ȘTIRI

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti se încheie astăzi. Gala de închidere, la Cinema Studio

Gala de închidere a București IFF va avea loc la ora 19.00, la Cinema Studio, și va fi urmată de proiecția extraodinară a celui mai recent film al actorului devenit regizor Guillaume Canet, Legături de sânge / Blood Ties. Co-producătorul acestei producții franțuzești filmate la New York este James Gray, mare amator de cinema clasic yankeu (vezi Little Odessa, The Yards sau We Own the Night), care l-a ajutat pe Canet să-și vadă visul american cu ochii. Povestea celor doi frați „pătați” (unul gangster, celălalt polițai) a fost filmată inițial în Franța, acum șase ani, cu Francois Cluzet și Guillaume Canet în rolurile principale. Acum, celor doi protagoniști, care sunt jucați de Clive Owen și Billy Crudup, li se alătură o distribuție eclectică: Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldanha, Matthias Schoenaerts, Griffin Dunne, Lili Taylor și James Caan. Premiera oficială a avut loc la Cannes 2013. Filmul este distribuit în România de Independența Film.

La NCRR veți putea urmări, de la ora 19.00, în secțiunea Panorama, Frances Ha (SUA, 2013). Greta Gerwig, descoperită de Noah Baumbach (și de publicul București IFF) cu rolul secundar din Greenberg, primește acum un film numai al ei – din partea aceluiași Baumbach care, între timp, i-a devenit iubit. Frances Ha își scoate voioasă pălăria în fața Noului Val Francez (e filmat alb-negru și din mână), la pachet cu un clin d’oeil către Leos Carax, filtrat printr-un Manhattan mai puțin disperat.

De la ora 21.00, va fi reluat The Selfish Giant / Uriașul cel egoist (regia Clio Barnard), care este mai puțin o adaptare după Oscar Wilde și mai mult o fabulă socială lirică și brutală care pășește hotărât pe cărarea bătătorită pe vremuri de Ken Loach sau Alan Clarke și urmată, mai recent, de Lynne Ramsay sau Andrea Arnold. Premiul Label Europa Cinemas – Quinzaine des realisateurs, Cannes 2013.

La Cinema Elvira Popescu, de la ora 17.00, în cadrul secțiunii Panorama, va fi proiectat Michael Kohlhaas (Franța, 2013), un epic franțuzesc de epocă regizat de Arnaud des Pallières, inspirat de fapte reale și lansat anul trecut în competiția oficială de la Cannes, în care Mikkelsen joacă un fel de Iancu Jianu Zapciu, cu hotărârea și flerul pe care i le cunoaștem, de acum, prea bine.

De la ora 19.00, în cadrul aceleiași secțiuni, va fi reluat Jeune et jolie (Franța, 2013), filmul lui François Ozon, care provoacă din nou, deopotrivă sexual și intelectual, cu povestea unei june de familie bună care decide, hodoronc-tronc, să se prostitueze. Jeune & jolie, lansat la Cannes în 2013, se poziționează cumva între Bunuel și Von Trier. Aviz amatorilor.

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea, Cinema Elvira Popescu, Club Control și Institutul Cervantes.

Fiecare zi de festival se încheie cu petreceri în Control, clubul oficial al festivalului. Accesul este liber. Vă așteptăm.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român, al Pirmăriei Municipiului București și al Uniununii Cineaștilor din România, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button