Festivalul „George Enescu”, între 2 şi 24 septembrie 2017. Ce evenimente au loc în Bucureşti

de:
23 nov. 2016
1 Afișari
Festivalul

FESTIVALUL GEORGE ENESCU 2017. Viitoarea ediţie a festivalului va avea ca temă „lumina” – care permite publicului să descopere perspective noi şi să găsească sensuri noi.

În deschiderea ediţiei 2017 va fi prezentată opera „Oedipe” a lui George Enescu, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski – director artistic al festivalului -, al cărui director multimedia este regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Am fost rugat să preiau postul de director artistic al festivalului după ce prezenţa mea alături de London Philharmonic Orchestra a fost confirmată. Aşadar, pentru mine, evenimentul principal al ediţiei 2017 este interpretarea noastră a operei «Oedipe» de Enescu, care este una dintre cele mai importante opere ale secolului XX, pe care nu am mai dirijat-o până acum. Din acest motiv, să dirijez această lucrare în ţara natală a compozitorului este ceva foarte emoţionant„, a declarat Vladimir Jurowski într-o videoconferinţă.

Sunt încântat că, pe lângă vizitele importante ale artiştilor invitaţi, va fi un program extins dedicat muzicii secolului XXI. Vor avea loc mai multe evenimente în afara concertelor – simpozioane, mese rotunde, discuţii, lecturi, expoziţii. Sper ca, prin ajutorul tehnologiei moderne, să aducem muzica secolului acesta mai aproape de public„, a mai spus directorul artistic.

FESTIVALUL GEORGE ENESCU 2017. El a vorbit despre muzica lui George Enescu. „Enescu este mai mult decât cele două Rapsodii Române. Asta încercăm să realizăm”, a mai afirmat Jurowski. „Enescu, pentru mine, este un mod unic de a amesteca influenţe – germane, franceze – şi, în acelaşi timp, el este o sursă unică de material focloric. Este un drum unic, ce nu trebuie urmat în sens direct”.

Alte concerte care vor beneficia de proiecţii multimedia sunt „Mathis der Maler”, director multimedia Carmen Lidia Vidu, şi „Damnaţiunea lui Faust”, director multimedia Petrikă Ionescu.

Peste 80 de evenimente şi mai multe de 3.000 de artişti vor face parte din evenimentul care se va desfăşura la Bucureşti şi în alte şapte oraşe din România – Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Bacău, Ploieşti şi Sibiu.

În Capitală vor avea loc 75 de concerte, iar în cele şapte oraşe, alte 12. „Concertele sunt bătute în cuie”, a spus Mihai Constantinescu, directorul evenimentului, la conferinţa de presă care a avut loc marţi. El a adăugat că festivalul este unul al românilor, nu doar al bucureştenilor.

Un număr de 37 de lucrări compuse de George Enescu vor fi prezentate pe scena ediţiei 2017, iar două dintre acestea vor fi interpretate în premieră.

În plus, 74 de artişti sunt invitaţi în premieră la festival, unde vor participa 12 orchestre străine şi 7 româneşti şi vor fi prezentate publicului 54 de lucrări muzicale noi. De asemenea, patru opere în concert fac parte din programul festivalului.

FESTIVALUL GEORGE ENESCU 2017. Anul viitor va fi organizat Forumul Internaţional al Compozitorilor, coordonat de Dan Dediu, la care vor participa 31 dintre cei mai influenţi compozitori contemporani. Publicul va putea participa, timp de zece zile, la Sala Radio, la seria „Muzica Secolului 21” – creaţii contemporane în interpetări inedite.

Între compozitorii care, timp de şase zile, vor participa la dezbateri pe teme de actualitate muzicală, se numără Magnus Lindberg (Finlanda), James MacMillan (Marea Britanie), Adrian Pop (România) şi Thierry Huillet (Franţa), iar Rodion Shchedrin – „patriarhul muzicii ruse”, cum l-a numit Dan Dediu, va susţine un talk-show cu public.

Vor fi prezenţi şi compozitori de muzică de film. Va fi cumva de la «Marele blond» la «Batman forever»„, a mai spus Dediu. El a adăugat că, dacă proiectul ar reuşi „mai mult de 75%”, ar fi un mare succes.

FESTIVALUL GEORGE ENESCU 2017. O expoziţie interactivă despre matematică şi muzică – „Imaginary” – va fi deschisă pe toată perioada festivalului. Expoziţia cuprinde sculpturi 3D, instalaţii care vor ilustra felul în care matematica poate crea unele dintre cele mai frumoase forme de artă.

Pe 5 decembrie, vor fi puse în vânzare 250 de abonamente pentru Ateneul Român şi 1.000 de abonamente pentru Sala Palatului, dintre care 300 sunt dedicate pensionarilor. Preţurile abonamentelor pornesc de la 900 de lei (pensionari, elevi, studenţi) şi ajung la 2.800 de lei, pentru 23 de concerte din seria „Mari Orchestre ale Lumii”. Pentru „Concerte şi recitaluri camerale” – 22 de evenimente la Ateneu şi 7 concerte la Sala Auditorium – preţurile sunt de 2.100 şi 2.700 de lei. Pentru toate concertele din seria „By Midnight”, de la Ateneul Român – 13 evenimente – preţurile sunt de 1.200 şi 1.600 de lei, iar pentru toate cele 10 concertele din seria „Muzica Secolului 21” (Sala Radio), de 200 şi 300 de lei.

Dirijorul Zubin Mehta este preşedinte onorific al Festivalului „George Enescu”.

Cookies