De cele mai multe ori, odată ajunşi la 18 ani, copiii abandonaţi din centrele de plasament se trezesc fără niciun sprijin. Un proiect din Sectorul 6 încearcă să remedieze situaţia, pentru cinci fete aflate în această situaţie.
Consilierii locali din Sectorul 6 al Capitalei au aprobat joi, cu unanimitate de voturi, să plătească 100.000 de lei pentru cazarea şi întreţinerea a cinci fete, timp de un an de zile. Una din condiţiile impuse de aleşii locali este ca tinerele să înveţe să facă de mâncare cel puţin cinci feluri de ciorbă şi cinci feluri doi.
Potrivit proiectului propus de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6, cinci fete în vârstă de 18 ani vor părăsi centrul de plasament şi se vor muta timp de 12 luni într-un apartament închiriat de administraţia locală. În acest interval, tinerele vor trebui să îşi găsească un loc de muncă pentru ca, ulterior, cu banii din salariu să se poată întreţină singure.
Periodic, fetele vor fi vizitate de un responsabil de apartament, pentru a nota evoluţia lor.
„Condiţia esenţială este ca fetele să-şi spele şi să-şi gătească singure”, a declarat pentru B365.ro primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş.
Conform proiectului, intitulat „Apartament social pentru fete”, la absolvire fiecare beneficiară va trebui să îndeplinească mai mulţi parametri:
1. va fi pregatită să-şi administreze propriul buget săptămânal/lunar
2. va fi capabilă să respecte fără supraveghere regulile de igienă
3. are un loc de muncă în care este apreciată de şefi şi colegi
4. îşi va cunoaşte drepturile şi îndatoririle cetăţeneşti
5. a abandonat definitiv cel puţin 50 % din expresiile argotice folosite la intrarea în program
6. îşi va reduce cu cel puţin 50 % numărul şi frecvenţa gresşelilor de ortografie şi gramaticale
7. este în stare să-şi caute o gazdă şi să menţină o bună legătură cu aceasta
8. este în stare să locuiască şi să se gospodărească singură şi împreună cu mai multe colege
9. ştie să gătească pe puţin 5 supe/ciorbe şi 5 reţete pentru felul al doilea
10. şi-a îmbogăţit sensibil cunoştintele medicale
11. este pregatită emoţional pentru o viaţă autonomă
12. este pregatită pentru responsabilităţile viitoarei vieţi de familie
Din cei 100.000 de lei alocaţi de Primăria Sectorului 6 pentru acest proiect de integrare în viaţa socială a tinerelor din centrele sociale, aproximativ 43.000 lei vor merge către responsabilul de apartament pentru plata salariului, 28.000 de lei pentru chirie, utilităţi şi articole de uz casnic, iar restul pentru hrană, transport, îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse de igienă personală.