Fiabilitatea: de ce este un criteriu important când alegi o mașină și cum îl urmărești (P)

31 aug. 2021
48 Afișari
Fiabilitatea: de ce este un criteriu important când alegi o mașină și cum îl urmărești (P)
Fiabilitatea: de ce este un criteriu important când alegi o mașină și cum îl urmărești (P)

Achiziționarea unei mașini noi este o oportunitate ideală de a urmări un aspect cu adevărat important pentru orice șofer: fiabilitatea. Aceasta reprezintă capacitatea mașinii de a rula cât mai mult timp, fără a suferi defecțiuni majore care să o facă imposibil de condus.

O mașină fiabilă este construită folosind materiale de calitate, piese rezistente la uzură și control strict al tuturor elementelor. Rezistența la diferite condiții de exploatare este o altă caracteristică importantă a fiabilității, dar fiecare șofer are obligația de a trata și conduce mașina corespunzător. Iată mai multe detalii despre importanța fiabilității și cum o recunoști:

Număr redus de reparații

În general, oamenii se concentrează pe mașinile fiabile pentru a face cât mai puține vizite la service-uri și la mecanici. De regulă, mașinile rezistente în timp sunt cele construite pe baze puternice, folosind materiale de cea mai înaltă calitate, sau piese care rezistă la diferite condiții de condus. În același timp, nu vei întâmpina probleme în a găsi piese pentru o mașină fiabilă, dacă aceasta se defectează în cele din urmă. Fiabilitatea asigură și ușurința în efectuarea reparațiilor, mai ales în ceea ce privește costurile pieselor. O mașină fiabilă, precum Dacia, poate fi reparată fără prea multe complicații, deoarece piesele sunt accesibile pe piață, iar prețurile nu sunt piperate. De asemenea, mașinile sunt rezistente în fața provocărilor impuse de condițiile de drum din țara noastră. Gama de modele pe care o ai la dispoziție îți oferă și posibilitatea de a alege mașina potrivită ca dimensiune, performanță și estetică.

Un istoric lipsit de probleme notabile

Dacă îți dorești să achiziționezi o mașină second-hand și să te bucuri, în același timp, de fiabilitate, este important ca aceasta să aibă un istoric pe cât de „curat” posibil. Asta înseamnă să nu existe accidente la activ, defecțiuni serioase la unele dintre piesele neconsumabile sau greu de înlocuit și alte detalii care pot afecta durata de viață a mașinii. Este important ca atunci când achiziționezi mașina second-hand, indiferent că din țară sau din afară, să ai la dispoziție documentele care atestă istoricul. De asemenea, există mai multe site-uri și aplicații cu ajutorul cărora poți verifica veridicitatea informațiilor oferite de proprietar, precum car-vertical sau vin-info.

Diferențele de motorizare

Fiabilitatea poate fi recunoscută și comparată și din punct de vedere al motorizării și combustibilului. Se consideră că motoarele pe motorină au de trei ori mai multe șanse de a se defecta permanent, față de motoarele pe benzină. De asemenea, costurile reparării unui motor Diesel sunt semnificativ mai mari decât în cazul celor pe benzină. Avantajul motoarelor Diesel este că au un consum mai mic de combustibil, lucru care poate duce, în timp, la reducerea costurilor. Performanța motorului este un alt aspect de care cei mai mulți oameni țin cont când achiziționează o mașină, dar fii atent la ce implică preferințele tale pe termen lung și în situații imprevizibile. 

Fiabilitatea se află în topul criteriilor, mai ales la cumpărarea unei mașini second hand. De aceea, este important să înțelegi ce înseamnă aceasta și să iei decizia potrivită și bine gândită.

Sursa foto: pexels.com

Cookies