Fetițele siameze, aduse la Marie Curie. Doctor: Şansele de supravieţuire sunt foarte mici

de:
23 dec. 2015
0 Afișari
Fetițele siameze, aduse la Marie Curie. Doctor: Şansele de supravieţuire sunt foarte mici

„Starea copiilor este gravă, dar stabilă. Sunt în secţia de terapie intensivă neonatală, sub îngrijirea domnului doctor Cârstoveanu. Şansele lor de supravieţuire sunt foarte mici. Vom discuta cu colegii chirurgi cardiovasculari să vedem ce drum pot avea aceşti copii şi în ce măsură putem să le oferim cea mai bună şansă la viaţă. Nu punem acum problema unei intervenţii chirurgicale. Problema care se pune e cea a menţinerii în viaţă, asigurării supravieţuirii lor şi oferirii posibilităţii de a-i evalua cât mai bine posibil şi de a rezolva situaţia. Ele sunt dependente deocamdată de aparate. S-ar putea să apară situaţii în care să intervenim de urgenţă. Aceste siameze nu se descurcă singure, sunt dependente de aparate”, a declarat, miercuri, unul dintre doctorii de la Spitalul Marie Curie care se ocupă de cele două fetiţe.

„Suntem destul de trişti. Ne-am concentrat mult pe partea pulmonară, dar să nu uităm că sunt prematuri. Sunt două inimi unite, cu vascularizaţie separată. Ne interesează ca împreună să facem tot ce trebuie pentru ei. Ne vom consulta şi cu alţi specialişti de la nivel internaţional care au mai avut astfel de cazuri să vedem ce e de făcut. Şansele de supravieţuire sunt minime”, a declarat doctorul Cârstoveanu.

Întrebat de jurnalişti dacă măcar una dintre fetiţe are şanse de supravieţuire în cazul separării, medicul a precizat că, din punctul său de vedere nu crede că doar una dintre ele are şanse de supravieţuire. De asemenea, medicul a mai precizat că dacă mama ar fi făcut consultaţie în timpul sarcinii ar fi ştiut că are siameze, dar nu s-ar fi putut interveni altfel.

Specialistii vor incerca, printr-o interventie chirurgicala complicata, sa le separe, insa, deocamdata, este nevoie de investigatii suplimentare complexe. Doctorii nu pot spune cu certitudine daca surorile, au doua inimi sau una singura.

Femeia, in varsta de 24 de ani, are acasa alti cinci copii, informează Pro tv.

Cand a ajuns luni seara la urgenta Spitalului Judetean Constanta, le-a spus medicilor ca trebuie sa nasca.
A recunoscut ca, pe toata perioada sarcinii, nu a mers la control. Asa ca medicii i-au facut o prima ecografie.
Dr. Mihnea Avram, director medical Spitalul Judetean Constanta: „La internare, s-a crezut ca este sarcina gemelara. Unul din feti asezat in pozitie transversa, care este o indicatie de operatie cezariana.”
Abia in sala de operatie chirurgii au vazut ca fetele nu sunt gemene, ci siameze, unite in zona abdominala.
Dr. Mihnea Avram, director medical Spitalul Judetean Constanta: „Uniti stern, torace si abdomen… au in jur de 3 kilograme impreuna. Noi am facut investigatii preliminare, par ca au inimile separate, dar ecograful… pare ca ar avea un singur ficat. Daca vor supravietui, se pun multe probleme de acum incolo.”
Medicii de la Constanta au cerut parerea tuturor specialistilor din Romania pentru acest caz complicat. Acestia cred ca s-a produs o anomalie de segmentare.

Cu alte cuvinte, dintr-un singur ovul fecundat, au rezultat doi gemeni care, in mod normal, se separa in procesul evolutiv. Insa, uneori, aceasta separare nu este completa.
Fetitele, care cantaresc 3 kilograme, se afla la Terapie Intensiva. Cel mai probabil, vor fi supuse unei interventii chirurgicale menita sa salveze macar unul dintre bebelusi.
Dr. Mihnea Avram, director medical Spitalul Judetean Constanta: „Daca traiesc amandoi, trebuie masuri complexe pentru separare. Au mai fost cazuri cand au fost lasati pana la 6 luni si abia apoi separati. Aici insa, cu un singur ficat, e complicat.”
Dr. Nicolae Zisu, medic ginecolog: „Mama este in stare buna, dar nu a inteles care este starea fetitelor ei. Pana in momentul de fata, ea nu a fost vizitata de niciun membru al familiei.”

Potrivit medicilor, daca sarcina era monitorizata, s-ar fi putut gasi o solutie a problemei din stadiul in care fetii erau in uter, astfel incat macar unul dintre copii sa supravietuiasca si sa se dezvolte normal.
Marti seara, siamezele au ajuns la Spitalul „Marie Curie”. Au fost preluate de medicii de garda si internate la Terapie Intensiva Nou Nascuti. Copilele sunt intubate si conectate la aparate si sunt intr-un incubator.

Cookies