Filmele lui Andrei Ujică încheie BARICADA CULTURALĂ pe site-ul Radio România Cultural

de:
19 dec. 2014
1 afișări
Filmele lui Andrei Ujică încheie BARICADA CULTURALĂ pe site-ul Radio România Cultural

Cele două proiecții vor avea loc pe 22 și 23 decembrie, cele mai fierbinți zile ale Revoluției Române, și sunt posibile cu sprijinul Asociației DocuArt, organizatorul București Docuart Fest, festival dedicat exclusiv filmului documentar românesc, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Luni, 22 decembrie, de la ora 22,00, pe site-ul www.radioromaniacultural.ro va fi proiectat unul dintre cele mai premiate documentare românești din toate timpurile, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” de Andrei Ujică, apărut recent pe DVD, și despre care „Washington Post” scria că este „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”.

image

Inclus de publicația „New York Times” printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2011, documentarul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2010, fiind lansat în cinematografele din România câteva luni mai târziu. Filmul surprinde 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la dispariția sa din 1989.

În 2011, Gala Premiilor Radio România Cultural i-a oferit regizorului Andrei Ujică trofeul pentru cel mai bun film, prima distincție primită în România de „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”.

Marți, 23 decembrie, tot de la ora 22,00, Radio România Cultural, în parteneriat cu DocuArt, va difuza online „Videogramele unei revoluţii”, semnat de același Andrei Ujică. Documentarul reprezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul revoluţiei române din 1989. Timp de cinci zile, în decembrie 1989, în timpul înlăturarii guvernului lui Ceauşescu, demonstranţii au ocupat studioul televiziunii de stat şi au transmis revoluţia în direct. Producătorii de film Harun Farocki şi Andrei Ujica au concentrat 125 de ore de transmisiuni video, în această reconstituire cronologică a revoluţiei.

Andrei Ujică este scriitor, regizor de film şi profesor. Din 1981, locuiește în Germania. A studiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi apoi la Heidelberg. În anii ’70, a colaborat cu Şerban Foarţă la compunerea versurilor pentru formaţia Phoenix. Din 2001, Andrei Ujică predă cinematografia la Universitatea Naţională din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM.

Cookies