Filarmonica George Enescu. Când are loc primul concert cameral din nou an

11 ian. 2021
6 afișări
Filarmonica George Enescu. Când are loc primul concert cameral din nou an

Primul concert cameral din seria Stagiunea de marți seara din noul an 2021 este programat marți, 12 ianuarie.

Din păcate, pianistul Ștefan Theodor Vârtejaru va cânta tot în fața unei săli goale, însă recitalul va fi transmis pe canalul de youtube al Filarmonicii „George Enescu”, pe facebook-ul Filarmonicii și pe cel al Radio România Muzical.

Invitația de a oferi un recital în cadrul stagiunii de marți seară mă onorează. Am structurat programul ca un dialog între liric și frust, între intim și exuberant. Recitalul este deschis de Sonata în La Major D664 de Franz Schubert, lucrare de o cantabilitate seducătoare. Îi urmează Sonatina de Maurice Ravel, muzică blândă și senină, care are și rolul de piesă de tranziție către a doua parte a recitalului care va fi guvernată de folclor. În primul rând, tripticul: Preludiu, Coral, Toccată, magnum opus al creației pianistice a lui Sigismund Toduță, în care folclorul românesc și cântul bizantin se întâlnesc cu limbajul componistic modern pentru a crea una dintre cele mai bune lucrări pianistice ale muzicii românești”, a precizat pianistul Ștefan Vârtejaru.

Ultima piesă a recitalului, Szabadban/ În aer liber a lui Bela Bartok, continuă limbajul folcloric al lui Toduță, dar îi șterge orice urmă de cantabilitate, expresia fiind una frustă, bazată pe redarea unor imagini și sentimente. De la ritmica quasi-ritualică a tobelor din prima piesă până la sunetele cicadelor și a orăcăitului broaștei unka în cea de-a patra, această lucrare cuprinde în cele 5 piese ale sale o descriere fascinantă a naturii și a relației omului cu aceasta”, a mai arătat pianistul.

Programul:

  • Schubert – Sonata în La Major D664
  • Ravel – Sonatina în fa diez minor
  • Toduță – Preludiu, Coral, Toccata
  • Bartok – Szabadban / În aer liber Sz.81

Coproducător al acestui spectacol este Radio România Muzical. Ștefan Theodor Vârtejaru este student bursier al École Normale de Musique de Paris “Alfred Cortot”. Discipol al reputatului pianist francez Jean Bernard Pommier, tânărul muzician este și student în ultimul an la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca la clasa prof. Daniel Goiți, se mai arată în postarea de pe Facebook a Filarmonicii.

Cookies