n.n) un câmp cu dealuri și alei dintr-o câmpie plană. Fiecare copac a fost plantat de el, știa istoria fiecărui copac, a fiecărei flori. Grădina a fost o a doua sa pasiune, după muzică. Cred că trăia o relație reală cu ea. În realitate, el a avut întotdeauna relații sincere, fără ipocrizie, fără mască, fără pretenții. Avea un contact simplu și pur cu natura, la fel și cu câinii, avea o legătură directă, le vorbea de parcă ar fi fost umani. El însuși era o persoană simplă și generoasă. Era nebun de bucurie când vedea ploaia care cădea pe câmpie, deoarece copacii, iarba, puteau bea și reînvia. Când toată lumea alerga în casă, el era ca un copil fericit, văzând că grădina este hrănită de ploaie. Avea o generozitate nelimitată și avea exact aceeași relație cu muzica, adică o implicare totală și o adevărată relație cu fenomenul muzical”.
Din distribuție filmului “Cravata galbenă” mai fac parte Anton Lesser (Game of Thrones) și Charlie Rowe (Rocketman). În echipa de realizatori a filmului îi regăsim și pe cineastul Peter Menzies Jr. (A Time to Kill), designerul de costume Alessandro Lai (Django), designerul de coafură și machiaj Lynda Armstrong (101 Dalmatians) și scenograful Vlad Vieru (Django). Muzica originală este semnată de Kathryn Kluge și Kim Allen Kluge (Silence), iar Des Hamilton și Georgia Topley (Jojo Rabbit) au condus castingul internațional.
Producătorii filmului sunt Adela Vrânceanu-Celebidachi, Cristina Dobrițoiu, Andrei Boncea, Christopher Milburn și James Olivier și Robert W. Cort (Mr. Holland’s Opus) ca producător executiv.