Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest debutează vineri în CAPITALĂ. VEZI PROGRAMUL COMPLET

de:
14 oct. 2016
0 Afișari
Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest debutează vineri în CAPITALĂ. VEZI PROGRAMUL COMPLET

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale toamnei începe vineri, 14 octombrie, şi va cuprinde Bucureştiul timp de zece zile. Peste 6000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro la premierele filmelor de la Cannes. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. Programul poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro.

Evenimentul se deschide oficial vineri, de la 18.30, la CinemaPRO, cu „Toni Erdmann”, în prezenţa regizoarei Maren Ade, care va sta de vorbă cu publicul la finalul proiecţiei. Comedia filmată aproape integral la Bucureşti a sedus presa internaţională la Cannes, câştigând Premiul criticii – FIPRESCI, şi va reprezenta Germania la Gala Oscar 2017. Pe Maren Ade, cinefilii o vor putea întâlni şi la „Everyone Else/ Alle Anderen” (2009), un alt film de succes al regizoarei germane, distins cu Marele Premiu al Juriului şi Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Un alt invitat special în acest prim week-end este artista Mania Akbari, care va fi prezentă la proiecţiile filmelor lui Abbas Kiarostami. În secţiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate câteva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: „Close-Up” (1990), „Through the Olive Trees” (1994), „Le Goût de la cerise/ Taste of Cherry” (Palme d’Or, Cannes 1997) şi „Ten” (2002), cu Mania Akbari în rolul principal. Kiarostami s-a stins în iulie anul acesta la Paris, la vârsta de 76 de ani.

Sâmbătă, 15 octombrie, este Ziua de Aur la CinemaPRO. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri, vor rula în premieră, într-o singură zi. Maratonul începe la 13.30 cu „The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, şi continuă de la 18.00 cu „Fire at Sea” (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin. De la 21.15, va fi proiectat filmul laureat cu Palme d’Or, „I Daniel Blake” (r. Ken Loach).

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele câştigător al secţiunii Un Certain Regard la Cannes cu „The Happiest Day in the Life of Olli Mäki”, va fi prezent duminică, de la 18.30, la proiecţia filmului său de la Cinema Elvire Popesco. Debutul său remarcabil, inspirat de o poveste reală, este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Tot în weekend, încep proiecţiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al ediţiei din acest a Les Films de Cannes à Bucarest: „Demonlover”, „L’Heure d’été”, „L’Eau froide”. Renumitul regizor francez va susţine un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11.00, moderat de criticul de film Michał Oleszczyk (Rogerebert.com). Un masterclass cu intrare liberă va susţine şi regizorul francez Alain Guiraudie („Rester Vertical”, „L’Inconnu du lac”), pe 18 octombrie, ora 11.00, la Sala de cinema a UNATC. Moderator va fi criticul de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur).

Printre titlurile programate în primul week-end se află şi „Juste la fin du monde” al lui Xavier Dolan (Marele Premiu), „American Honey” (r. Andrea Arnold, Premiul Juriului), „Ma’Rosa” (Premiul de interpretare feminină – Jaclyn Jose), „Elle” (r. Paul Verhoeven), propunerea Franţei la Oscar, „Fixeur”, noul film al lui Adrian Sitaru, şi pelicula „Şi va fi…”. Aceasta este o co-producţie a studiourilor Buftea şi a Delta Film (Moscova), regizată de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmată de Vivi Drăgan Vasile şi proiectată în Un Certain Regard la Cannes, în 1993. O parte din echipă va fi prezentă la proiecţia de duminică, 16 octombrie, ora 14.00, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti – ARCUB, în cadrul Programului cultural „Bucureşti – Oraşul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român, Goethe Institut şi Ambasada Finlandei.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca (14-16 octombrie) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Ediţia de Timişoara (21-22 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.

Ediţia de Iaşi (28 – 29 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Culturală Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm, Transilvania Film, Freeman.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului şi susţinut de BRD Groupe Société Générale.

Detalii: www.filmedefestival.ro şi pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Cookies