Festivalul Turcesc din Parcul Titan. Meșteșuguri orientale, dulciuri și mâncăruri

de:
21 mai 2016
36 Afișari
Festivalul Turcesc din Parcul Titan. Meșteșuguri orientale, dulciuri și mâncăruri

Pentru cei care nu pot ajunge în Turcia, am adus Turcia aici. Acest festival a fost organizat în ideea de a oferi celor două popoare, român și turc, posibilitatea de a se cunoaște mai bine„, a declarat Mucahit Biner, reprezentantul Fundației Tuna, organizator al Festivalului Turcesc, scrie Agerpres.

Pe aleile parcului, în peste 60 de standuri sunt prezentate de la costume și țesături tradiționale până la meșteșuguri specifice otomane sau mâncăruri și dulciuri turcești.

Artiști special veniți din Turcia prezintă publicului diferite secrete ale artelor orientale în cadrul unor ateliere de scriere caligrafică specific otomană sau ebru — arta picturii pe apă, urmată de marmorarea hârtiei.

Ebru este o pictografie pe apă. Apa în care se fac aceste picturi este specială, fiind făcută din lichidul care se scoate din burta unui animal. Acest lichid se pune în apă, după care se pun niște picături de diverse culori. Acestea sunt întinse apoi cu pensule speciale, confecționate din păr de cal. Modelele preferate de artiștii turci sunt, în general, cele de lalele. La final, pe această pictură se pune o foaie marmorată care se trage ușor afară. Pe aceste foi vor rămâne niște picturi unice, care țin sute de ani fără să se strice„, a mai spus Mucahit Binera.

Cei care doresc să plece cu o amintire specială de la acest eveniment își pot comanda o lucrare unicat la standul de pictură pe apă, creată pe loc, sau pot beneficia de transcrierea propriului nume în grafia otomană la standul de caligrafie specifică.

Unul dintre vizitatorii atrași de aceste două standuri a fost primarul sectorului 3, Robert Negoiță. Artiștii i-au scris numele în caligrafia otomană și i-au oferit o pictură realizată pe apă.

Printre cele mai vizitate standuri au fost cele cu specialități culinare turcești. De aici, bucureștenii au putut achiziționa balik ekmek — pește la grătar servit în pâine, kofte — chiftele din carte de vită și oaie, gozleme — o lipie subțire făcută la foc puternic și umplută cu brânză, sarmale cu carne de vită, dovlecei, vinete și ardei umpluți, și, bineînțeles, nelipsita musaka. Nici cunoscutele dulciuri nu lipsesc de la standurile turcești, începând de la savuroasele baklavale simple sau cu fistic, ciocolată ori vișine, la sutlac — budincă de orez cu lapte, asure — un dulce compus din șapte ingrediente, halva, revani — plăcintă făcută din griș și îmbibată cu sirop, kunefe — desert făcut din tăiței foarte fini, cu brânză înăuntru, kadayifi și binecunoscutul rahat turcesc cu diferite arome.

Vizitatorii se pot delecta, de asemenea, și cu savurosul ceai negru turcesc sau celebra cafea la nisip.

Atmosfera a fost întreținută de Fanfara Militară „Mehter”. Cei 35 de membri ai acesteia au cucerit publicul nu doar prin muzică, ci și prin costumele tradiționale spectaculoase. Înainte de a urca pe scena amenajată pe malul lacului, aceștia au defilat printre standuri însoțiți de doi ieniceri echipați în costum de luptă din zale, înarmați cu iatagane și pistoale.

Pe scenă a urcat și trupa Semazem — Dervișii Rotitori care au fost aplaudați entuziast de bucureșteni.

În Turcia urmează Ramadanul, cea mai importantă sărbătoare musulmană din an. Cu veniturile care vor rezulta din acest festival și în urma acestei sărbători dorim să facem pachețele-cadouri pentru familii care nu au venituri bune în România. Peste 10.000 de familii vor beneficia de aceste pachețele. Nu se va face diferență de religie, culoare sau etnie. Pentru noi este important să fim oameni„, a mai precizat Mucahit Biner.

Festivalul Turcesc din Parcul Titan, care va fi deschis până duminică, între orele 10,00-20,00, este organizat de Fundația Tuna, Primăria Generală a Capitalei și Primăria sectorului 3.

Cookies