Film-documentar ~ Struma

de:
07 sept. 2012
43 Afișari
Film-documentar ~ Struma

Fundaţia Radu Bogdan organizează primul eveniment al proiectului „100 de ani de artă românească în arhiva Radu Bogdan”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în sesiunea AFCN II / 2012, secţiunea Arte vizuale şi noile media.
Proiecţia filmului documentar „Struma” este găzduită de Muzeul Naţional al Ţăranului Român în data de 7 septembrie 2012, la ora 19.00. 

Filmul regizat de Radu Gabrea, după un scenariu de Stelian Tănase, în care apare şi istoricul şi criticul de artă Radu Bogdan, prezintă povestea vasului despre care nimeni nu mai ştia că, în ziua de 25 februarie 1942, având la bord evrei originari din România, s-a scufundat în apele Bosforului. Un amănunt pe care doar apropiaţii lui Radu Bogdan îl cunosc, el însuşi evreu de origine, este că acesta a refuzat îmbarcarea pe vasul Struma în ultimul moment, deşi avea un bilet cumpărat. Originar fiind din oraşul Galaţi, vasul, vechi de peste 100 de ani, utilizat pentru transportul de animale, în care s-au înghesuit precum sardelele 769 dintre cei mai inteligenţi şi bogaţi evrei români, nu i-a inspirat încredere lui Radu Bogdan, pe atunci în vârstă de 22 de ani. Radu Bogdan a denumit vasul ”un sicriu plutitor”.

Proiecţia va fi însoţită de o dezbatere moderată de Mădălina Mirea, preşedintele Fundaţiei Radu Bogdan. Printre invitaţi se numără şi apropiaţi ai lui Radu Bogdan, care vor oferi participanţilor amintiri inestimabile legate de personalitatea acestuia: Lucian Ionescu, expert criminalist, prieten şi colaborator de peste 30 de ani al lui Radu Bogdan, precum şi un reprezentant al Comunităţii Evreieşti din România vor rosti scurte alocuţiuni.

Partenerii proiectului sunt: Asociaţia Operatorilor Culturali din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Atelierul de Grafică, Institutul Naţional al Patrimoniului, Institutul Cultural Român. Fundaţia Radu Bogdan este înfiinţată în 2011 şi este membră a Asociaţiei Operatorilor Culturali din România. 
Pentru mai multe informaţii ne puteţi contacta la adresa de email: [email protected] , persoana de contact Mădălina Mirea.

Intrarea este liberă.

Proiect realizat cu sprijinul A.F.C.N. – Administraţia Fondului Cultural Naţional. 

Cookies